Διεθνή

Βρετανία: Οι Συντηρητικοί θέλουν να επαναφέρουν την υποχρεωτική στράτευση

Βρετανία: Οι Συντηρητικοί θέλουν να επαναφέρουν την υποχρεωτική στράτευση

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO:British Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak leaves Millbank Studios after a media interview in London, Britain, May 27, 2022. REUTERS/John Sibley

Σύμφωνα με το BBC, οι Συντηρητικοί θέλουν τους πρώτους έφηβους να συμμετάσχουν σε πιλοτικό σχέδιο από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Η δωδεκάμηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Βρετανία θα καθιερωθεί από τους Συντηρητικούς, εάν κερδίσουν τις εκλογές.

Οι 18χρονοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μία από τις 30.000 στρατιωτικές θέσεις πλήρους απασχόλησης ή να γίνουν εθελοντές ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, εκτελώντας κοινωφελή εργασία.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε, ότι πιστεύει ότι η επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, θα βοηθούσε στην ενίσχυση του «εθνικού πνεύματος», ζήτημα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι Εργατικοί επέκριναν τα σχέδια, που αναμένεται να κοστίσουν περίπου 2,92 δισ. ευρώ, ως μέτρα «απελπισίας», που είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν.

Σύμφωνα με το BBC, οι Συντηρητικοί θέλουν τους πρώτους έφηβους να συμμετάσχουν σε πιλοτικό σχέδιο από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Οι τοποθετήσεις των ενόπλων δυνάμεων θα επιτρέψουν στους νέους να μάθουν για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την επιμελητεία, τη διαχείριση προμηθειών ή τις επιχειρήσεις πολιτικής αντίδρασης.

Η κοινωφελής εργασία θα περιλαμβάνει 25 ημέρες με οργανισμούς όπως η πυροσβεστική υπηρεσία, η αστυνομία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Ο κ. Σουνάκ είπε: «Πρόκειται για μια σπουδαία χώρα, αλλά γενιές νέων, δεν είχαν τις ευκαιρίες ή την εμπειρία που τους αξίζει και υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να διχάσουν την κοινωνία μας σε αυτόν τον όλο και πιο αβέβαιο κόσμο.»

«Θα φέρω ένα νέο μοντέλο εθνικής υπηρεσίας για να δημιουργήσω μια κοινή αίσθηση σκοπού, μεταξύ των νέων μας και μια ανανεωμένη αίσθηση υπερηφάνειας στη χώρα μας».

Πρόσθεσε ότι η κίνηση θα βοηθήσει τους νέους να μάθουν «δεξιότητες του πραγματικού κόσμου, να κάνουν νέα πράγματα και να συνεισφέρουν στην κοινότητά τους και τη χώρα μας».

Οι Συντηρητικοί δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τους νέους που δεν εργάζονται, που δεν σπουδάζουν, ή που γενικότερα κινδυνεύουν να εμπλακούν στο έγκλημα, να απομακρυνθούν από «ζωές ανεργίας και εγκληματικότητας».

Οι Συντηρητικοί δεν αναφέρθηκαν για το ποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν όσοι δεν επιθυμούν την υποχρεωτική στράτευση.

Αντίθετα, υποστήριξαν, ότι η υποχρεωτική θητεία θα παρείχε «πολύτιμη εργασιακή εμπειρία» και «θα πυροδοτούσε το πάθος για μια μελλοντική σταδιοδρομία στην υγειονομική περίθαλψη, τις δημόσιες υπηρεσίες, τη φιλανθρωπία ή τις ένοπλες δυνάμεις».

Το κόμμα είπε ότι το κόστος των 2,92 δισ. ευρώ της στρατιωτικής θητείας θα οδηγήσει σε έξοδα 1,75 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ευημερίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλα 1,17 δισ. ευρώ θα προέλθουν από σχέδια για την πάταξη της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.

Ένας εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε περιγράψει μια παρόμοια ιδέα με τη «Μεγάλη Κοινωνία» του το 2010.

Οι Εργατικοί δήλωσαν: «Πρόκειται για άλλη μια απελπισμένη μη χρηματοδοτούμενη δέσμευση ύψους 2,92 δισεκατομμυρίων ευρώ από ένα Κόμμα των Τόρις που ήδη κατέρρευσε την οικονομία, εκτοξεύοντας τα στεγαστικά δάνεια και τώρα καταστρέφουν περισσότερα.»

«Αυτό δεν είναι σχέδιο – είναι μια αναθεώρηση που θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια και χρειάζεται μόνο επειδή οι Τόρις συρρίκνωσαν τις ένοπλες δυνάμεις, οδηγώντας τες στο μικρότερο μέγεθός τους από την εποχή του Ναπολέοντα».

Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για την άμυνα, Ρίτσαρντ Φορντ, κατηγόρησε τους Τόρις ότι μείωσαν τον αριθμό των στρατευμάτων.

Ο κ. Φουντ είπε: «Εάν οι Συντηρητικοί ήταν σοβαροί με την άμυνα, θα αντέστρεφαν τις επιζήμιες περικοπές τους στις παγκοσμίου φήμης επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις μας, αντί να τις αποδεκατίσουν, με ραγδαίες περικοπές στον αριθμό των τακτικών μας στελεχών».

«Τις ένοπλες δυνάμεις μας κάποτε τις ζήλευε όλος ο κόσμος. Αυτή η συντηρητική κυβέρνηση μείωσε τον αριθμό των στρατευμάτων και σχεδιάζει περισσότερες περικοπές στο μέγεθος του στρατού».

Η υποχρεωτική επιστράτευση δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη Βόρεια Ιρλανδία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί εκεί.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία εισήχθη το 1947 μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την Εργατική κυβέρνηση του Κλεμέντ Άτλι.

Αυτό σήμαινε ότι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 17 και 21 ετών έπρεπε να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις για 18 μήνες.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έληξε το 1960.

Νωρίτερα φέτος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Σερ Πάτρικ Σάντερς, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρειαστεί έναν «στρατό πολιτών» για να πολεμήσει τον Πούτιν, αλλά οι ανησυχίες του απορρίφθηκαν από την ομάδα του Σουνάκ εκείνη την εποχή.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας, έχουν ήδη μια μορφή υποχρεωτικής στράτευσης για τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Η υποχρεωτική στράτευση απαιτεί νέους και νέες να υπηρετούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, φορώντας στολή. Αυτό σημαίνει ότι μέρος του πληθυσμού θα έχει λάβει κάποια στρατιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια μπορεί να ανατεθεί σε εφεδρικές μονάδες, στο ενδεχόμενο πολέμου.

Οι περικοπές στον βρετανικό στρατό έχουν μειώσει σημαντικά το μέγεθος του, από 100.000 οπλίτες το 2010 σε περίπου 73.000 από τον Ιανουάριο του 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments