Διεθνή

Έκρηξη Τραμπ σε συνομιλία με Νετανιάχου:«Γιατί είσαι πάντα τόσο γαμη@@να αρνητικός;»–Τελεσίγραφο στη Χαμάς

Έκρηξη Τραμπ σε συνομιλία με Νετανιάχου:«Γιατί είσαι πάντα τόσο γαμη@@να αρνητικός;»–Τελεσίγραφο στη Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Έκρηξη Τραμπ σε συνομιλία με Νετανιάχου: «Γιατί είσαι πάντα τόσο γαμη@@να αρνητικός;» – Νέο τελεσίγραφο στη Χαμάς

Η Χαμάς, στην επίσημη τοποθέτησή της, δήλωσε πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αφήνοντας όμως ανοιχτά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Έντονο παρασκήνιο αποκάλυψε η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Παρασκευή, μετά τη μερική αποδοχή του αμερικανικού σχεδίου ειρήνης για τη Γάζα από τη Χαμάς. Ο Τραμπ χαιρέτισε την εξέλιξη ως «καλή είδηση», όμως η ψυχρή στάση του Νετανιάχου προκάλεσε την οργή του.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Axios, ο Τραμπ τηλεφώνησε προσωπικά στον Νετανιάχου, θεωρώντας την απάντηση της Χαμάς ένα πρώτο θετικό βήμα προς μια ενδεχόμενη συμφωνία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ωστόσο, απάντησε ότι «δεν υπάρχει τίποτα να πανηγυρίσουν», καθώς –όπως είπε– η απάντηση της οργάνωσης δεν συνεπάγεται πρόοδο. Τότε, ο Τραμπ αντέδρασε έντονα: «Δεν ξέρω γιατί είσαι πάντα τόσο γαμη@@να αρνητικός. Αυτή είναι νίκη, δέξου τη», φέρεται να είπε, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Η Χαμάς, στην επίσημη τοποθέτησή της, δήλωσε πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αφήνοντας όμως ανοιχτά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την απάντηση «απόρριψη» του σχεδίου Τραμπ, ζητώντας στενό συντονισμό με την Ουάσινγκτον ώστε να μην εμφανιστεί η Χαμάς ως πλευρά που δείχνει διάθεση για ειρήνη.

Αντίθετα, ο Τραμπ θεώρησε τη στάση της παλαιστινιακής οργάνωσης «παράθυρο ευκαιρίας». Όπως δήλωσε αργότερα, προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι «δεν έχει άλλη επιλογή» παρά να αξιοποιήσει τη συγκυρία για μια πιθανή συμφωνία. Λίγο μετά τη συνομιλία, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε δημόσια το Ισραήλ να σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα — αίτημα που ο Νετανιάχου φέρεται να αποδέχθηκε ώρες αργότερα.

Το Σάββατο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου ο Νετανιάχου επαινεί τον Τραμπ, επιχειρώντας να δείξει ενότητα με την Ουάσινγκτον. Παρά ταύτα, αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η τηλεφωνική συζήτηση ήταν «ιδιαίτερα τεταμένη».

Σε μεταγενέστερη επικοινωνία με τον δημοσιογράφο του CNN Τζέικ Τάπερ, ο Τραμπ έστειλε νέο τελεσίγραφο στη Χαμάς: «Πλήρης εξολόθρευση» αν δεν παραδώσει τον έλεγχο της Γάζας και δεν συμφωνήσει σε ειρηνευτική λύση. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν η οργάνωση καθυστερήσει, το αμερικανικό σχέδιο θα αποσυρθεί. trump netaniaxou gaza

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ–Χαμάς αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα στο Κάιρο, παρουσία των απεσταλμένων του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments