Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει στις 8 Σεπτεμβρίου από το Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού, σε μια κρίσιμη κίνηση για τα σχέδιά του να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία δεν βρίσκουν ευρύτερη αποδοχή. Εάν η κυβέρνηση μειοψηφίας του ηττηθεί στην ψήφο, θα καταρρεύσει.
Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η αναζήτηση εμπιστοσύνης από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο είναι ρίσκο. «Ναι, είναι επικίνδυνο, αλλά ακόμα πιο επικίνδυνο είναι να μην κάνουμε τίποτα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα, λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ψήφος εμπιστοσύνης θα δείξει αν έχει επαρκή στήριξη για το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης ύψους 44 δισεκατομμυρίων ευρώ (51,51 δισεκατομμύρια δολάρια), με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο πέρυσι έφτασε το 5,8% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιο από το επίσημο όριο της ΕΕ, που είναι 3%.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν άμεσο κίνδυνο, τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε… αλλιώς δεν έχουμε μέλλον», τόνισε ο Μπαϊρού αναφερόμενος στο βάρος του χρέους, προσθέτοντας ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα ελέγξει αν οι βουλευτές κατανοούν τη σοβαρότητα του προβλήματος και επιλέγουν την οδό της επίλυσής του.
Με την ανακοίνωσή του, ο γάλλος πρωθυπουργός θέλησε να προηγηθεί της αντιπολίτευσης, η οποία επρόκειτο πιθανώς να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προϋπολογισμού, μετέδωσε το CNN. Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι ο Μπαϊρού, στην πράξη, «ανακοίνωσε το τέλος της κυβέρνησής του». «Το National Rally (RN) δεν θα ψηφίσει ποτέ υπέρ μιας κυβέρνησης που κάνει τον γαλλικό λαό να υποφέρει», τόνισε στο X.
Η Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι το κόμμα θα καταψηφίσει τον Μπαϊρού, όπως και οι Πράσινοι. Η σκληρή Αριστερά του France Unbowed επίσης εκτίμησε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης. Καθοριστική για την τύχη του Μπαϊρού θα είναι η στάση των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς εάν ενώσουν τις ψήφους τους με άλλες αριστερές δυνάμεις και την ακροδεξιά, υπάρχει πιθανότητα ανατροπής της κυβέρνησης.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί δύο ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις της 10ης Σεπτεμβρίου, που διοργανώνουν αριστερές δυνάμεις και εργατικά συνδικάτα, με τη στήριξη των κοινωνικών δικτύων. Η πρόσκληση για γενικές διαδηλώσεις έχει συγκριθεί με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» το 2018, που ξέσπασαν λόγω των αυξήσεων στις τιμές καυσίμων και του υψηλού κόστους ζωής.
Οι διαδηλώσεις αυτές εξελίχθηκαν σε ένα ευρύτερο κίνημα κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και των προσπαθειών του για οικονομική μεταρρύθμιση. Ο Μπαϊρού έχει προτείνει την κατάργηση δύο αργιών και το πάγωμα των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια και των φορολογικών κλιμακίων το 2026 στα επίπεδα του 2025, χωρίς να τα προσαρμόζει στον πληθωρισμό. Επανέλαβε ότι ορισμένες από τις προτάσεις του, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των τραπεζικών αργιών, θα μπορούσαν να τροποποιηθούν.