Κεντρικό πρόβλημα για τη βιομηχανία αποτελεί η αδυναμία εξασφάλισης εξοπλισμού μετά από τρία χρόνια τεχνολογικών κυρώσεων, σύμφωνα με πηγές από δύο κορυφαίες εταιρείες εξόρυξης, οι οποίες ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι μεταλλωρύχοι συχνά αναγκάζονται σε «κανιβαλισμό» εξοπλισμού — παίρνοντας μηχανήματα από διάφορα σημεία για να δημιουργήσουν μία λειτουργική μονάδα που να εξασφαλίζει το χαμηλότερο δυνατό κόστος παραγωγής ενώ μειώνουν την παραγωγή.
Παράλληλα, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν κόστος δανεισμού που ξεπερνά το 20%, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κερδοφορία, ενώ οι τιμές του άνθρακα έχουν φτάσει σε πολυετή χαμηλά λόγω της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα. «Η βιομηχανία άνθρακα αντιμετωπίζει αυτό που θα ονομάζαμε τέλεια καταιγίδα: όλα τα προβλήματα συνέπεσαν ταυτόχρονα», δήλωσε η ειδικός σε θέματα ρωσικών περιφερειών, Natalya Zubarevich, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Παρά τις δηλώσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί ανθεκτικότητας της οικονομίας στις διεθνείς κυρώσεις, η κατάσταση στη βιομηχανία αποκαλύπτει τον σωρευτικό αντίκτυπο των ποινών, τρία χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πριν το 2022, η βιομηχανία άνθρακα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε εξοπλισμό από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Οι τεχνολογικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου διακόπτουν την πρόσβαση σε αυτές τις κρίσιμες προμήθειες.
Αρχικά υπήρχαν ελπίδες ότι οι Κινέζοι προμηθευτές θα καλύψουν το κενό, αλλά η ποιότητα του κινεζικού εξοπλισμού συχνά δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της βιομηχανίας και η διαθεσιμότητα παραμένει περιορισμένη. Σε πολλές περιπτώσεις, οι παραγγελίες πρέπει να γίνονται χρόνια πριν.

anthrakas
Η εξόρυξη άνθρακα απαιτεί επίσης μεγάλα κεφάλαια. Πριν τον πόλεμο, οι μεγάλοι παραγωγοί μπορούσαν να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους με επιτόκια 3% μέσω ευρωπαϊκών τραπεζών ή εκδίδοντας ευρωομόλογα, αλλά αυτή η δυνατότητα έχει πλέον κλείσει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που παλαιότερα απορροφούσε περίπου το ήμισυ των ρωσικών εξαγωγών άνθρακα, απαγόρευσε τις αποστολές το 2022, αναγκάζοντας τις ρωσικές εταιρείες να διοχετεύσουν τον άνθρακα στην Κίνα. Ωστόσο, φέτος η ζήτηση στην Ασία έχει μειωθεί, ασκώντας επιπλέον πίεση. Παρόλο που ο άνθρακας αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,5% του ΑΕΠ της Ρωσίας, παράγει πάνω από το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας και παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικοοικονομικής σταθερότητας.
Η περιοχή Κεμερόβο, η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στη Ρωσία, κατέγραψε έλλειμμα προϋπολογισμού 20% το πρώτο τρίμηνο, λόγω μείωσης των φορολογικών εσόδων από κέρδη, σύμφωνα με την Zubarevich. Ως αποτέλεσμα, οι τοπικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να περικόπτουν περιφερειακά επιδόματα, όπως ειδικές παροχές για γιατρούς.
Σε περίπτωση που η κατάσταση συνεχιστεί, οι ζημίες των ρωσικών εταιρειών άνθρακα μπορεί να διπλασιαστούν φέτος στα 350 δισεκατομμύρια ρούβλια (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας. Το χρέος παραμένει κρίσιμο ζήτημα, με το συνολικό φορτίο να αναμένεται να φτάσει τα 1,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια.
Τον Μάιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, όπως αναβολή πληρωμής του φόρου εξόρυξης ορυκτών και των ασφαλιστικών εισφορών έως το Δεκέμβριο, επιδοτήσεις μέρους των εξόδων logistics και αποζημιώσεις για ορισμένα μεταφορικά τέλη. Παρότι χρήσιμα, τα μέτρα δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών εξόρυξης. Εκφράζουν την ελπίδα ότι ένα θερμό καλοκαίρι στην Κίνα θα αυξήσει τη ζήτηση και θα προσφέρει έστω κάποια ανακούφιση.
Πηγή: pagenews.gr
Το σχόλιο σας