Nέα της αγοράς

Global Sustain: Νέα διατραπεζική ψηφιακή πλατφόρμα “ESGr” για εταιρείες και τράπεζες

Global Sustain: Νέα διατραπεζική ψηφιακή πλατφόρμα “ESGr” για εταιρείες και τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: //globalsustain.org

Η εταιρεία του Ομίλου SOFTONE αποτελεί μέρος της πολυμερούς συνεργασίας για την ανάπτυξη μίας πρωτοποριακής λύσης συλλογής, επεξεργασίας και χρήσης δεδομένων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο υιοθέτησης αρχών και κριτηρίων ESG από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Στην υλοποίηση μίας καινοτόμου διατραπεζικής πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε θέματα ESG (E: Περιβάλλον, S:Κοινωνία, G:Διακυβέρνηση), συνέβαλε αποφασιστικά η Global Sustain, εταιρεία του Ομίλου SOFTONE, κατόπιν ανάθεσης από την εταιρεία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ.

Η υλοποίηση της Πλατφόρμας “ESGr”, μία από τις πρώτες διατραπεζικές πλατφόρμες στην Ευρώπη, εντάσσεται στο πλαίσιο εναρμόνισης και συμμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τις οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ για την υποχρεωτική ενσωμάτωση κριτηρίων ESG στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, αποσκοπώντας ειδικότερα στη συγκέντρωση, δομημένη καταγραφή και αξιολόγηση δεδομένων των ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα βιωσιμότητας. Παράλληλα, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις βέλτιστες πρακτικές κορυφαίων -διεθνώς- εταιρειών ως προς την υιοθέτηση πολιτικών και κριτηρίων ESG στην καθημερινή τους λειτουργία, η οποία ενισχύει τόσο την κερδοφορία όσο και την ελκυστικότητά τους για πιστωτές και επενδυτές, θωρακίζοντάς τες παράλληλα έναντι σχετικών κινδύνων.

Με προηγμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά, ενσωμάτωση οδηγιών καθώς και πρακτικών διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, η Πλατφόρμα “ESGr” της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών περιλαμβάνει φόρμες συλλογής δεδομένων (ερωτηματολόγια), που, λόγω του κοινού εποπτικού και θεσμικού ευρωπαϊκού πλαισίου είναι ομοιόμορφες για τις 8 μεγάλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Τα πλεονεκτήματα των κοινών διατραπεζικών ESG ερωτηματολογίων που επιτυγχάνονται μέσω της Πλατφόρμας “ESGr” για τις επιχειρήσεις είναι πολλαπλά, με απώτερο σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής μέσα από τον περιορισμό του όγκου της πληροφορίας η οποία ζητείται από τις επιχειρήσεις και η οποία είναι πλέον εποπτικά και θεσμικά κοινή για όλες τις τράπεζες, αλλά και της πλήρους αυτοματοποίησης της υποβολής των στοιχείων που διασφαλίζει την ορθή συμπλήρωση και την ασφαλή τήρηση των δεδομένων.

Ο κ. Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain, ανέφερε σχετικά: «Η επιτυχής δημιουργία και εκκίνηση λειτουργίας μίας τόσο απαιτητικής διατραπεζικής πλατφόρμας σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της υψηλής εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας της Global Sustain σε θέματα βιωσιμότητας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διοίκηση του Τειρεσία για τον σχεδιασμό, την καθοδήγηση και την ουσιαστική υποστήριξη σε ένα τόσο πρωτοποριακό και φιλόδοξο εγχείρημα. Η ανάπτυξη της Πλατφόρμας “ESGr” αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς καθιστά με διαφάνεια και πληρότητα εφικτή την υλοποίηση της εποπτικής υποχρέωσης όλων των ελληνικών τραπεζών στην αναγνώριση, συλλογή και αξιολόγηση ESG δεδομένων των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην πρόσβαση των τελευταίων σε χρηματοδότηση από τράπεζες και επενδυτές. Αξιοποιώντας την εμπειρία υλοποίησης πληθώρας έργων ψηφιοποίησης δεδομένων ESG για τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, επιχειρήσεις και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Global Sustain συνεχίζει να συμβάλει καθοριστικά στη διάδοση και ενσωμάτωση του ESG στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Global Sustain ανήκει στον Όμιλο της SOFTONE ανοίγει τεράστιες προοπτικές διασύνδεσης της πλατφόρμας και αξιοποίησης των δεδομένων της “ESGr” σε πληθώρα επιχειρηματικών εφαρμογών, επιτυγχάνοντας έτσι την άμεση ενσωμάτωση του ESG στον πυρήνα των ψηφιακών συστημάτων κάθε επιχείρησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments