Γεωπολιτικά

Η Τουρκία σε αναταραχή ενώ εξακολουθούν οι επιχειρήσεις στη Σουεΐντα

Η Τουρκία σε αναταραχή ενώ εξακολουθούν οι επιχειρήσεις στη Σουεΐντα

Πηγή Φωτογραφίας: ABC News, Syrian government bombing of Eastern Ghouta continues

Η Τουρκία φοβάται ότι η εθνοτική διάσπαση στη Συρία θα μπορούσε να αλλάξει τον χάρτη της περιοχής και να ενθαρρύνει τον δικό της κουρδικό πληθυσμό.

Η εξουσία του προέδρου της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα στην επικράτειά του δεν έχει ποτέ φανεί πιο ευμετάβλητη, εν μέσω των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων που στοχεύουν τη Δαμασκό, υποτίθεται για την υπεράσπιση της δρουζικής μειονότητας στον αγώνα της εναντίον των φυλών των Βεδουίνων και των κυβερνητικών δυνάμεων στη νότια πόλη Σουεΐντα. Η βία τρομάζει έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του Σαράα, την Τουρκία, για την οποία οποιαδήποτε μόνιμη διάσπαση της Συρίας κατά μήκος εθνοτικών και θρησκευτικών γραμμών, την οποία πιστεύει ότι ενθαρρύνει το Ισραήλ, θα αποδειχθεί ολέθρια, σύμφωνα με αναλυτές.

«Αυτά είναι άσχημα νέα για την Τουρκία, διότι παρά την πίεση των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου δεν θα υποχωρήσει και οι Κούρδοι αισθάνονται δικαιωμένοι για την άρνησή τους να ενταχθούν άνευ όρων στον συριακό στρατό», δήλωσε η Γκονουλ Τολ, διευθύντρια του προγράμματος της Τουρκίας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, όπως αναφέρει το Al-Monitor. «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποκαλύπτουν την αδυναμία του Σαράα να εγγυηθεί την ασφάλεια ή να διατηρήσει την τάξη στη χώρα. Οι Κούρδοι αναρωτιούνται: «Ποιος θα μας υπερασπιστεί αν καταρρεύσει το καθεστώς;», δήλωσε η Τολ. «Για τον ίδιο λόγο, ο Σαράα θα είναι ακόμη πιο ανυποχώρητος ως προς την υποταγή τους στις απαιτήσεις του», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Σαράα για την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν. Τούρκοι αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, ισχυρίστηκαν ότι η Άγκυρα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της εκεχειρίας την ίδια μέρα στη Σουεΐντα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον μεσολάβησε για την εκεχειρία μετά από σχεδόν μια εβδομάδα συγκρούσεων που άφησαν σχεδόν 500 νεκρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ των Βεδουίνων και των Δρούζων μαχητών.

Η παρέμβαση Ερντογάν – Τουρκίας

Ο Ερντογάν προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία ότι οι συγκρούσεις στη Σουεΐντα αποτελούν απειλή για ολόκληρη την περιοχή. Τόνισε τη σημασία της διατήρησης της κυριαρχίας της Συρίας, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές.

Η Τουρκία πιέζει για την ενσωμάτωση της αυτόνομης διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, υπό κουρδική ηγεσία, στις πολιτικές και στρατιωτικές δομές της Δαμασκού. Η Τουρκία φοβάται ότι η επίσημη αναγνώριση της κουρδικής αυτονομίας στη Συρία θα ανεβάσει τον πήχη, καθώς επιδιώκει ειρηνευτική συμφωνία με τους δικούς της Κούρδους.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τομ Μπάρακ, έχει υποστηρίξει ανοιχτά τις εκκλήσεις του Σαράα για ένα κεντρικά διοικούμενο, ενιαίο κράτος, επιτιμώντας τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σε μια σειρά εκδηλώσεων στα μέσα ενημέρωσης για την καθυστέρηση τους και προειδοποιώντας ότι περίπου 1.000 αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην κουρδική περιοχή δεν θα παραμείνουν εκεί για πάντα. Οι SDF είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της αμερικανικής συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η σφοδρή αντίσταση των Δρούζων θα αναγκάσει πιθανώς τον Σαράα να σκεφτεί δύο φορές πριν προχωρήσει σε ένα παρόμοιο σενάριο στις περιοχές με αραβική πλειοψηφία που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο, προκειμένου να αναγκάσει τις SDF να αποσυρθούν. Ωστόσο, η σφοδρότητα των επιθέσεων των Βεδουίνων θα πρέπει επίσης να αποτελέσει ένα σήμα αφύπνισης για τις SDF.

Οι Άραβες που ζουν υπό τον έλεγχο των SDF υποτάχθηκαν στην κουρδική κυριαρχία κυρίως λόγω της αμερικανικής υποστήριξης προς τις SDF και του βαθύ μίσους τους για το καθεστώς Άσαντ. Εάν οι Κούρδοι θεωρηθούν ότι εκμεταλλεύονται ευκαιριακά την ισραηλινή υποστήριξη προς τους Δρούζους, οι Άραβες θα μπορούσαν να στραφούν και εναντίον τους, δήλωσε στον Al-Monitor ένας Τούρκος σχολιαστής στην Άγκυρα. «Υπάρχουν πολλά συσσωρευμένα παράπονα», είπε.

Από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ έχει γίνει ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Κούρδων, θέτοντας τόσο τη Δαμασκό όσο και την Άγκυρα σε εγρήγορση. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους Δρούζους, οι Κούρδοι δεν ζουν στα σύνορα του Ισραήλ και είναι απίθανο το Ισραήλ να διακινδυνεύσει μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με την Άγκυρα για την υπεράσπισή τους.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν προειδοποίησε: «Όσοι πέσουν στο πηγάδι με το σχοινί του Ισραήλ θα συνειδητοποιήσουν αργά ή γρήγορα ότι έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος». Η προειδοποίησή του ερμηνεύτηκε ευρέως ως απευθυνόμενη στους Κούρδους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χάκαν Φιντάν ήταν πιο άμεσος. Ο Φιντάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συριακές κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται σε κίνηση από τις 13 Ιουλίου. Τους κάλεσε να «διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο», προειδοποιώντας ότι ο «οπορτουνισμός» θα συνοδεύεται από «μεγάλους κινδύνους». Πιθανότατα απαντούσε στην ανάρτηση του αρχηγού των SDF, Μαζλούμ Κομπάνε, στις 16 Ιουλίου στο X, στην οποία έγραφε ότι οι δυνάμεις του είχαν λάβει εκκλήσεις για την εγκαθίδρυση ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πολίτες που έχουν παγιδευτεί στη Σουεΐντα και για τη διακοπή των επιθέσεων εναντίον τους.

Ο Μπεν Κάσπιτ του Al-Monitor αναφέρει ότι ο Νετανιάχου δέχεται έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση Τραμπ να μην προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση και ότι, σε τηλεφωνική συνομιλία, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν άφησε καμία αμφιβολία στον Νετανιάχου για τη δυσαρέσκειά του για τους βομβαρδισμούς στη Συρία». Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει σε ορισμένες συριακές δυνάμεις να επιστρέψουν στη Σουεΐντα για να βοηθήσουν στην αποτροπή περαιτέρω βίας μεταξύ των Βεδουίνων και των Δρούζων.

Ο Σαράα, πρώην τζιχαντιστής, «είχε από την αρχή την υποστήριξη της Δύσης», δήλωσε ο Μαρκ Πιερινί, πρώην πρέσβης της ΕΕ στη Συρία και την Τουρκία και ανώτερος ερευνητής στο Carnegie Europe, στο Al-Monitor.

Ωστόσο, η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι ο Νετανιάχου υποχωρεί τακτικά όταν δέχεται πίεση από τις ΗΠΑ, για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση αργότερα, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα και του 12ήμερου πολέμου με το Ιράν.

«Όταν βλέπεις ότι υπάρχει πιθανότητα ο Τραμπ να κάνει κάτι για να συγκρατήσει τον Νετανιάχου, αυτό δεν συμβαίνει. Ο Νετανιάχου έχει τόσο ισχυρή βάση στην Ουάσινγκτον που ο Τραμπ δεν έχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών», δήλωσε ο Πιερίνο.

Ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Σαράα να επανενώσει τη χώρα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου άρχισαν να ανακύπτουν τον Μάρτιο, όταν υποτιθέμενα απομεινάρια του καθεστώτος Άσαντ προσπάθησαν να οργανώσουν εξέγερση στις παραθαλάσσιες περιοχές της Λατάκια και της Ταρτούς, όπου κυριαρχούν οι Αλαουίτες. Οι ενέργειές τους πυροδότησαν ένα κύμα εκδικητικών δολοφονιών από σουνιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την κυβέρνηση. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, κυρίως Αλαουίτες άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι όλες οι πλευρές διέπραξαν φρικαλεότητες στις συγκρούσεις στη Σουεΐντα.

Τον Απρίλιο, οι συγκρούσεις μεταξύ σουνιτικών δυνάμεων και Δρούζων στα προάστια της Δαμασκού κλιμακώθηκαν απότομα, προκαλώντας την παρέμβαση του Ισραήλ. Το Ισραήλ, στο έδαφος του οποίου ζουν περισσότεροι από 150.000 Δρούζοι, καθώς και στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, δικαιολόγησε τις επιθέσεις με το πρόσχημα της υπεράσπισης των Δρούζων αδελφών τους πέρα από τα σύνορα. «Ο κρυφός στόχος είναι να ελέγχουν έναν διάδρομο που οδηγεί στο Ιράκ, σε περίπτωση που ξεσπάσει ξανά η σύγκρουση με το Ιράν», ισχυρίστηκε ο Πιερίνη.

Η αναπτυσσόμενη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Συρίας και Ισραήλ — μέσω των μεσολαβητικών και άμεσων συνομιλιών των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού — δημιούργησε αυτό που αποδείχθηκε ψευδής αίσθηση ασφάλειας στη Δαμασκό, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο Syria in Transition. Η Τουρκία, η οποία διεξάγει ξεχωριστές συνομιλίες με το Ισραήλ για την αποφυγή συγκρούσεων στη Συρία, υποστηρίζει τις προτάσεις του Σαράα προς την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ενθαρρυνόμενος από την υποστήριξη του Μπάρακ, ο Σαράα πίστευε ότι είχε το πράσινο φως για να καταλάβει τον έλεγχο της Σουεΐντα. Έστειλε τις δυνάμεις του στις 15 Ιουλίου, μόνο για να αναγκαστεί να υποχωρήσει ταπεινωτικά δύο ημέρες αργότερα, σεβόμενος τις απαιτήσεις του Ισραήλ.

«Οι Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το λάθος του Σαράα έδωσε στο Ισραήλ ένα πρόσχημα για να επεκτείνει την πολιτική και φυσική του παρουσία στη Συρία», σημείωσε το Syria in Transition. Και το κάνει εν μέρει εις βάρος της Τουρκίας. Τον Απρίλιο, το Ισραήλ έπληξε αρκετές συριακές βάσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να καταληφθούν από την Άγκυρα στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία. Περισσότεροι από 10.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της βόρειας ζώνης που συνορεύει με την Τουρκία, κυρίως για να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των Κούρδων να εγκαθιδρύσουν τον έλεγχό τους σε συνεχόμενα εδάφη μέχρι την ακτή της Συρίας.

«Οι παλιές αντιπαλότητες έχουν αρθεί μετά από περισσότερο από μισό αιώνα βίαιης καταστολής», δήλωσε ο Pierini. Ακόμη και χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, ο νέος ηγέτης της Συρίας «αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments