Πολιτική

Τα κομματικά επιτελεία ξορκίζουν την αποχή και το ποσοστό των αναποφάσιστων

Τα κομματικά επιτελεία ξορκίζουν την αποχή και το ποσοστό των αναποφάσιστων

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, η ΝΔ εστιάζει την καμπάνια της στην γκρίζα ζώνη που ανησυχεί όλες τις κομματικές δυνάμεις.

Σε διπλό ταμπλό δίνει η ΝΔ τη μάχη της τελικής ευθείας για την επίτευξη του 33%+ και την εκλογή ακόμα και εννέα ευρωβουλευτών, όπως είναι ο απώτερος γαλάζιος στόχος το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Η εν εξελίξει καμπάνια μαρτυρά την προσοχή της κυβερνώσας παράταξης σε δύο κατευθύνσεις: αφενός στη (δεξιά) αποχή, αφετέρου στην (κεντρώα) αναποφασιστικότητα. Η λεγόμενη γκρίζα ζώνη αναλύεται συνεχώς σε Μαξίμου και Πειραιώς και θεωρείται δεξαμενή – κλειδί για την επίτευξη ή μη της συσπείρωσης του ετερόκλητου ακροατηρίου που έδωσε στη ΝΔ τη διπλή σαρωτική νίκη στις διπλές εθνικές κάλπες του 2023.

Τα ποιοτικά στοιχεία από μετρήσεις κοινής γνώμης, που αναλύονται από όλα τα κομματικά επιτελεία, καθώς και η ανησυχία για τα ποσοστά της αποχής, είναι κοινές. Επίσης, οι εκτιμήσεις των εκλογολόγων συμφωνούν ότι η επερχόμενη ευρωεκλογή, ως μια αναμέτρηση ανεξάρτητη από άλλες εκλογικές διαδικασίες και, συνεπώς, από άμεσες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, ευνοεί πειραματισμούς εκ μέρους των ψηφοφόρων, την τάση διαμαρτυρίας και την πλήρη αποστασιοποίηση από το εκλογικό παρασκήνιο.

Υπάρχει ανησυχία στο πολιτικό παρασκήνιο για το ενδεχόμενο να καταγραφεί ρεκόρ αποχής στις φετινές ευρωπαϊκές εκλογές, με ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 50%+. Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές από το 2009 που διεξάγονται αυτόνομα, χωρίς, δηλαδή, να συνδυάζονται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η συνδυασμένη διεξαγωγή εκλογών είχε διευκολύνει την κινητοποίηση των ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, αυτές θα είναι οι πέμπτες εκλογές που διεξάγονται σε έναν χρόνο, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει για την κόπωση του εκλογικού σώματος και των πολιτικών κομμάτων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ήταν το 47,46% τον Ιούνιο του 2009, με συμμετοχή δηλαδή στο 52,54%.

Οι επόμενες ευρωεκλογές, το 2014, μαζί με τις αυτοδιοικητικές ανέβασαν τη συμμετοχή στο 59,33% (αποχή 40,67%) και σε εκείνες του 2019 όταν οι ευρωεκλογές είχαν προηγηθεί και των εθνικών ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο κάτι που ευνοεί περαιτέρω τη χαλάρωση, συμμετείχε το 58,69% (αποχή 41,31%).

Επιπροσθέτως, τα κομματικά επιτελεία ανησυχούν για ένα σημαντικό γεγονός που προέκυψε από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Μεταξύ των απλής αναλογικής εκλογών τον Μάιο και των ενισχυμένης αναλογικής εκλογών τον Ιούνιο του 2023, περίπου 787.000 ψηφοφόροι δεν ψήφισαν και δεν πέρασαν από το εκλογικό παραβάν. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούνιο ψήφισαν 5.273.699 άνθρωποι (53,74%) αντί για τους 6.061.040 ψηφοφόρους (61,76%) του Μαΐου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στην αποχή ως “εχθρό και κίνδυνο της δημοκρατίας” και εστιάζει στους δεξιόστροφους ψηφοφόρους που προτιμούν να μην ψηφίσουν τη μέρα των εκλογών. Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να αισθάνονται απογοητευμένοι αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να αποχωρήσουν οριστικά από την κεντροδεξιά παράταξη, ενώ άλλοι ίσως να μη θεωρούν κρίσιμο το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε το ενδιαφέρον του στη Βόρεια Ελλάδα, με επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη και προεκλογικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου. Με τις αναφορές του σε “χριστιανόμετρα” και “πατριώτες του γλυκού νερού”, αντί για τον νεοδημοκρατικό “υπεύθυνο πατριωτισμό”, στοχεύει στην κινητοποίηση παραδοσιακών ψηφοφόρων του συντηρητικού χώρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments