Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές ύψους 153 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές ύψους 153 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές ύψους 153 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

Συνολικά προγραμματίζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ άμεσα πληρωμές σε 8 κατηγορίες ενισχύσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

Ξεκίνησαν οι πληρωμές στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και συγκεκριμένα σήμερα, Τετάρτη 15/10, αναμένεται να καταβληθούν 3 κατηγορίες ενισχύσεων ύψους 153 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως συνολικά προγραμματίζονται άμεσα πληρωμές σε 8 κατηγορίες ενισχύσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποιεί άμεσα 2 νέες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των αγροτών, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και της στήριξη όσων έχουν πληγεί από τις ζωονόσους.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές σε συνολικά 157.737 δικαιούχους

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Ενωσιακή και της Εθνική Νομοθεσία και κατόπιν διασταυρωτικών ελέγχων με τα στοιχεία του Ε9 και των στοιχείων του myDATA από την ΑΑΔΕ, πραγματοποιούνται από σήμερα 15 Οκτωβρίου 2025, πληρωμές σε συνολικά 157.737 δικαιούχους, συνολικού ποσού 61,41 εκατ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις 25.138 δικαιούχων (ήτοι ποσοστό 13,7% επί του συνόλου των 182.875 δικαιούχων) δεσμεύτηκαν για περαιτέρω έλεγχο.

Πέραν των ανωτέρω ποσών, από 01.09.2025 έχουν καταβληθεί επιπλέον 90 εκατ. ευρώ περίπου σε δικαιούχους διαφόρων Επενδυτικών Μέτρων του ΠΑΑ 2014 – 2022. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη και την πληρωμή ύψους 1,6 εκατ. ευρώ που έγινε στις 03.10.2025, συνολικά από 01.09.2025 έχουν πληρωθεί 153 εκατ. ευρώ.

Στα ποσά αυτά, δεν περιλαμβάνονται οι αιτήσεις των υποψηφίων δικαιούχων που ελέγχονται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

opekepe-plirwmes

Οι πληρωμές αυτές αναλύονται ως εξής:

1. Υπόλοιπα Άμεσων Ενισχύσεων Αιτήσεων (ΕΑΕ) 2024:

plirwmes-opekepe

Στο πλαίσιο των ανωτέρω πληρωμών δεσμεύτηκαν οι δηλώσεις 24.025 δικαιούχων προκειμένου να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι, κυρίως λόγω: • Μη συμφωνίας των τετραγωνικών μέτρων της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ μισθωμένης έκτασης, με αυτή που προκύπτει στο Ε9 των ιδιοκτητών. • Μη συμφωνίας των τιμολογίων κρέατος, γάλακτος, κλπ. προϊόντων με τα αντίστοιχα στοιχεία στο myDATA.

(*) Επισημαίνεται ότι με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις για την τρέχουσα περίοδο είναι αυξημένες, και φθάνουν στα όρια των μέγιστων επιτρεπόμενων τιμών του ΣΣ ΚΑΠ.

(**)Σημειώνεται ότι ειδικά για την ενίσχυση Αιγοπρόβειου, αριθμός 34.617 αιτήσεων ποσού 10 εκατ. ευρώ περίπου, εκτιμάται ότι θα πληρωθούν εντός Νοεμβρίου 2025, καθώς απαιτείται περαιτέρω διασταύρωση της παραγωγής γάλακτος σε σχέση με τα στοιχεία του myDATA.

2. Πληρωμές Καθεστώτων Εκτός ΟΣΔΕ:

opekepe-pliromes

3. Πληρωμές Βιολογικής Γεωργίας και Μελισσοκομίας Εντός ΟΣΔΕ:

pliromes-opekepe2

Στο πλαίσιο των ανωτέρω πληρωμών, δεσμεύτηκαν οι δηλώσεις 1.113 δικαιούχων προκειμένου να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι, κυρίως λόγω μη συμφωνίας των τετραγωνικών μέτρων της δηλωθείς στο ΟΣΔΕ μισθωμένης έκτασης, με αυτή που προκύπτει στο Ε9 των ιδιοκτητών.

Οι επόμενες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμματίζονται ως εξής:

Έως 31/10/2025 4. Ενίσχυση Ζωοτροφών (de minimis για φυσικές καταστροφές) 46 εκατ. ευρώ 5. Φερτά υλικά Daniel 12εκατ. ευρώ Σύνολο 58 εκατ. Ευρώ 6. Έχει εγκριθεί κονδύλι 63 εκατ. ευρώ για αγορά ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους που αναγκάσθηκαν να περιορίσουν να ζώα τους κατά την περίοδο καραντίνας, λόγω ζωονόσων. 7. 22 εκατ ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων για θανατωθέντα ζώα από την ευλογιά, από τον Απρίλιο και μετά, τα οποία προστίθενται στα 30 εκατ. που ήδη έχουν καταβληθεί για θανατώσεις ζώων έως τον Μάρτιο 8. Επίσης γίνεται γνωστό ότι στις 31 Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθεί η 3η δόση επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία

Επιπλέον θα προωθηθούν οι πληρωμές: • Για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά στην επιτάχυνση του προγράμματος και στόχος είναι να καταβληθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες πριν από το τέλος του έτους, ενώ η εξόφληση των συνολικών ενισχύσεων προγραμματίζεται εντός του 2026. • 178 εκατ. ευρω για το Μέτρο 23 για αποζημιώσεις παραγωγών λόγω δυσμενών κλιματικών συνθηκών κατά την περσινή χρονιά.

Σχετικά με τη βασική ενίσχυση του 2025, υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου γίνονται ακόμα δηλώσεις και στη συνέχεια θα προγραμματισθεί η καταβολή των ενισχύσεων.

Τα δύο επί πλέον μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών

Τα δύο κυβερνητικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την ανακούφιση των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής αναλυτικά είναι τα εξής:

1. Αναστολή και ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για πληγέντες κτηνοτρόφους από τις ζωονόσους. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναστέλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων που υφίστανται καθολική θανάτωση ζώων λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων.

Η ρύθμιση προβλέπει: • Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. • Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων, χωρίς τόκους ή προσαυξήσεις. • Παράταση προθεσμιών αποπληρωμής ρυθμισμένων οφειλών.

2. Επανένταξη στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ και νέα ρύθμιση οφειλών για αγρότες και οργανισμούς ΓΟΕΒ–ΤΟΕΒ. Προωθείται νέα ρύθμιση, με εφαρμογή από 1 Δεκεμβρίου 2025, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των παραγωγών και την επαναφορά τους στο ευνοϊκό Τιμολόγιο ΓΑΙΑ.

Η ρύθμιση θα προβλέπει: • Αυτόματη επανένταξη αγροτών και οργανισμών που είχαν απενταχθεί. • Νέα ρύθμιση οφειλών με μηδενικό επιτόκιο για καταναλώσεις έως 31 Ιουλίου 2024. • Κάλυψη της έντοκης επιβάρυνσης από το Δημόσιο, μέσω επιχορήγησης προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. • Πληρωμή πρώτης δόσης έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

Κώστας Τσιάρας για πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής – όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Σε μια περίοδο έντονων πιέσεων για τον πρωτογενή τομέα, προχωρούμε σε τρεις στοχευμένες παρεμβάσεις που ανακουφίζουν άμεσα αγρότες και κτηνοτρόφους και, ταυτόχρονα, δημιουργούν προοπτική για το αύριο της ελληνικής υπαίθρου. Παράλληλα προχωρούμε σε πληρωμές ευρωπαϊκών ενισχύσεων, εφαρμόζοντας ρητά την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, μέσα από αναγκαίους διασταυρωτικούς ελέγχους, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει, λειτουργεί με διαφάνεια και δικαιοσύνη, προς όφελος εκείνων που πραγματικά παράγουν.

Το μήνυμα που στέλνουμε σε όλους τους αγρότες είναι σημαντικό: Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του. Με σχέδιο, συνέπεια και συνεργασία με όλους τους φορείς, διασφαλίζουμε ότι ο πρωτογενής τομέας θα παραμείνει ζωντανός, ανταγωνιστικός και βιώσιμος».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

09.11.2025 | 18:36

Συμμαχία Ηνωμένου Βασιλείου-Νορβηγίας: Προετοιμάζεται για ρωσικές απειλές στην Αρκτική

09.11.2025 | 18:21

Ο Ανδρουλάκης πυροβολεί τη ΝΔ: Σκάνδαλα, ολιγαρχία και χάος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

09.11.2025 | 18:08

Η Κίνα αναστέλλει για ένα χρόνο τις απαγορεύσεις εξαγωγής κρίσιμων σπάνιων γαιών προς ΗΠΑ

09.11.2025 | 17:57

Ερντογάν: “Εύχομαι να τηρηθούν οι υποσχέσεις” – Ο δρόμος από τα F-35 στα Eurofighter

09.11.2025 | 17:51

Φάμελλος: «Ο Μητσοτάκης φοβάται να συναντήσει τους αγρότες – Καταρρέει η οικονομία του Έβρου»

09.11.2025 | 17:26

Σίσσυ Χρηστίδου: «Tο σκέφτομαι αν η απιστία πρέπει να γίνει ποινικό αδίκημα [vid]

09.11.2025 | 17:14

Samaras vs. Mitsotakis: The Clash of Two Worlds Inside the Greek Right

09.11.2025 | 17:03

Σαμαράς – Μητσοτάκης: Η ρήξη των δύο κόσμων στη Δεξιά οικογένεια

09.11.2025 | 17:26

Σίσσυ Χρηστίδου: «Tο σκέφτομαι αν η απιστία πρέπει να γίνει ποινικό αδίκημα [vid]

09.11.2025 | 12:59

Σκαρμούτσος: Η σκληρή μάχη με τις ουσίες και η επιστροφή στη ζωή: "Είχα πιάσει πάτο και είχαν απομακρυνθεί όλοι"

09.11.2025 | 01:33

Κόνι Μεταξά: Άλλαξε έγινε μια άλλη! Με νέο look και τον πιο γλυκό «συμπρωταγωνιστή»

08.11.2025 | 17:38

ΧΑΜΟΣ! Απίστευτος καβγάς Γκλέτσου – Χρηστίδου στον «αέρα»: «Μου στήσατε παγίδα» [vid]

08.11.2025 | 14:36

Βρισηίδα Ανδριώτου: «Με εκμεταλλεύτηκαν, τα έχασα όλα, αλλά δεν τα παράτησα ποτέ»

08.11.2025 | 10:15

Παρασκευή Κερασιώτη: Τρυφερές στιγμές με τον γιο της και η ευχή που μένει ανεκπλήρωτη [pics]

07.11.2025 | 17:59

Τα 'χασε η Καινούργιου, της το αποκάλυψε ο Μπουρδούμης: «Για αυτό δεν είχα έρθει ποτέ στην εκπομπή σου..»

07.11.2025 | 17:37

Σοκ! Με μαυρισμένο μάτι και αίματα στο πρόσωπο η Πέγκυ Τρικαλιώτη- Τι συνέβη [pics]

09.11.2025 | 17:57

Ερντογάν: “Εύχομαι να τηρηθούν οι υποσχέσεις” – Ο δρόμος από τα F-35 στα Eurofighter

08.11.2025 | 13:24

Ο Αλ Σάρα στον Λευκό Οίκο: Η Συρία ανοίγει νέα σελίδα στη διεθνή διπλωματία

07.11.2025 | 12:51

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο: Η Rheinmetall οδηγεί τον επανεξοπλισμό κατά της Ρωσίας

07.11.2025 | 12:44

Συρία: Άρση κυρώσεων σε Αλ Σάρα – Νέα εποχή διεθνούς εμπλοκής και γεωπολιτικών ευκαιριών

07.11.2025 | 12:11

Η Τουρκία στην INTERPOL: Υποψήφια για προεδρία,ανησυχίες για κατάχρηση

07.11.2025 | 11:53

Τουρκία-Ιράκ: Ιστορική συμφωνία για «πετρέλαιο έναντι νερού» για υδραυλικά έργα

07.11.2025 | 11:21

Η «Μεγάλη Μετατόπιση»: Ρωσία προς Ανατολή, ΗΠΑ στην Ευρώπη, Ε.Ε. σε υποχώρηση

07.11.2025 | 10:50

Ρωσία – Τουρκία: Σε διαπραγματεύσεις για ανανέωση συμβολαίων φυσικού αερίου εν μέσω διεθνών πιέσεων

Σκάνδαλο στην εκκλησία: Πρώην μοντέλο και νυν ιερέας συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Στην εξάρθρωση μεγάλης συμμορίας διακίνησης κοκαΐνης και κάνναβης προχώρησε η αστυνομία, με εμπλοκή δύο ιερέων των Παλαιοημερολογιτών, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και πρώην μοντέλο που είχε γίνει γνωστό μέσω του YouTube.

Σκάνδαλο στην εκκλησία: Πρώην μοντέλο και νυν ιερέας συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη σε δυτικά, Δωδεκάνησα και Θράκη

Την Τρίτη ωστόσο τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη σε δυτικά, Δωδεκάνησα και Θράκη

Σε εφαρμογή το σχέδιο αστυνόμευσης στους οικισμούς Ρομά: 24ωρη παρουσία και διαμεσολάβηση για κοινωνική ειρήνη

Από το πρωί του Σαββάτου 8 Νοεμβρίου 2025 τέθηκε σε πλήρη ισχύ το νέο επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης στους οικισμούς Ρομά υψηλής εγκληματικότητας.

Σε εφαρμογή σχέδιο αστυνόμευσης στους οικισμούς Ρομά: 24ωρη παρουσία και διαμεσολάβηση για κοινωνική ειρήνη

Γαρυφαλλιάς Δίκη: Διακόπηκε για 3 Δεκεμβρίου – Απόφαση στις 4

Ολοκληρώθηκαν κρατικοί ψυχίατροι – Υπεράσπιση: Ψυχική διαταραχή για ελαφρυντικά – Πρωτόδικα ισόβια, μητέρα: «Δεν είπε συγγνώμη»

Γαρυφαλλιάς Δίκη: Διακόπηκε για 3 Δεκεμβρίου – Απόφαση στις 4

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Ο 42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας ολοκληρώνεται την Κυριακή (9/11) με πάνω από 73.000 συμμετοχές. Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρεται για τον ιστορικό αγώνα δρόμου

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Βόλος: Συνελήφθη λιμενικός από τους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ – Πλήρωνε ανήλικους ρομά για να συνευρεθούν ερωτικά

Ένας 60χρονος άνδρας συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου - Θα οδηγηθεί την Κυριακή στον Εισαγγελέα Βόλου

Βόλος: Συνελήφθη λιμενικός από τους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ–Πλήρωνε ανήλικους ρομά για να συνευρεθούν ερωτικά

Κρήτη: Συνεχίζονται οι έρευνες για την αιματηρή βεντέτα – Κοντά στον εντολέα και τον κατασκευαστή της βόμβας οι Αρχές

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η έρευνα και για τη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και αφορά την τοποθέτηση της βόμβας στο σπίτι της μίας οικογένειας, γεγονός που πυροδότησε το μακελειό που ακολούθησε.

Κρήτη: Συνεχίζονται οι έρευνες για την βεντέτα–Κοντά στον εντολέα και τον κατασκευαστή της βόμβας οι Αρχές

Βοιωτία: Απανθρακωμένος άνδρας βρέθηκε δεμένος σε καμένο αυτοκίνητο–Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Η αστυνομία ερευνά ένα ανατριχιαστικό έγκλημα στη Σκούρτα Βοιωτίας, όπου εντοπίστηκε η απανθρακωμένη σορός ενός άνδρα μέσα σε καμένο αυτοκίνητο. Οι αρχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η υπόθεση να συνδέεται με τη δολοφονία του 42χρονου στην Αράχωβα, ενώ αναζητούν την ταυτότητα του θύματος και των δραστών.

Βοιωτία: Απανθρακωμένος άνδρας βρέθηκε δεμένος σε καμένο αυτοκίνητο–Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.