SPOTLIGHTS

Θαλάσσια Πάρκα στην Πρώτη Γραμμή: Όταν η Ποσειδωνία Συναντά τη Γεωπολιτική

Θαλάσσια Πάρκα στην Πρώτη Γραμμή: Όταν η Ποσειδωνία Συναντά τη Γεωπολιτική

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Θαλάσσια Πάρκα στην Πρώτη Γραμμή: Όταν η Ποσειδωνία Συναντά τη Γεωπολιτική

Από το περιβάλλον στο Αιγαίο μέχρι την τουρκική προκλητικότητα – η πράσινη ασπίδα της Ελλάδας γίνεται εθνικό διακύβευμα

Τουρκικές μηχανότρατες, περιβαλλοντική διπλωματία και ένα παρεξηγημένο φυτό με… πράσινη καρδιά

Η Ελλάδα ανακοίνωσε με αποφασιστικότητα τη δημιουργία δύο μεγάλων θαλάσσιων πάρκων – μία ιστορική δέσμευση με διπλό στόχο: την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της κυριαρχίας της σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές. Και κάπου στο φόντο αυτής της κίνησης, βρίσκεται μια ήσυχη, ανθεκτική μορφή ζωής που μας προσφέρει περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε: η Ποσειδωνία.

Και όμως: η Ποσειδωνία δεν είναι φύκι. Είναι θαλάσσιο αγγειόσπερμο φυτό, μοναδικό της Μεσογείου, που σχηματίζει υποθαλάσσια λιβάδια – ένα οικοσύστημα-κλειδί για την επιβίωση των θαλάσσιων ειδών και τη σταθερότητα των παράκτιων περιοχών.

Οικολογικός Θησαυρός – και παρεξηγημένος

  • Κάθε τετραγωνικό μέτρο υγιούς λιβαδιού Ποσειδωνίας παράγει έως και 20 λίτρα οξυγόνου την ημέρα.
  • Απορροφά CO₂, προστατεύει από τη διάβρωση των ακτών, στηρίζει τη βιοποικιλότητα, τρέφει και φιλοξενεί ψάρια και θαλάσσια είδη.
  • Όταν ξεβράζονται τα φύλλα της στις ακτές, πολλοί τα μαζεύουν ως «σκουπίδια», καταστρέφοντας έναν φυσικό φράχτη προστασίας.

Σε έρευνες, 83% των τοπικών αρχών στη Μεσόγειο τα απομακρύνουν συστηματικά κάθε χρόνο, συχνά με βαριά μηχανήματα.

Απόφαση-Τομή: Η Ελλάδα Πρώτη στην ΕΕ

Η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο νέα θαλάσσια πάρκα:

  • Ένα στο Νότιο Αιγαίο, κοντά σε ευαίσθητες περιοχές (Κίναρος, Λέβιθα)
  • Ένα στα δυτικά της χώρας, στο Ιόνιο

Πρόκειται για την πρώτη φορά που κράτος-μέλος της ΕΕ δεσμεύεται ρητά για την πλήρη απαγόρευση της μηχανότρατας στις περιοχές αυτές.

Η πρώην Επίτροπος Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, σχολίασε:«Η μηχανότρατα καταστρέφει το βυθό, βλάπτει τη βιοποικιλότητα και επιδεινώνει την κλιματική κρίση. Η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα, και ήδη την ακολουθούν η Σουηδία και η Δανία.» Koralliogenis_yfalos_italia_itravelling_

Γεωπολιτική Πράσινη Διπλωματία

Το θαλάσσιο πάρκο του Νοτίου Αιγαίου δεν είναι μόνο οικολογική παρέμβαση. Ορίστηκε σε ζώνες “γκρίζες” για την Τουρκία, δηλαδή περιοχές όπου η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης σχολίασε:

«Η Ελλάδα κάνει κίνηση ενεργούς διπλωματίας. Τοποθετείται σε περιοχή που η Τουρκία θεωρεί “γκρίζα”, παίρνει την πρωτοβουλία και αναγκάζει την Άγκυρα να αντιδράσει. Περιμένουμε ένταση, αλλά όχι σύγκρουση – τουλάχιστον άμεσα».

Αρκεί να σημειώσουμε ότι τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν ήδη ανενόχλητα κοντά στην Τήνο, ενώ το νέο πάρκο παραμένει ακόμα στα 6 ναυτικά μίλια, λόγω του casus belli. Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση ενισχύει το νομικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments