Κόσμος

Βενεζουέλα: «Κατάφωρη κλοπή» η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου από τις ΗΠΑ [vid]

Βενεζουέλα: «Κατάφωρη κλοπή» η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου από τις ΗΠΑ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Βενεζουέλα: «Κατάφωρη κλοπή» η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου από τις ΗΠΑ [vid]

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της, τους φυσικούς πόρους της και την εθνική της αξιοπρέπεια με απόλυτη αποφασιστικότητα

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για «κατάφωρη κλοπή» και «διεθνή πειρατεία» μετά την κατάσχεση ενός δεξαμενόπλοιο που τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων, ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Ιβάν Χιλ.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι θα «υπερασπιστεί την κυριαρχία της, τους φυσικούς πόρους της και την εθνική της αξιοπρέπεια με απόλυτη αποφασιστικότητα» και δήλωσε ότι θα καταγγείλει την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου ενώπιον διεθνών οργανισμών.

Το Καράκας «καταγγέλλει σθεναρά και καταδικάζει αυτήν που αποτελεί κατάφωρη κλοπή και ενέργεια διεθνούς πειρατείας, που ανακοινώθηκε δημόσια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ (σ.σ. Ντόναλντ Τραμπ), ο οποίος ομολόγησε την επίθεση σε πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στην Καραϊβική θάλασσα», σύμφωνα με το κείμενο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως με την «εγκληματική ενέργεια» αυτή, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επιβεβαιώνει πως «ο σκοπός πάντα ήταν να αρπάξει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας χωρίς να πληρώσει τίποτα» και ότι «η επιθετική πολιτική του έναντι της χώρας μας είναι μέρος (…) σχεδίου για να μας αφαιρεθούν τα ενεργειακά πλούτη μας».

Περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την κατάσχεση του πλοίου νωρίτερα την Τετάρτη, «του μεγαλύτερου που έχει κατασχεθεί ποτέ», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την επιχείρηση ή τα κίνητρά της, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα γύρω από μια κίνηση που ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας.

Μάλιστα ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά, ανέφερε ότι «κατασχέθηκε για πολύ καλό λόγο».

Η αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι ανέφερε κατόπιν μέσω X ότι το πλοίο μετέφερε πετρέλαιο στο οποίο επιβάλλονται κυρώσεις, προερχόμενο «από τη Βενεζουέλα και το Ιράν».

Έκανε λόγο για επιχείρηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) με «υποστήριξη» του υπουργείου Άμυνας, δημοσιοποιώντας βίντεο στο οποίο εικονίζονται οπλισμένοι στρατιωτικοί να αποβιβάζονται στο κατάστρωμα και να απειλούν με τουφέκια το πλήρωμα στη γέφυρα.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters, ανέφεραν ότι την επιχείρηση καθοδήγησε η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Δεν αποκάλυψαν το όνομα του δεξαμενόπλοιου, τη σημαία υπό την οποία έπλεε ή το ακριβές σημείο όπου έγινε η κατάληψη.

Η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου –σύμφωνα με ρεπόρτερ του CBS News, πρόκειται για το σκάφος The Skipper, στο οποίο επιβάλλονται κυρώσεις από το 2022 λόγω φερόμενων σχέσεών του με το Ιράν και τη λιβανική Χεζμπολά– καταγράφτηκε καθώς η Ουάσιγκτον, επισήμως στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, δεν σταματά να ενισχύει τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Καραϊβική και συνεχίζει να εξαπολύει από τον Σεπτέμβριο πλήγματα εναντίον ταχύπλοων που κατ’ αυτή μεταφέρουν παράνομες ουσίες.

Οι αγορές πετρελαίου αντέδρασαν άμεσα στην είδηση της κατάσχεσης, η οποία ενδέχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Ο κυριότερος πόρος της Βενεζουέλας είναι το αργό πετρέλαιο, στο οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο το 2019. Το Καράκας υποχρεώθηκε έτσι να διαθέτει μεγάλο μέρος της παραγωγής της στη μαύρη αγορά, σε πολύ χαμηλότερες τιμές, ιδίως σε αγοραστές που το πωλούν στην Κίνα.

Η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου αναμένεται να πλήξει τις εξαγωγές αυτές, αποθαρρύνοντας δυνητικούς αγοραστές.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τόνισε χθες, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που οργανώθηκε την ίδια ημέρα με την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην αρχηγό της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, πως «απαιτούμε (…) να τερματιστεί η παράνομη και βάρβαρη ανάμιξη των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και στη Λατινική Αμερική».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments