Οικονομία

Την ανάγκη να ανοίξει η αγορά κατοικίας και να γίνει πιο προσιτή εντοπίζει η Eurobank

Την ανάγκη να ανοίξει η αγορά κατοικίας και να γίνει πιο προσιτή εντοπίζει η Eurobank

Πηγή Φωτογραφίας: freepik,Την ανάγκη να ανοίξει η αγορά κατοικίας και να γίνει πιο προσιτή εντοπίζει η Eurobank

Αυτό το μέγεθος είναι σχετικά κοντά στην απόκλιση που παρουσιάζει το πραγματικό ΑΕΠ σε σύγκριση με το προ κρίσης χρέους μέγιστο επίπεδό του (-15,1%)

Από το 2017 έως και το 2024 οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 70,1%.Το 2024 αποτέλεσε το 7ο έτος στη σειρά αύξησης των τιμών των διαμερισμάτων με τον εν λόγω δείκτη να υπολείπεται μόλις κατά 1,3% σε σύγκριση με το προ κρίσης χρέους μέγιστο επίπεδό του.

Ωστόσο, σε πραγματικούς όρους, λαμβάνοντας υπόψιν τον σωρευτικό πληθωρισμό που μεσολάβησε, η αντίστοιχη σωρευτική αύξηση είναι αρκετά μικρότερη (+44,7%), με τον πραγματικό δείκτη τιμών διαμερισμάτων να υπολείπεται κατά 17,7% σε σύγκριση με την κορυφή του 2007. Αυτό το μέγεθος είναι σχετικά κοντά στην απόκλιση που παρουσιάζει το πραγματικό ΑΕΠ σε σύγκριση με το προ κρίσης χρέους μέγιστο επίπεδό του (-15,1%).Αυτό επισημαίνει έκθεση της Eurobank που επιχειρεί να προσεγγίσει γιατί οι τιμές των κατοικιών γίνονται λιγότερο προσιτές σύμφωνα με το newmoney.gr και την Ειρήνη Σακελλάρη. 

Κρίσιμα συμπεράσματα της μελέτης αποτελούν πως:

Η άνοδος των τιμών των κατοικιών είναι ταχύτερη σε σχέση με τα εισοδήματα και αυτό έχει επιδεινώσει την προσιτότητα των κατοικιών η οποία ωστόσο παραμένει καλύτερη σε σχέση με την προ-κρίσης περίοδο και συγκρίσιμη -αν και λίγο μικρότερη- με την αντίστοιχη στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Εντούτοις, η επιδείνωσή της συνιστά πηγή ανησυχίας καθώς αποτελεί φαινόμενο με σημαντικές οικονομικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις, ειδικότερα σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του κόστους διαβίωσης την τελευταία τριετία. Η βασική αιτία εντοπίζεται στη στενότητα της προσφοράς κατοικιών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές τους να καθορίζεται από την αυξημένη –εγχώρια και διεθνή- ζήτηση.

Σε ύπνωση η στεγαστική πίστη

Παράδοξο αποτελεί πως η αύξηση των αγοραπωλησιών δεν συνοδεύεται από αύξηση της στεγαστικής πίστης, παρά την αυξημένη διάθεση –και δυνατότητα- των τραπεζών να τις χρηματοδοτήσουν. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα απαιτήσει συνδυασμό μέτρων, κυρίως από την πλευρά της προσφοράς, για την αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών, πιθανώς σε συνδυασμό με περιορισμούς στη χρήση οικιστικών ακινήτων για εμπορικούς σκοπούς σε περιπτώσεις που οι αρνητικές εξωτερικότητες αυτών των δραστηριοτήτων υπερβαίνουν τη θετική συμβολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments