Συνομιλίες Μακρόν και Στάρμερ για την Ουκρανία στο Παρίσι
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν πρέπει να προδικάζουν πώς θα χειριστεί ο Ντόναλντ Τραμπ τον πόλεμο δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σήμερα, Δευτέρα, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο Κίεβο κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι.
Ο Μακρόν και ο Στάρμερ συμμετείχαν νωρίτερα σε εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Ανακωχής στον Τάφο του Αγνωστου Στρατιώτη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου σήμερα, ενώ στις συνομιλίες τους επρόκειτο να συζητήσουν επίσης για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Μετά τη νίκη του Ντόνανλτ Τραμπ επανήλθαν ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσει ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία. Προεκλογικά, είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία «σε μία ημέρα».
Το εμπόριο ήταν επίσης στην ατζέντα των δύο ηγετών, καθώς ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς 20% στις εισαγωγές.
Πλήθος οικονομολόγων έχουν προειδοποιήσει για τον παγκόσμιο αντίκτυπο των δασμών εκτιμώντας ότι μεγάλο θα ήταν το πλήγμα και στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Πρώτος μετά τον Τσόρτσιλ
Ο Μακρόν προσκάλεσε τον Στάρμερ στο Παρίσι, ο οποίος έγινε ο πρώτος Βρετανός ηγέτης, μετά τον Τσόρτσιλ το 1944, που παρακολούθησε την τελετή στα Ηλύσια Πεδία.
Ο Στάρμερ συναντήθηκε επίσης με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ προτού τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον εορτασμό της 106ης επετείου της Ημέρας Ανακωχής.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, ο Στάρμερ και ο Μακρόν κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο Παρίσι και μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητο ανοικτής οροφής στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου επιθεώρησαν τα στρατεύματα.
Μεταξύ των θεμάτων που επρόκειτο να συζητηθούν στη συνάντησή τους είναι ακόμα η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, η μετανάστευση και η προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης για «επανεκκίνηση» των σχέσεων με την Ε.Ε.
Η άμυνα της Ευρώπης
Οσον αφορά την Ουκρανία, οι δύο ηγέτες επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται στην ευνοϊκότερη δυνατή κατάσταση ενόψει του χειμώνα, καθώς ενδέχεται η χρήση από την Ουκρανία πυραύλων Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Αλλά έπειτα από μήνες συζητήσεων, ο βασικός υπεύθυνος για τη λήψη της σχετικής απόφασης παραμένει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οπότε δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Μετά τη νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει η δεύτερη θητεία του για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Washington Post ανέφερε ότι ο Τραμπ έχει ήδη μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν – προτρέποντας τον Ρώσο ηγέτη να μην κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο.
Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, υποστηρίζοντας ότι το άρθρο της Washington Post «δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα».
Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν διαβεβαιώσει ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την προστασία της ευρωπαϊκής ηπείρου στο σύνολό της.
Προεκλογικά, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, λέγοντας ότι θα άφηνε χώρες όπως η Ρωσία να κάνουν «ό,τι διάολο θέλουν» σε όποιον δεν το πράξει.
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διευκρίνισε πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε μία ημέρα, αλλά τόνισε ότι το σχέδιό του θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιβολή συμφωνίας και στις δύο πλευρές.
Εντείνονται οι συγκρούσεις
Η συνάντηση την Ημέρα της Εκεχειρίας μεταξύ Στάρμερ και Μακρόν έρχεται καθώς οι μάχες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εντείνονται.
Το Σαββατοκύριακο έγιναν οι μεγαλύτερες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 84 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε έξι περιοχές, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που πλησίαζαν τη Μόσχα.
Την Κυριακή, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ντάρεν Τζόουνς δήλωσε ότι η Βρετανία επιδιώκει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από 2,3% σε 2,5% του εθνικού εισοδήματος.
Ωστόσο, δεν ανέφερε πότε θα επιτευχθεί ο στόχος ούτε αν θα επιτευχθεί πριν από τις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν το αργότερο το 2029.
Την Κυριακή, ο Στάρμερ, πολιτικοί ηγέτες και μέλη της βασιλικής οικογένειας συμμετείχαν στην ετήσια τελετή Εθνικής Μνήμης στο Λονδίνο.
Οπως η Ημέρα της Εκεχειρίας στο Παρίσι και η Κυριακή της Μνήμης στο Λονδίνο σηματοδοτούν το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας