Τουρκική κορβέτα προκαλεί ανοιχτά της Κρήτης

Πηγή Φωτογραφίας: Defence Security Asia, DSA 2024: Turkish’s STM Brings its Naval Platforms Capabilities to Malaysia
Τουρκική κορβέτα παρακολουθεί τις εργασίες προστασίας υποβρύχιου καλωδίου, που διεξάγονται 7 μίλια βόρεια της Κρήτης, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, μετά από NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τουρκική κορβέτα επιχείρησε να παρέμβει στις εργασίες πόντισης του καλωδίου, στέλνοντας μήνυμα που ζητούσε να σταματήσουν οι έρευνες, υποστηρίζοντας ότι δεν βρίσκονται εντός της καθορισμένης περιοχής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη NAVTEX εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, καθορίζοντας τις συντεταγμένες για τις “εργασίες προστασίας υποβρύχιου καλωδίου” από το ερευνητικό πλοίο “NG Worker”, που θα διαρκέσουν από την 1η Φεβρουαρίου και μετά.
Στην περιοχή κατέπλευσε φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, συνοδευόμενη από πλοίο του Λιμενικού, προκειμένου να υποστηρίξει τα ερευνητικά σκάφη που εκτελούν εργασίες προστασίας του υποβρύχιου καλωδίου.
Η παρουσία του τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από την περιοχή των ερευνών, συνιστά κλιμάκωση των προκλήσεων από την Άγκυρα, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι ανήκει, έστω και παράνομα, στις διεκδικήσεις της. Ωστόσο, αποτελεί μήνυμα ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων γύρω από τον 25ο μεσημβρινό. Επιπλέον, λειτουργεί ως προειδοποίηση για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση, μετά από μήνες καθυστέρησης, να αποφασίσει να επαναλάβει τις έρευνες που είχαν διακοπεί τον Ιούλιο λόγω του επεισοδίου στην Κάσο.
Η παρουσία τουρκικών πλοίων εμπόδισε την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης έρευνας του πλοίου Ievoli Relume σε περιοχές ανατολικά της Κάσου, οι οποίες βρίσκονται εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η Τουρκία υποστήριξε ότι η περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, καθώς επικαλύπτεται από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, και μάλιστα προχώρησε στην έκδοση δικής της NAVTEX, ισχυριζόμενη ότι η ευθύνη για τις αναγγελίες στην περιοχή ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας.
Πηγή: Pagenews.gr
Το σχόλιο σας