Το τοπίο του ελληνικού λιανεμπορίου μεταβάλλεται σταδιακά αλλά ουσιαστικά μέσα στο 2025. Οι πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις όχι μόνο ενισχύουν τη συγκέντρωση στην αγορά των σούπερ μάρκετ, αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις αλυσίδες και τους προμηθευτές τους.
Τα Deals Carrefour – Bazaar και Γαλαξίας – Παπαγεωργίου
Οι αλλαγές που προκύπτουν από την εξαγορά της Bazaar AE από την Carrefour και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Παπαγεωργίου από την Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας) είναι περισσότερο εμφανείς στις μεσαίες και μικρές προμηθευτικές επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτεροι πολυεθνικοί προμηθευτές με ισχυρές επωνυμίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν λιγότερες προκλήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις με πιο περιορισμένη παρουσία τα νέα δεδομένα δημιουργούν μεγαλύτερες δυσκολίες.
Παρότι οι παραπάνω συμφωνίες αφορούν σε σχετικά μικρά μεγέθη ή περιορισμένες αγορές, έχουν ήδη επιφέρει αλλαγές στην ισορροπία των σχέσεων μεταξύ αλυσίδων και προμηθευτών.
Η Συμφωνία Μασούτης – ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός
Η σημαντικότερη και πιο αμφιλεγόμενη κίνηση αφορά την εξαγορά της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός από τη Μασούτης ΑΕ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026. Η νέα ισορροπία θα φέρει την άλλοτε βορειοελλαδίτικη αλυσίδα στην τρίτη ή τέταρτη θέση της αγοράς, πίσω από την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ΑΕΕ και τη Lidl Hellas, ενώ θα ανταγωνίζεται στενά την ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ.
Πιέσεις και Προκλήσεις για τους Προμηθευτές
Η ενίσχυση της συγκέντρωσης στην αγορά συνεπάγεται αυξημένες πιέσεις για τους προμηθευτές, ιδιαίτερα τις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις. Από τους χρόνους πληρωμών έως τη διαχείριση προσφορών και όρων συνεργασίας, τα δεδομένα γίνονται πιο απαιτητικά.
Παράλληλα, η Μασούτης, έχοντας επενδύσει συστηματικά στην επέκταση της παρουσίας της στην Αττική — μια αγορά που συγκεντρώνει το 50% του πληθυσμού της χώρας — επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα που είχαν οι καταναλωτές της περιοχής, με τη δημιουργία μεγάλων καταστημάτων, όπως αυτό στη Γλυφάδα και το προγραμματισμένο άνοιγμα σε Κάτω Πατήσια και Βόρεια Προάστια.
Η απόκτηση του δικτύου της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός προσφέρει στην εταιρεία μια ισχυρή αφετηρία, ωστόσο η επιτυχία αυτής της κίνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις με τους προμηθευτές της. Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που εκφράζονται στις ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ των προμηθευτών δεν μπορούν να αγνοηθούν, όμως θα φανεί σύντομα αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή είναι αποτέλεσμα αβεβαιότητας και αλλαγών.
Οι νέες αυτές εξελίξεις στο ελληνικό λιανεμπόριο αναδεικνύουν την ανάγκη για διαρκή διάλογο, συνεργασία και ισορροπημένες συμφωνίες μεταξύ αλυσίδων και προμηθευτών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη όλων των μερών στην αγορά, προς όφελος και των καταναλωτών.
Πηγή: pagenews.gr