Πολιτική

Μητσοτάκης: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στις 30 Νοεμβρίου

Μητσοτάκης: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στις 30 Νοεμβρίου

Πηγή Φωτογραφίας: [371456] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ERGA.GOV.GR" (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τόσα έργα όσα η δική μας στη Θεσσαλονίκη»

Με μια σημαντική είδηση έκλεισε τη σημερινή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι στις 30 Νοεμβρίου του 2024 θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς το Μετρό Θεσσαλονίκης. «Μετά από πολλά εγκαίνια, τα οποία δεν ήταν στην πραγματικότητα εγκαίνια, μετά από μουσαμάδες, παρουσιάσεις, αμφισβητήσεις, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί -δεν θα εγκαινιαστεί, θα παραδοθεί- στους πολίτες την 30ή Νοεμβρίου του 2024», είπε, καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

«Καθώς ξεκινούσαμε την προετοιμασία για την ομιλία μου στη ΔΕΘ, σκεφτήκαμε ότι ο παραδοσιακός τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα ζητήματά της αδικεί το έργο που έχει γίνει και τα έργα που θα υλοποιηθούν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής. Και εξήγησε ότι φέτος γίνεται μια διαφορετική προσέγγιση με δύο σκοπούς: για να παρουσιαστεί το σχέδιο της διπλής σύγκλισης, τον διπλό στόχο της χώρας που είναι η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλους τους επιμέρους δείκτεςαλλά και η περιφερειακή σύγκλιση.

«Αν συγκρίνουμε», είπε, «τις αποδόσεις της χώρας μας με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία σίγουρα υστερούμε και πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, η δεύτερη σύγκλιση όμως είναι η περιφερειακή σύγκλιση». Εξήγησε ότι έχουν προκληθεί περιφερειακές ανισότητες και κάποιες περιφέρειες δεν έχουν καταφέρει να συγκλίνουν με τον εθνικό μέσο όρο. «Το σχέδιο πρέπει», τόνισε, «να είναι συνεργατικό και διαβουλευτικό και να λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Είπε επίσης ο πρωθυπουργός ότι «με την πλατφόρμα που εγκαινιάζεται για τα έργα θα υπάρχει λογοδοσία και η διαδικασία διαβούλευσης, θα επιτρέπει να επαναπροσεγγίζονται έργα. Η δεύτερη λέξη είναι η προτεραιοποίηση. Οι ανάγκες είναι ατελείωτες και οι πόροι πάντα πεπερασμένοι, αλλά πρέπει να έχουμε μια αίσθηση πού θα τους κατανείμουμε. Και η τρίτη λέξη είναι η αποτελεσματικότητα. Να υλοποιούμε με χρονοδιαγράμματα αυτά τα οποία θέλουμε. Πίσω από καθένα από τα 600 και πλέον έργα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν δυσκολίες».

«Άλλος ένας λόγος», τόνισε, «που γίνεται αυτή η εκδήλωση είναι για να παρουσιαστούν τα σημαντικά έργα. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τόσα έργα όσα η δική μας στη Θεσσαλονίκη».

«Κατανοώ», είπε, «την καχυποψία που υπάρχει από τους πολίτες, αλλά έχουμε αποδείξει ότι αυτά που λέμε τα υλοποιούμε».

Όσον αφορά στην υγεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σύντομα η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο αντικαρκινικό και παιδιατρικό νοσοκομείο στη χώρα.

Όσον αφορά στις υποδομές είπε ότι έχει δοθεί έμφαση στα ΜΜΜ και επανασχεδιάζεται το συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΘ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο FlyOver και είπε ότι αντιλαμβάνεται «τη δυσφορία που έχει προκαλέσει στην πόλη και η πρόθεσή μας είναι να είναι έτοιμο πριν τις εκλογές της άνοιξης του 2027».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο Μετρό λέγοντας ότι είναι ένα έργο για το οποίο πολλοί είχαν μιλήσει και αμφισβητήσει. «Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε όλους και όλες που εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα, με ειδική μνεία στην υπουργό Πολιτισμού». Αναφέρθηκε στον σταθμό Βενιζέλου λέγοντας ότι θα είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς Μετρό στον κόσμο. «Επιτρέψτε μου να τελειώσω λέγοντάς σας ότι μετά από πολλά εγκαίνια και μουσαμάδες θα σας ανακοινώσω ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στους πολίτες την 30ή Νοεμβρίου του 2024».

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με βουλευτές στο Διοικητήριο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας, και ακολούθησε συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ και Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στην οποία ήταν παρούσα και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, πλαισιωμένος από αρμόδιους υπουργούς, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά τους, ενόψει της ομιλίας που θα κάνει στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

08.12.2025 | 10:34

Σάμος: Παιδί 12 ετών διαμελίστηκε από προπέλα σκάφους κατά τη διάρκεια διάσωσης 37 μεταναστών

08.12.2025 | 10:15

Καιρός Χριστουγέννων: Ο «Ωμέγα Εμποδιστής» αλλάζει το σκηνικό – Η πρώτη εικόνα για τις γιορτές

08.12.2025 | 10:07

Έρχεται «βροχή» πληρωμών πριν τα Χριστούγεννα: Ποιοι θα δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους σε λίγες μέρες!

08.12.2025 | 10:06

ΑΕΚ – Ατρόμητος 4-1: Σεληνιασμένος Γιόβιτς, μάγος Πινέδα και μήνυμα τίτλου στην OPAP Arena

08.12.2025 | 09:59

ΑΕΚ: Ο Γιόβιτς “ξύπνησε μνήμες” Πόνσε - Ασύλληπτοι αριθμοί

08.12.2025 | 09:53

Λαφαζάνης: Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πανικό λόγω Τσίπρα, τους έκανε τον επικήδειο στο Παλλάς

08.12.2025 | 09:46

Οι αγρότες ανεβάζουν στροφές: Μπλόκα σε παράδρομους με επόμενο στόχο λιμάνια και αεροδρόμια

08.12.2025 | 09:38

Super League: Η τεσσάρα της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ που αγχώνει τον Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκός που… χάνει το τρένο

07.12.2025 | 21:13

Συγκλονίζει η Άννα Κανδαράκη: «Πάλεψα για δεύτερη φορά με τον καρκίνο»

07.12.2025 | 19:15

Γρηγόρης Πετράκος: Είναι ψέματα πως δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε χωρίς τις νέες ταυτότητες

07.12.2025 | 17:11

Ραμόνα Βλαντή για Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Είναι ξεπερασμένη, αδικεί τον εαυτό της, είμαι εδώ άμα χρειαστεί

07.12.2025 | 15:11

Στέλιος Μάινας: "Είχαν χωρίσει οι γονείς μου, ο πατέρας μου ήταν ένας επισκέπτης" - "Δεν θα πω ψέματα" [vid]

07.12.2025 | 12:43

Τούνη: Εδώ και 9 χρόνια είμαι βίζιτα, πεταμένη, μεθυσμένη – Σε αυτόν λένε «μπράβο για την γκόμενα που πήγες»

07.12.2025 | 11:49

Shaya: Οι Hi-5 τελείωσαν άδοξα – Θέλουμε να το ξαναζήσουμε!

07.12.2025 | 11:33

Θοδωρής Μαραντίνης: Η πιο μεγάλη τρέλα που έκανα για έρωτα ήταν… ο γάμος μου!

06.12.2025 | 23:58

The Voice – Με λαρυγγίτιδα ο Καπουτζίδης: «Να το πάω έτσι; νιώθω πολύ σέξι μ’ αυτή τη φωνή»

08.12.2025 | 09:24

Ο Τραμπ «δείχνει» τον Ζελένσκι: Δεν είναι έτοιμος για ειρήνη – Η Μόσχα περιμένει, η Ευρώπη ανησυχεί

08.12.2025 | 04:33

Τι γυρεύει πραγματικά ο Ερντογάν στη Βενεζουέλα; Από “αδελφό” Μαντούρο μέχρι μήνυμα στις ΗΠΑ

08.12.2025 | 03:02

ΗΠΑ «μαλακώνουν» για τη Ρωσία: Γιατί το Κρεμλίνο πανηγυρίζει τη νέα στρατηγική ασφαλείας

06.12.2025 | 20:23

Το Παζλ των S-400 και F-35 ξαναζωντανεύει: Ο Τομ Μπάρακ «βλέπει» λύση σε 4–6 μήνες και η Άγκυρα φλέγεται

06.12.2025 | 20:09

Η Κίνα στη «γκρίζα ζώνη»: Η αθόρυβη στρατηγική που αλλάζει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

06.12.2025 | 19:57

Τουρκία σε Ρωσία και Ουκρανία: «Μην αγγίζετε τις ενεργειακές υποδομές – Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένα βήμα πριν την έκρηξη»

06.12.2025 | 02:08

Τομ Μπάρακ «καίει» τους S-400: Πώς ανοίγει τον δρόμο για τουρκικά F-35 και ρόλο σε Γάζα–Συρία

04.12.2025 | 19:14

Προειδοποιήσεις–Φωτιά από Κρεμλίνο: «Κατάσχεση ρωσικών assets = Πράξη Πολέμου» ξεσηκώνει την Ευρώπη

Η Κουμουνδούρου σφάζεται για το «κόμμα Τσίπρα»: Ρήγματα, παραιτήσεις και διπλές γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ

Το παρασκήνιο πίσω από την ξαφνική παραίτηση του Σπύρου Σουρμελίδη και η μάχη για την ταυτότητα της προοδευτικής παράταξης

Η Κουμουνδούρου σφάζεται για το «κόμμα Τσίπρα»: Ρήγματα, παραιτήσεις και διπλές γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέος κύκλος έντασης: Ο Πολάκης καταγγέλλει “σιωπές” και «αδικίες» στο βιβλίο του Τσίπρα

Πολάκης κατά Τσίπρα: «Δεν είναι έντιμο να δίνεις τους συνεργάτες σου στην πυρά για να προφυλαχθείς εσύ»

Νέος κύκλος έντασης: Ο Πολάκης καταγγέλλει “σιωπές” και «αδικίες» στο βιβλίο του Τσίπρα

Ο Σαμαράς κατά της κυβέρνησης: «Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει χώρα – Σταματήστε την επικοινωνία, ακούστε την κοινωνία»

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί την κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς, προειδοποιώντας ότι η ερημωμένη ύπαιθρος κάνει τη χώρα ευάλωτη και την οικονομία ασταθή

Ο Σαμαράς κατά κυβέρνησης:«Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει χώρα–Σταματήστε την επικοινωνία, ακούστε την κοινωνία»

«Τέλος στις επιδοτήσεις φραπέδων»: Το μήνυμα Χαρακόπουλου, οι πληρωμές ως τις γιορτές

Γιατί ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλά για «ναρκοπέδιο» στις επιδοτήσεις, τι υπόσχεται για τις πληρωμές μέχρι τα Χριστούγεννα και πώς συνδέει ΟΠΕΚΕΠΕ, ευλογιά και πολιτικές εξελίξεις

«Τέλος στις επιδοτήσεις φραπέδων»: Το μήνυμα Χαρακόπουλου, οι πληρωμές ως τις γιορτές

Κικίλιας: «Νέος οδικός χάρτης για την Ευρώπη – Προτεραιότητα η ύπαιθρος και η ενέργεια»

Ο υπουργός Ναυτιλίας τονίζει τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και την ανάγκη πίεσης στην ΕΕ για στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Κικίλιας: «Νέος οδικός χάρτης για την Ευρώπη – Προτεραιότητα η ύπαιθρος και η ενέργεια»

Καραμανλής: «Η ερήμωση της υπαίθρου απειλεί την εθνική ασφάλεια – Πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες»

Ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει την ανάγκη σύγχρονων συνεταιρισμών, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης για τον πρωτογενή τομέα.

Καραμανλής: «Η ερήμωση της υπαίθρου απειλεί την εθνική ασφάλεια – Πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες»

Καμμένος: Η Συμφωνία των Πρεσπών διχάζει, γι’ αυτό εγκατέλειψα υπουργεία και κόμμα

Ο πρώην υπουργός αποκαλύπτει ότι η αποχώρησή του από την πολιτική ήταν η μοναδική αντίδραση απέναντι στη συμφωνία που διχάζει τη χώρα.

Καμμένος: Η Συμφωνία των Πρεσπών διχάζει, γι’ αυτό εγκατέλειψα υπουργεία και κόμμα

Μητσοτάκης στο Μαρκόπουλο: Στρατηγική διάσπασης των αγροτών ή διάλογος υπό όρους;

Ο πρωθυπουργός καλεί σε «συντεταγμένη εκπροσώπηση» και αφήνει υπόνοιες για κοινωνικά όρια στις κινητοποιήσεις, προϊδεάζοντας για διττή τακτική.

Μητσοτάκης στο Μαρκόπουλο: Στρατηγική διάσπασης των αγροτών ή διάλογος υπό όρους;