Διεθνή

Στις 7 Μαΐου η έναρξη του κονκλαβίου για την εκλογή του νέου πάπα

Στις 7 Μαΐου η έναρξη του κονκλαβίου για την εκλογή του νέου πάπα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Στις 7 Μαΐου η έναρξη του κονκλαβίου για την εκλογή του νέου πάπα

Η ημερομηνία καθορίστηκε κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης των καρδιναλίων

Η Καθολική Εκκλησία θα προχωρήσει σε σύγκληση των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου ηγέτη της παγκόσμιας Εκκλησίας, με την έναρξη της διαδικασίας να ορίζεται για τις 7 Μαΐου, όπως ανέφερε μια ανώτερη πηγή του Βατικανού τη Δευτέρα την οποία επικαλείται το Reuters.

Η ημερομηνία αυτή καθορίστηκε κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης των καρδιναλίων στο Βατικανό, η οποία ήταν η πρώτη μετά την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σύντομα.

Περίπου 135 καρδινάλιοι, όλοι κάτω των 80 ετών και προερχόμενοι από όλο τον κόσμο, είναι επιλέξιμοι να συμμετάσχουν στη σύγκληση και να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Εκκλησίας των 1,4 δισεκατομμυρίων μελών.

Οι προηγούμενες δύο συγκλήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το 2005 και το 2013, διήρκησαν μόλις δύο ημέρες.

Οι 10+1 πιθανοί διάδοχοι του Φραγκίσκου

Μετά την ολοκλήρωση της εννιαήμερης περιόδου πένθους για τον Πάπα Φραγκίσκο, το κονκλάβιο θα συγκληθεί στο Βατικανό για την εκλογή του νέου Ποντίφικα.

Οι καρδινάλιοι, αν και έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις, τηρούν πλήρη μυστικότητα για τη διαδικασία. Κατά τις συνεδριάσεις του κονκλαβίου, θα εκφραστούν τρεις κύριες τάσεις: οι Φραγκισκανοί, οι μετριοπαθείς και οι συντηρητικοί. Οι πρώτοι ευθυγραμμίζονται πλήρως με την πολιτική Φραγκίσκου (44,4%), οι μετριοπαθείς κρατούν ελαφρώς πιο συντηρητική στάση (37%), ενώ οι παραδοσιακοί συντηρητικοί καλύπτουν το 18,8% των εκλεκτόρων.

Η πρώτη σύγκληση του κονκλαβίου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου. Οι καρδινάλιοι θα διαμένουν απομονωμένοι στον ξενώνα της Σάντα Μάρτα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το BBC, η εκλογή του νέου Πάπα μέσα από το κονκλάβιο χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά απρόβλεπτη», με το Κολέγιο των Καρδιναλίων να συνεδριάζει στην Καπέλα Σιξτίνα μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχος.

Οι 10+1 πιθανοί διάδοχοι του πάπα Φραγκίσκου 1. Pietro Parolin (Ιταλία, 70 ετών) Ο νυν Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού και βασικός σύμβουλος του Φραγκίσκου, ο Καρδινάλιος Παρολίν, θεωρείται φαβορί. Με έμφαση στη διπλωματία και διεθνή παρουσία, ενδέχεται να συνεχίσει τη γραμμή Φραγκίσκου. Έχει, ωστόσο, εκφράσει συντηρητικές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

2. Luis Antonio Gokim Tagle (Φιλιππίνες, 67 ετών) Ο “Ασιάτης Φραγκίσκος”, όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στις Φιλιππίνες και γνωστός για τη μέτρια προσέγγισή του στα κοινωνικά ζητήματα και τη βαθιά ποιμαντική του εμπειρία. Παρότι παραμένει πιστός στη διδασκαλία της Εκκλησίας, έχει καλέσει σε μεγαλύτερη συμπόνια και κατανόηση για όσους αισθάνονται περιθωριοποιημένοι.

3. Fridolin Ambongo Besungu (Κονγκό, 65 ετών) Ο Αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα αντιπροσωπεύει την αυξανόμενη επιρροή της Αφρικής στον Καθολικισμό. Συντηρητικός σε ηθικά ζητήματα αλλά υπέρμαχος του διαθρησκευτικού διαλόγου, ο Αμπόγγο διαθέτει ηγετική παρουσία σε μια ήπειρο όπου η Εκκλησία συνεχώς αναπτύσσεται.

4. Peter Kodwo Appiah Turkson (Γκάνα, 76 ετών) Έμπειρος και χαρισματικός, ο Καρδινάλιος Τούρκσον ήταν ήδη φαβορί στο κονκλάβιο του 2013. Παρότι συντηρητικός, έχει ξεκάθαρη θέση κατά της ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας.

Αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος Αφρικανός Πάπας μετά από 1.500 χρόνια.

Καθώς οι καρδινάλιοι ετοιμάζονται να συγκληθούν, η Καθολική Εκκλησία στέκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Ο επόμενος Πάπας θα κληθεί να ενώσει, να μεταρρυθμίσει και να καθοδηγήσει την Εκκλησία σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

5. Peter Erdo (Ουγγαρία, 72 ετών) Ο Peter Erdo, καρδινάλιος από τα 51 του, είναι σεβαστός στην Ευρώπη και θεωρείται συμβιβαστικός υποψήφιος για το παπικό αξίωμα. Διατηρεί σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία και έχει ισχυρές συντηρητικές θέσεις στην οικογένεια και τη μετανάστευση. Έχει σημαντική παρουσία σε κονκλάβια και παπικές επισκέψεις.

6. Marc Ouellet (Καναδάς, 80 ετών) Πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Επισκόπων του Βατικανού και δύο φορές υποψήφιος για τον παπικό θρόνο. Παρότι έχει σημαντική εκκλησιαστική εμπειρία, η ηλικία του αποκλείει τη συμμετοχή του στο κονκλάβιο. Συντηρητικός με σύγχρονες απόψεις, υποστηρίζει τη διατήρηση της αγαμίας και μεγαλύτερο ρόλο των γυναικών στη διοίκηση.

7. Robert Prevost (ΗΠΑ, 69 ετών) Γεννημένος στο Σικάγο, αντικατέστησε τον Ouellet στη Διεύθυνση Επισκόπων. Με ιεραποστολικό έργο στο Περού και εμπειρία στη Λατινική Αμερική, θεωρείται μεταρρυθμιστής, αν και η ηλικία και οι κατηγορίες για συγκάλυψη στο Περού μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητές του.

8. Robert Sarah (Γουινέα, 79 ετών)

Δημοφιλής στους συντηρητικούς, υπηρέτησε ως επικεφαλής του Τμήματος Θείας Λατρείας. Γνωστός για την προσήλωσή του στο δόγμα και τη λειτουργική παράδοση, μπορεί να προσελκύσει παραδοσιακή στήριξη αλλά δεν θεωρείται φαβορί.

9. Pierbattista Pizzaballa (Ιταλία, 60 ετών)

Λατίνος Πατριάρχης Ιερουσαλήμ, με βαθιά γνώση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η στενή σχέση του με τον Φραγκίσκο και η περιορισμένη πείρα του ίσως μειώσουν τις πιθανότητές του για την παποσύνη.

10. Michael Czerny (Καναδάς, 78 ετών) Ιησουίτης καρδινάλιος με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο σε Λατινική Αμερική και Αφρική. Κοντά στους προοδευτικούς και στον Πάπα Φραγκίσκο. Παρά την ισχυρή υποστήριξη, η διαδοχή ενός Ιησουίτη από άλλον Ιησουίτη θεωρείται δύσκολη.

+1. Angelo Scola (Ιταλία 83 ετών) Μόνο καρδινάλιοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 80ό έτος της ηλικίας τους έχουν δικαίωμα ψήφου στο κονκλάβιο, ωστόσο ο Angelo Scola παραμένει πιθανός υποψήφιος για εκλογή.

Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου θεωρούνταν από τα φαβορί κατά το κονκλάβιο του 2013, όταν τελικά εξελέγη ο Φραγκίσκος, αλλά φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε η ρήση ότι «όποιος μπαίνει στο κονκλάβιο ως Πάπας, βγαίνει καρδινάλιος».

Το όνομά του έχει επανέλθει στο προσκήνιο με αφορμή την έκδοση ενός νέου βιβλίου του για τα γηρατειά, το οποίο κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα. Στον πρόλογο του βιβλίου, που γράφτηκε από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο λίγο πριν την πρόσφατη νοσηλεία του, αναφέρεται ότι «ο θάνατος δεν αποτελεί το τέλος των πάντων, αλλά την αρχή για κάτι νέο».

Τα λόγια του Φραγκίσκου αποκαλύπτουν ειλικρινή εκτίμηση και τρυφερότητα προς τον Scola, ωστόσο το Κολέγιο των Καρδιναλίων ίσως θεωρήσει ότι η θεματολογία του γύρω από τα γηρατειά δεν είναι το καταλληλότερο μήνυμα για την επιλογή ενός νέου Ποντίφικα.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

17.11.2025 | 15:52

Γερμανός ΥΠΑΜ: “Ίσως ήταν το τελευταίο καλοκαίρι ειρήνης – Ρωσική επίθεση δεν αποκλείεται”

17.11.2025 | 15:35

Ολυμπιακός: Ένα νέο «διαμάντι» στο ρόστερ του

17.11.2025 | 15:24

Μαρινάκης για Ράνια Θρασκιά: Πώς νιώθουν στο ΠΑΣΟΚ που ο Τσίπρας αποτελεί εν δυνάμει εταίρο τους;

17.11.2025 | 15:04

ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας: «Ανοιχτή πόρτα» για διάλογο με… κόκκινη γραμμή τον Ανδρουλάκη λέει η Θρασκιά

17.11.2025 | 14:49

Ένταση πριν την πορεία του Πολυτεχνείου – Μία σύλληψη, 19 προσαγωγές και «φρούριο» η Αθήνα

17.11.2025 | 14:38

Metlen: Νέο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με λήξη 2031 – Ξεκινούν σήμερα τα roadshows

17.11.2025 | 14:38

Από τις απειλές σε… κλάδο ελαίας: Ο Τραμπ «μαλακώνει» απέναντι στον Μαμντάνι μετά τον εκλογικό σεισμό στη Ν. Υόρκη

17.11.2025 | 14:36

Η Disney στρέφεται προς περιεχόμενο παραγόμενο από τεχνητή νοημοσύνη

17.11.2025 | 12:28

Ράνια Καρατζαφέρη: Είναι η δημοσιογράφος που συνελήφθη για επεισόδιο με αστυνομικούς:«Έχασα την ψυχραιμία μου»

17.11.2025 | 11:15

Εβελίνα Σκίτσκο: Η πρώην παίκτρια του GNTM διαγνώστηκε με καρκίνο

16.11.2025 | 22:55

Βρισηίδα Ανδριώτου: Η influencer βρέθηκε στο στόχαστρο κυκλώματος - Τα 40.000€ που "έκαναν φτερά"

16.11.2025 | 22:33

Σταμάτης Κρανουνάκης: «Τον έχω φάει τον Θεό μου, τον έχω καταπιεί, είναι μέσα μου»

16.11.2025 | 17:29

Έλενα Χριστοπούλου: «Ένιωθα σαν κουνέλι, όταν είχα την πρώτη σφαίρα στο χέρι μου και έτρεχε το αίμα μέχρι κάτω»

15.11.2025 | 23:03

The Voice: «Κατέρρευσα στο πάτωμα – αιμορράγησε αιμαγγείωμα στο κεφάλι, έμεινα έξι μήνες σε καροτσάκι!»

15.11.2025 | 22:39

Ξεσπά ο Τσαφούλιας: Δεν θέλω να μπω στα κοινά για να ντρέπομαι να βγω από το σπίτι ή να βρίζουν τα παιδιά μου!

15.11.2025 | 22:18

Σοκάρει ο Σταρόβας: «Πεταγόμουν στον ύπνο μου – στα 167 κιλά δεν μπορούσα να αναπνεύσω!»

17.11.2025 | 14:06

EΕ και NATO προειδοποιούν: Η Ρωσία μπορεί να δοκιμάσει κράτος μέλος έως το 2030

17.11.2025 | 09:21

Ο «κάθετος διάδρομος» που ενώνει Αθήνα–Ουάσιγκτον και φέρνει ραντεβού Μητσοτάκη–Τραμπ

15.11.2025 | 18:58

Η Τουρκία σε διπλό ρόλο: στρατηγικός εταίρος της Δύσης ή αναλώσιμος εκτελεστής γεωπολιτικών σχεδίων;

15.11.2025 | 17:15

Τραμπ vs Μαδούρο: Πραξικόπημα από απόσταση ή το μεγαλύτερο γεωπολιτικό μπλόφωμα της δεκαετίας;

14.11.2025 | 21:50

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Η Ελλάδα ετοιμάζει συμφωνία δισεκατομμυρίων με το Ισραήλ για υπερσύγχρονα όπλα!

14.11.2025 | 19:06

Ο Μακρόν Υποδέχεται τον Ζελένσκι: Η Γαλλία Δίνει Στρατιωτική και Οικονομική Στήριξη στην Ουκρανία!

14.11.2025 | 18:48

Πολεμικό Ναυτικό: Η Ελλάδα Παραλαμβάνει την Υπερ-Φρεγάτα Κίμων – Κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο!

14.11.2025 | 18:18

Ο σκιώδης στόλος παγώνει: 1/3 του Ρωσικού αργού σταμάτησε σε δεξαμενόπλοια λόγω κυρώσεων Τραμπ!

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Σήμερα η ψηφοφορία επί του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα

Η Ουάσινγκτον πιέζει για έγκριση της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης και της «Επιτροπής Ειρήνης» – Ρωσικό αντεργατικό σχέδιο και ισραηλινές ενστάσεις για παλαιστινιακό κράτος – Η ψηφοφορία στις 17:00 Νέας Υόρκης (μεσάνυχτα Ελλάδας)

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Σήμερα η ψηφοφορία επί του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα

Ο Τραμπ κρατά το «όπλο πάνω στο τραπέζι» – Μαδούρο και διάλογος στην ατζέντα

Διπλωματική ένταση στην Καραϊβική: στρατιωτική ισχύς και πολιτικές συνομιλίες συνυπάρχουν σε μια κρίσιμη περιοχή.

Ο Τραμπ κρατά το «όπλο πάνω στο τραπέζι» – Μαδούρο και διάλογος στην ατζέντα

Συρία: Ο Αλ Σαράα ανοίγει πρεσβεία στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών Ασάντ Χασάν Σαϊμπανί δηλώνει ότι η Δαμασκός είναι «κοντά» στην επανεκκίνηση της πρεσβείας στην Άγκυρα – Μέρος ευρύτερης διπλωματικής αναδιάρθρωσης μετά την πτώση Άσαντ, εν μέσω «προνομιακών» σχέσεων με Άγκυρα

Συρία: Ο Αλ Σαράα ανοίγει πρεσβεία στην Τουρκία

Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ» σε παλαιστινιακό κράτος ενώ ΟΗΕ και ΗΠΑ προωθούν μεταβατική αυτοδιάθεση στη Γάζα

Το σχέδιο Τραμπ και το νέο προσχέδιο του ΟΗΕ προβλέπουν μεταβατική διοίκηση στη Γάζα, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική οντότητα, παρά τις έντονες εσωτερικές αντιδράσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ» σε παλαιστινιακό κράτος ενώ ΟΗΕ και ΗΠΑ προωθούν μεταβατική αυτοδιάθεση στη Γάζα

Ο Τραμπ πληρώνει ακριβά το σκάνδαλο Έπσταϊν: η Βουλή πιέζει για πλήρη δημοσιοποίηση των “φακέλων”

Μετά από πίεση και πολιτική ρήξη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η Βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο που απαιτεί την απελευθέρωση όλων των αρχείων Έπσταϊν — μια κίνηση που πυροδοτεί νέα αμηχανία για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ πληρώνει ακριβά το σκάνδαλο Έπσταϊν: η Βουλή πιέζει για πλήρη δημοσιοποίηση των “φακέλων”

Το «ροζ κύμα» που ξεθωριάζει: Η Χιλή μπροστά σε μια κρίσιμη κάλπη

Τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή του Γκάμπριελ Μπόριτς, η Χιλή οδεύει σε μια προεδρική αναμέτρηση που θα κρίνει αν η χώρα θα συνεχίσει την προοδευτική της πορεία ή αν θα επιστρέψει στις πιο σκληρές εκδοχές του πινοτσετισμού. Το πολιτικό σκηνικό μοιάζει πιο πολωμένο από ποτέ και το «ροζ κύμα» που άλλοτε σάρωνε τη Λατινική Αμερική δείχνει πλέον να έχει χάσει τη δυναμική του.

Το «ροζ κύμα» που ξεθωριάζει: Η Χιλή μπροστά σε μια κρίσιμη κάλπη

Ελεύθερος Γάλλος υπήκοος κρατούμενος στη Βενεζουέλα - Πανηγυρική ανάρτηση Μακρόν

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε στο X ότι ο Καμίλο Κάστρο επαναπατρίζεται στη Γαλλία.

Ελεύθερος Γάλλος υπήκοος κρατούμενος στη Βενεζουέλα – Πανηγυρική ανάρτηση Μακρόν

Καγκελάριος Μερτς: «Το μέλλον του κόσμου θα αποφασιστεί στην Ευρώπη»

Στην ομιλία του, ο Μερτς τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της Ευρώπης

Καγκελάριος Μερτς: «Το μέλλον του κόσμου θα αποφασιστεί στην Ευρώπη»