Με αφορμή την 75η επέτειο της οργάνωσης, ο Γκουτέρες τόνισε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει θέσει τη Γη στα όρια της καταστροφής, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση δράση και επένδυση σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η κλιματική κρίση χτυπά όλες τις χώρες
«Κάθε ένα από τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν το θερμότερο στην ιστορία», δήλωσε ο Γκουτέρες στους εκπροσώπους των χωρών-μελών του ΟΗΕ. Όπως σημείωσε, οι ωκεανοί σπάνε θερμοκρασιακά ρεκόρ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα οικοσυστήματα και στις ανθρώπινες κοινότητες. Ο Γενικός Γραμματέας προειδοποίησε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής από τις συνέπειες των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των καταιγίδων και των καυσώνων.
Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης: Κλειδί για την προστασία ζωών
Ο Γκουτέρες ζήτησε από τα κράτη να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος επιτήρησης, γνωστού ως Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης. «Δίνουν στους αγρότες τη δύναμη να προστατεύσουν τις καλλιέργειες και τα ζώα τους. Επιτρέπουν στις οικογένειες να εκκενώσουν με ασφάλεια και προστατεύουν ολόκληρες κοινότητες από την καταστροφή», εξήγησε. Η έγκαιρη ειδοποίηση, ακόμα και 24 ώρες πριν από ένα επικίνδυνο γεγονός, μπορεί να μειώσει τις ζημιές έως και κατά 30%.
Πρόοδος και στόχοι έως το 2027
Από το 2022, όταν ο Γκουτέρες ξεκίνησε την πρωτοβουλία για καθολική εφαρμογή των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, πάνω από το 60% των χωρών έχουν εισαγάγει τέτοια εργαλεία πολλαπλών κινδύνων. Ο στόχος είναι όλα τα κράτη να διαθέτουν τα συστήματα αυτά μέχρι το 2027, ώστε να μειωθούν οι ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες από ακραία φαινόμενα.
Οι συνέπειες της απραξίας
Η WMO υπενθύμισε ότι τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον καιρό, το νερό και το κλίμα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους, με το 90% αυτών των θανάτων να σημειώνεται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Γκουτέρες τόνισε ότι η ανθρωπότητα δεν έχει περιθώρια καθυστέρησης και ότι η δράση για την πρόληψη και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές είναι επιτακτική.
Ο Γενικός Γραμματέας έκλεισε με έκκληση προς όλες τις χώρες να συνεργαστούν και να επενδύσουν στην τεχνολογία και την πρόληψη, ώστε οι κοινωνίες να γίνουν ανθεκτικές απέναντι στις ολοένα και πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες που απειλούν την ανθρωπότητα.
Πηγή: pagenews.gr
-
➤ Χριστοδουλίδης: «Πανέτοιμοι για διευρυμένη συνάντηση αν το κρίνει ο Γκουτέρες»
-
➤ ΟΗΕ: Τα 5 βέτο που θα βγάλουν τον διάδοχο Γκουτέρες – Προβάδισμα Γκρίνσπαν, πόλεμος για Μπέρμποκ
-
➤ Το Κυπριακό δεν επιστρέφει μόνο του – Η νέα γεωπολιτική εξίσωση πίσω από την αποστολή Γκουτέρες
-
➤ Mια ακόμη ευκαιρία για το Κυπριακό
-
➤ Γκουτέρες: «Νέα 5+1 μόνο με σχέδιο και προετοιμασία» – Ο ΟΗΕ ανεβάζει τον πήχη για το Κυπριακό
-
➤ Κούρσα διαδοχής στον ΟΗΕ: Δύο γυναίκες προηγούνται για τη θέση του Γκουτέρες – Οι πρώτοι συσχετισμοί εξουσίας
