Δύο βαριές βιομηχανίες κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω ενεργειακού κόστους – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Δύο βαριές βιομηχανίες κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω ενεργειακού κόστους – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική βιομηχανία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δήλωσε στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας ότι «δύο μεγάλα ελληνικά εργοστάσια εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους». Πρόκειται για βαριές βιομηχανίες των οποίων το κλείσιμο θα πονέσει σημαντικά την ελληνική οικονομία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε στη διυπουργική σύσκεψη για το ενεργειακό κόστος, τόνισε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει καλά το πρόβλημα και μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Όπως σημείωσε: «Η παρέμβαση που ετοιμάζουμε θα είναι δίκαιη, δίνοντας έμφαση σε όσους πλήττονται περισσότερο και δεν θα δημιουργεί δημοσιονομικά προβλήματα στη χώρα».
Προτάσεις και παρεμβάσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους περνάει μέσα από:
- Ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες και το ευρωπαϊκό δίκτυο.
- Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των PPA (Power Purchase Agreements), με κρατική στήριξη εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
- Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, όπως το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, για στοχευμένες ενισχύσεις.
Όπως επεσήμανε:
«Για μας δεν υπάρχει μόνο βιομηχανία – υπάρχει και συνολικά επιχειρηματικότητα. Η παρέμβαση πρέπει να είναι δίκαιη, ολιστική και να δίνει έμφαση σε αυτούς που πονάνε περισσότερο από το ενεργειακό κόστος.»
Η πορεία της ελληνικής βιομηχανίας
Αντίθετα με την άποψη περί αποβιομηχάνισης, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν σταθερή ανάπτυξη:
- Το μερίδιο της βιομηχανίας στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανήλθε το 2024 στο 15,4% από 13,8% το 2019.
- Οι επενδύσεις της βιομηχανίας αυξήθηκαν στο 17,2% των συνολικών επενδύσεων, από μόλις 10% πριν την κρίση.
- Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έφτασαν στο 33,8% το 2023, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 71,4% των συνολικών εξαγωγών αγαθών.
- Η απασχόληση στον κλάδο ανήλθε σε 428.000 εργαζόμενους, επίπεδο 14ετίας και αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το 2019.
Κυβερνητική στρατηγική στήριξης
Οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής περιλαμβάνουν:
- Μειώσεις στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.
- Απλούστευση αδειοδοτήσεων, με στόχο μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%.
- Ψηφιοποίηση και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
- Νέα στρατηγική εξωστρέφειας, με στόχο αύξηση των εξαγωγών που αντιστοιχούν ήδη στο 42% του ΑΕΠ.
- Χωροταξικά σχέδια για τουρισμό, ΑΠΕ και βιομηχανία έως το 2025.
- Δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, με επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ.
- Αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Modernization Fund.
- Νέα κίνητρα για καινοτομία και έρευνα.
- Προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, σε συνεργασία με ΣΕΒ και ΣΒΣΕ.
Άμεσες δράσεις απαιτούνται
Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η ΕΕ έχει επιβάλει την πράσινη μετάβαση με βραδείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σήμερα ενεργειακό κόστος που αντιστοιχεί στο 20-60% του συνολικού τους κόστους. Όπως επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει γίνει μια κανονική χώρα, πλέον πρέπει να γίνει και μια παραγωγική χώρα. Η έκθεση Ντράγκι έχει όλες τις σωστές προτάσεις, απλώς πρέπει να εφαρμοστούν».
Η παρέμβαση της κυβέρνησης για το ενεργειακό κόστος στοχεύει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των βαριών βιομηχανιών, να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, και να στηρίξει εκείνους που πλήττονται περισσότερο, χωρίς να προκαλεί δημοσιονομικά προβλήματα.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας