Διεθνή

Πώς ο Βίλντερς έστρεψε την ολλανδική κοινωνία στα ακροδεξιά

Πώς ο Βίλντερς έστρεψε την ολλανδική κοινωνία στα ακροδεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ξεθώριασε το ταμπού της υπερψήφισης της ριζοσπαστικής δεξιάς.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου στην Ολλανδία, ο Wilders συγκέντρωσε 2,5 εκατομμύρια ψήφους σε εθνικό επίπεδο, περισσότερο από το 23 τοις εκατό των ψήφων. Όμως, αν άφηναν τα άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών να αποφασίσουν, το Κόμμα της Ελευθερίας του θα είχε κερδίσει τέσσερις ακόμη έδρες στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos.

Το Ρότερνταμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας με το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, έχει μακρά ιστορία μετανάστευσης και μπορεί να υπερηφανεύεται για τουλάχιστον 170 διαφορετικές εθνικότητες. Ίσως αντιδιαισθητικά, εδώ το Κόμμα της Ελευθερίας ξεπέρασε οριακά μια συμμαχία αριστερών κομμάτων, ξεχωρίζοντας το από άλλες πόλεις όπως το Άμστερνταμ ή η Ουτρέχτη, που παραδοσιακά ψηφίζουν αριστερές.

Οι συνομιλίες με τους νεότερους υποστηρικτές του Κόμματος της Ελευθερίας στην πόλη αποκάλυψαν ότι κάποιοι ήταν ανήσυχοι με τις «υπερβολικά ρατσιστικές» απόψεις του Wilders, ενώ εξακολουθούσαν να πιστεύουν στην ικανότητά του να μετριάσει την αυξανόμενη στεγαστική κρίση, την οποία συνέδεαν πάντα με τη μετανάστευση.

«Δεν είμαι πραγματικά ρατσιστής, αλλά όταν πρόκειται για τη χώρα μου, νομίζω ότι πρέπει να έχω προτεραιότητα πρόσβασης σε ένα σπίτι», υποστήριξε ο Van Leeuwen, ο οποίος είπε ότι οι τιμές των κατοικιών κοντά στην παραλία, όπου μεγάλωσε, ανέρχονται σε εκατομμύρια. .

Η συχνή αναφορά των ψηφοφόρων για τη στέγαση δεν είναι τυχαία: η εκστρατεία του Wilders συνέδεσε ενεργά τη στεγαστική κρίση με τη συζήτηση για τη μετανάστευση. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι η μετανάστευση, όχι η στέγαση, είναι το κύριο μέλημα των ψηφοφόρων PVV, δήλωσε ο Kristof Jacobs, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud, ο οποίος εργάζεται σε μια εθνική έρευνα ψηφοφόρων της Ολλανδίας.

«Φανταστείτε ότι η κυβέρνηση δεν μειώνει τη μετανάστευση, αλλά λύνει τη στεγαστική κρίση — αν αυτό ήταν δυνατό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτοί οι ψηφοφόροι να είναι ακόμα δυσαρεστημένοι», γιατί δεν είναι αυτό «το πραγματικό πρόβλημα», υποστήριξε.

Οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε ότι είναι Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll του Νοεμβρίου, άνδρες και γυναίκες, αστικοί και αγροτικοί, ηλικιωμένοι και νέοι ψήφισαν υπέρ του ακροδεξιού κόμματος.

Η Laminta van Keeren, μια 40χρονη επιχειρηματίας, είπε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς στην εξουσία, οι φόβοι για την ασφάλεια των παιδιών της και ο αγώνας της να βρει σπίτι σήμαινε ότι ήρθε η ώρα για ένα «ένα τελείως διαφορετικό πάρτι. ”

Ως ανύπαντρη μητέρα, δεν είχε άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να ζει με τον πρώην σύντροφό της. Οι αιτούντες άσυλο «είχαν λάβει όλοι σπίτια… αλλά εγώ, που μένω εδώ όλη μου τη ζωή, δεν μπορώ να βρω σπίτι με τα παιδιά μου», παραπονέθηκε.

Ήταν ένας από τους πολλούς ντόπιους στις νότιες συνοικίες του Ρότερνταμ που δεν ψήφισαν τον Νοέμβριο. Αλλά αν είχε φτάσει στην κάλπη, είπε, η ψήφος της θα πήγαινε στον Wilders.

Για να κάνει μια αλλαγή, θα υποστήριζε το Κόμμα της Ελευθερίας και θα έπαιρνε την «ακραία πλευρά» του κόμματος, είπε. Ενώ προσδιορίστηκε ως μικτή φυλή, η ακραία στάση της Wilders για τη μετανάστευση δεν την είχε τρομάξει. «Τρομερό, έτσι δεν είναι;» ρώτησε, λέγοντας ότι θα έπρεπε πραγματικά να τη φοβίσουν οι στάσεις του.

Είναι μόνο μία από τις συνομιλίες με ντόπιους του Ρότερνταμ που υποδηλώνουν ότι η συμπάθεια για το ακροδεξιό κόμμα ξεπερνούσε τους ξανθούς, γαλανομάτες Ολλανδούς.

Σε ένα μπαρ νότια του κέντρου της πόλης, ένας θαμώνας παμπ από την Αρούμπα που ζει στην πόλη και ζήτησε να μην ταυτοποιηθεί, είπε ότι κάποιοι αλλοδαποί «το είχαν μπερδέψει για τους άλλους».

Η μπάρμαν Άστριντ, η οποία ζήτησε να αναγνωριστεί μόνο με το μικρό της όνομα, είπε ότι ψήφισε τον Βίλντερς επειδή ένιωθε ότι οι αιτούντες άσυλο λάμβαναν περισσότερη κρατική υποστήριξη από τους Ολλανδούς που πέρασαν δύσκολες στιγμές. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ζουν στους δρόμους», είπε.

«Η Ολλανδία είναι απλά γεμάτη. Έχουμε ανάγκες στέγασης, έχουμε ανάγκες για τα πάντα, αλλά τους αφήνουμε να μπουν και οι αιτούντες άσυλο παίρνουν τη σειρά τους [για υποστήριξη] ενώπιον των ανθρώπων που ζουν εδώ», υποστήριξε. Όταν ο Wilders το λέει αυτό, δήλωσε, «δεν είναι ρατσιστής, απλά έχει δίκιο».

Ωστόσο, η ποικιλομορφία της βάσης των ψηφοφόρων του Wilders έχει όρια: Τα δεδομένα έχουν διαψεύσει ότι πολλοί μουσουλμάνοι τον ψήφισαν – παρά τους ισχυρισμούς του Wilders για το αντίθετο.

Άστατοι ψηφοφόροι Ο Wilders κατάφερε να πείσει 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους τον Νοέμβριο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει άλλη μια νίκη στις εκλογές της ΕΕ του Ιουνίου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι ψηφοφόροι θα τον στηρίξουν στις μελλοντικές εκλογές.

Το Κόμμα της Ελευθερίας έχει σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους και κέρδισε επίσης την υποστήριξη μιας μεγάλης ομάδας ψηφοφόρων που είναι νέοι στο κόμμα που είναι επικριτικοί για τη μετανάστευση. Οι ειδικοί λένε ότι αυτοί οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να αποφασίσουν να στηρίξουν άλλο κόμμα την επόμενη φορά. «Αυτό ισχύει για κάθε κόμμα, αλλά το Κόμμα της Ελευθερίας έχει επί του παρόντος πολλούς από αυτούς τους ψηφοφόρους», είπε ο De Voogd, προσθέτοντας: «Οι ψηφοφόροι είναι ασταθείς».

Ο Bodhi, ένας 18χρονος μαθητής σε άλλη επαγγελματική σχολή που αρνήθηκε να δώσει το επίθετό του, υποστήριξε το Κόμμα της Ελευθερίας τον Νοέμβριο. Ήταν αναποφάσιστος αν θα υποστήριζε ξανά τον Wilders, αλλά «δεν ξέρω ποιον άλλον θα ψήφιζα». Ο Wilders θέλει να «χτίσει περισσότερα σπίτια και να κλείσει τα σύνορα», είπε. «Νομίζω ότι είναι σκληρό – ίσως λίγο πολύ σκληρό – αλλά νομίζω ότι το χρειαζόμαστε», υποστήριξε.

Είναι ένα διχαστικό θέμα στην επαγγελματική σχολή του Bodhi, με άλλους μαθητές να λένε ότι είχαν αιφνιδιαστεί από τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο Wilders δεν πρόσφερε τις «σωστές λύσεις» και οι ψηφοφόροι του «δεν είχαν σκεφτεί τα πράγματα», είπε.

Όπως και άλλοι νεαροί ψηφοφόροι που υποστήριξαν τον Wilders, ο Van Leeuwen αμφιταλαντευόταν για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του για το Freedom Party, καθώς η απαίτηση του πολιτικού να μειωθεί η μετανάστευση στη χώρα ταλαιπωρήθηκε από τις ανησυχίες του Van Leeuwen ότι ο διχαστικός πολιτικός μπορεί να πάει πολύ μακριά.

Η μετανάστευση «πρέπει να μειωθεί, πρέπει να υπάρξει ένα φρένο, πρέπει να ελεγχθεί», αλλά την ίδια στιγμή, «ο Wilders είναι απλώς πολύ ρατσιστής για μένα», είπε ο Van Leeuwen. «Είτε είσαι γιατρός με επτά διπλώματα… είτε ανύπαντρη μητέρα που εργάζεται σε McDonalds, είσαι ίσος».

Ωστόσο, πρόσθεσε, η ψήφος για τον Βίλντερς ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τους πολιτικούς ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση, εξήγησε. «Σαν ένα συμβουλευτικό σήμα ταχύτητας: Μπορείτε να οδηγείτε 100 χιλιόμετρα την ώρα εδώ, αλλά συνιστάται 50 χιλιόμετρα την ώρα, διαφορετικά θα βγείτε από τις ράγες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments