Policy Briefs

Η Κομισιόν στοχεύει το Ισραήλ: Πρόταση για αναστολή εμπορικής συμφωνίας και κυρώσεις σε Μπεν Γκβιρ – Σμότριτς

Η Κομισιόν στοχεύει το Ισραήλ: Πρόταση για αναστολή εμπορικής συμφωνίας και κυρώσεις σε Μπεν Γκβιρ – Σμότριτς

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Η Κομισιόν στοχεύει το Ισραήλ: Πρόταση για αναστολή εμπορικής συμφωνίας και κυρώσεις σε Μπεν Γκβιρ – Σμότριτς

Η Κάγια Κάλας πιέζει για μέτρα υψηλού κόστους στο εμπόριο και πολιτικές κυρώσεις, ενώ Βερολίνο και Ρώμη κρατούν το «κλειδί» της απόφασης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη μια από τις πιο αιχμηρές προτάσεις της από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα: την αναστολή της προνομιακής εμπορικής συμφωνίας με το Ισραήλ και την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πακέτο περιλαμβάνει:

  • Αναστολή μέρους της Συμφωνίας Σύνδεσης Ισραήλ-ΕΕ, η οποία αφορά περίπου το 37% του διμερούς εμπορίου (ύψους 42,6 δισ. ευρώ το 2024).
  • Κυρώσεις κατά των Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας) και Μπεζαλέλ Σμότριτς (υπουργός Οικονομικών), λόγω των σκληρών θέσεων και πρακτικών τους στα κατεχόμενα.
  • Επιπλέον στοχεύσεις σε βίαιους εποίκους και μέλη της Χαμάς.

Η στρατηγική Κάλας

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, μιλώντας στο Euronews, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση «δεν έχει στόχο να τιμωρήσει το Ισραήλ, αλλά να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα».

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Τα δεινά πρέπει να σταματήσουν και όλοι οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η αναστολή της εμπορικής συμφωνίας θα έχει «υψηλό κόστος» για το Ισραήλ.

Το πολιτικό «τείχος» στο Συμβούλιο

Η πρόταση, για να υιοθετηθεί, χρειάζεται ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον μία από τις μεγάλες χώρες, Γερμανία ή Ιταλία, πρέπει να συναινέσει.

Μέχρι στιγμής, και οι δύο κυβερνήσεις έχουν μπλοκάρει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, προβάλλοντας ανησυχίες για την ισορροπία στις σχέσεις με το Ισραήλ και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Κάλας, ωστόσο, έστειλε μήνυμα: «Αν θεωρείτε τη Γάζα ‘ανυπόφορη’ και ‘καταστροφική’, αλλά δεν υποστηρίζετε αυτά τα μέτρα, τότε φέρτε εναλλακτικές λύσεις».

Η γραμμή Φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ανοίξει τον δρόμο ήδη από την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, δηλώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει το εμπόριο ως εργαλείο πίεσης. Η τωρινή πρόταση είναι η πρώτη χειροπιαστή εφαρμογή αυτής της στρατηγικής.

Το επόμενο βήμα

Η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, με την ΕΕ να καλείται να αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει την εμπορική της ισχύ ως μοχλό πίεσης για αλλαγή της ισραηλινής πολιτικής στη Γάζα.

Αναλυτές σημειώνουν ότι, εάν περάσει, θα πρόκειται για πρωτοφανές πλήγμα στις σχέσεις Βρυξελλών–Τελ Αβίβ και πιθανώς για καμπή στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments