Ελλάδα

ΑΧΕΠΑ: Ζευγάρι με οξεία ηπατική ανεπάρκεια μετά από κατανάλωση μανιταριών – Αναζητούνται μοσχεύματα

ΑΧΕΠΑ: Ζευγάρι με οξεία ηπατική ανεπάρκεια μετά από κατανάλωση μανιταριών – Αναζητούνται μοσχεύματα

Πηγή Φωτογραφίας: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)//ΑΧΕΠΑ: Ζευγάρι με οξεία ηπατική ανεπάρκεια μετά από κατανάλωση μανιταριών – Αναζητούνται μοσχεύματα

Το ζευγάρι φαίνεται πως μάζεψε μόνο του και κατανάλωσε τα μανιτάρια σε περιοχή της Έδεσσας

Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καθώς δύο άτομα νοσηλεύονται με οξεία ηπατική ανεπάρκεια έπειτα από κατανάλωση μανιταριών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά έχει κινητοποιηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ώστε να βρεθεί άμεσα μόσχευμα για το άτυχο ζευγάρι που υπέστη οξεία ηπατική ανεπάρκεια από κατανάλωση μανιταριών.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας άνδρας 65 ετών μαζί με τη σύντροφό του 55 ετών μάζεψαν μόνοι τους μανιτάρια από περιοχή της Έδεσσας και τα κατανάλωσαν. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε διαρρεύσει πως αγόρασαν τα μανιτάρια σε εκδήλωση συλλογής άγριων μανιταριών, ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύδεται.

Οι δυο τους, μετά την κατανάλωση μανιταριών, νοσηλεύονταν ήδη για δύο μέρες στο νοσοκομείο της Έδεσσας, ωστόσο στη συνέχεια επιδεινώθηκε η κατάστασή τους και τους μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Αμέσως κινητοποιήθηκε ο ΕΟΜ για τη διαδικασία μεταμόσχευσης. Ήδη, η γυναίκα έγινε δεκτή σε μεταμοσχευτικό κέντρο της Ιταλίας, όπου αναμένεται να διακομιστεί σύντομα, ενώ για τον άνδρα ο ΕΟΜ βρίσκεται σε επαφή με κέντρα της Ιταλίας προκειμένου να γίνει και αυτός αποδεκτός.

Κύριοι κίνδυνοι από την κατανάλωση μανιταριών

1. Δηλητηρίαση από άγρια μανιτάρια

Ο μεγαλύτερος και πιο γνωστός κίνδυνος αφορά τα άγρια μανιτάρια.
Πολλά δηλητηριώδη είδη μοιάζουν εξαιρετικά με βρώσιμα, ακόμα και για έμπειρους συλλέκτες.
Η κατανάλωση λανθασμένου είδους μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Οξεία δηλητηρίαση

  • Ηπατική ανεπάρκεια

  • Νεφρική βλάβη

  • Θάνατο, σε περιπτώσεις όπως το Amanita phalloides («θανατηφόρος φαγέντλα»)

Δεν υπάρχει ασφαλής «κανόνας αναγνώρισης»· μόνο εργαστηριακά ή από ειδικό μυκητολόγο μπορεί να γίνει διάκριση.

2. Αλλεργικές αντιδράσεις

Ακόμη και τα ασφαλή μανιτάρια μπορεί να προκαλέσουν:

  • Κνησμό ή εξάνθημα

  • Πρήξιμο

  • Δυσκολία στην αναπνοή
    Ιδιαίτερα σε άτομα με αλλεργίες ή άσθμα.

3. Τροφικές δηλητηριάσεις από κακή συντήρηση

Τα μανιτάρια αλλοιώνονται γρήγορα. Η ακατάλληλη αποθήκευση μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη βακτηρίων, οδηγώντας σε:

  • Ναυτία

  • Εμετό

  • Διάρροια

  • Πυρετό

Αν μυρίζουν άσχημα, στάζουν ή έχουν μαυρίσει, απορρίπτονται.

4. Δηλητηρίαση από ωμά μανιτάρια

Ορισμένα είδη, όπως τα πλευρώτους ή τα μανιτάρια πορτομπέλο, δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά, διότι μπορεί να περιέχουν φυσικές τοξίνες που εξουδετερώνονται μόνο με το σωστό μαγείρεμα.

5. Αλληλεπιδράσεις με αλκοόλ

Ορισμένα μανιτάρια, όπως το Coprinus atramentarius (γνωστό και ως “ink cap”), προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις όταν καταναλώνονται μαζί με αλκοόλ, ακόμη και ώρες αργότερα.

6. Βαριά πέψη – Γαστρεντερικές ενοχλήσεις

Τα μανιτάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χιτίνη, μια ουσία δύσπεπτη.
Μπορεί να προκαλέσουν:

  • Φούσκωμα

  • Βαρύ στομάχι

  • Αέρια

Ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Πώς να καταναλώνετε μανιτάρια με ασφάλεια

  • Επιλέγετε μόνο καλλιεργημένα, συσκευασμένα προϊόντα.

  • Ποτέ μην συλλέγετε άγρια μανιτάρια χωρίς πιστοποιημένο μυκητολόγο.

  • Μαγειρεύετε τα μανιτάρια καλά.

  • Τα αποθηκεύετε στο ψυγείο και τα καταναλώνετε εντός 2–3 ημερών.

  • Αποφεύγετε να τα τρώτε ωμά.

  • Αν εμφανιστούν συμπτώματα εντός ωρών από κατανάλωση, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments