Βενεζουέλα

Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα είναι χώρα της Νότιας Αμερικής, πρώην ισπανική αποικία.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής. Έχει συνολική έκταση 916.445 χλμ², το οποίο την καθιστά την 33η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Το σχήμα της είναι περίπου τριγωνικό. H Βενεζουέλα έχει περίπου 2.800 χιλιόμετρα ακτογραμμών στα βόρεια, η οποία περιλαμβάνει πολυάριθμα νησιά στην Καραϊβική, όπως η νήσος Μαργαρίτα, ενώ στο βορειοανατολικά βρέχεται από τον Ατλαντικό. Η Βενεζουέλα συνήθως περιγράφεται ότι αποτελείται από τέσσερις τοπογραφικές περιοχές: την πεδιάδα του Μαρακαΐμπο στα βορειοδυτικά, τα βουνά, τα οποία εκτείνονται σχηματίζοντας τόξο από το σύνορα με την Κολομβία μέχρι τις ακτές της Καραϊβικής, τις πεδιάδες της κεντρικής Βενεζουέλας και τα υψίπεδα της Γουιάνας στο νοτιοανατολικά.

Τα βουνά στα βορειοδυτικά της χώρας αποτελούν το βορειοανατολικά άκρο των Άνδεων. Η ψηλότερη κορυφή της Βενεζουέλας, το Πίκο Μπολίβαρ, με ύψος 4.979 μέτρα, βρίσκεται σε αυτή την περιοχή. Στο νότο, τα κατακερματισμένα υψίπεδα της Γουιάνας αποτελούν τις βόρειες άκρες της πεδιάδας του Αμαζονίου και εκεί βρίσκονται οι καταρράκτες Έιντζελ (ή Άνχελ, όπως είναι η ισπανική προφορά τους), οι ψηλότεροι του κόσμου, καθώς και τα τεπούι, μεγάλα τραπεζοειδή όρη. Η κεντρική περιοχή της χώρας χαρακτηρίζεται από το γιάνος (llanos), πεδιάδα η οποία εκτείνεται από τα σύνορα με την Κολομβία μέχρι το δέλτα του Ορινόκο. Ο Ορινόκο είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ποτάμιο σύστημα της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της νότιας Αμερικής. Άλλα σημαντικά ποτάμια είναι οι παραπόταμοι του Ορινόκο Καρονί και Απούρε.

Η Βενεζουέλα συνορεύει με την Κολομβία στα δυτικά, τη Γουιάνα στα ανατολικά και τη Βραζιλία στα νότια. Νησιά της Καραϊβικής, όπως το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Γρενάδα, το Κουρασάο, η Αρούμπα και οι Υπήνεμες Αντίλλες, βρίσκονται κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας. Η Βενεζουέλα έχει εδαφικές διεκδικήσεις με τη Γουιάνα (προηγουμένως το Ηνωμένο Βασίλειο), κυρίως όσον αφορά την περιοχή Εσεκίμπο, και με την Κολομβία στον κόλπο της Βενεζουέλας. Το 1895, μετά από χρόνια διπλωματικών προσπαθειών να λυθεί το πρόβλημα των συνόρων στο Εσεκίμπο, συστάθηκε μια «ουδέτερη» επιτροπή (αποτελούμενη από Βρετανούς, Αμερικανούς και Ρώσους, αλλά όχι Βενεζουελανούς) και το 1899 αποφάνθηκε ενάντια στις διεκδικήσεις της Βενεζουέλας.

Δημογραφία

Η Βενεζουέλα είναι από τις πιο αστικοποιημένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και η μεγάλη πλειονότητα των Βενεζουελανών κατοικεί στις πόλεις του βορρά, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη Καράκας. Περίπου το 93% του πληθυσμού ζει στις αστικές περιοχές της βόρειας Βενεζουέλας και το 73% ζει σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από τις ακτές. Αν και η μισή έκταση της Βενεζουέλας βρίσκεται νότια του Ορινόκο, μόνο το 5% των κατοίκων της ζει εκεί. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη νότια του Ορινόκο είναι η Σιουδάδ Γουαϊάνα, η οποία είναι η έκτη μεγαλύτερη της χώρας.

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν ποικίλη καταγωγή. Στην απογραφή του 2011, η πλειονότητά τους υποστήριξε ότι ήταν μεστίζο ή λευκοί – 51,6% και 43,6% αντίστοιχα. Οι εθνικές μειονότητας στη Βενεζουέλα αποτελούνται από ομάδες κυρίως Αφρικανών ή Ιθαγενών. Το 2,8% υποστήριξε ότι ήταν μαύροι, το 0,7% ότι είχε καταγωγή από την Αφρική και το 2,6% ότι ήταν Ιθαγενείς. Από τους ιθαγενείς, ο πολυπληθέστεροι (58 %) ήταν οι Βαϊούου.

  • Κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας και μέχρι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί Ευρωπαίοι μετανάστες έφτασαν στη Βενεζουέλα μέσω των Καναρίων νήσων, το οποίο είχε σημαντικό πολιτιστικό αντίκτυπο στην κουζίνα και στα έθιμα της Βενεζουέλας.
  • Για αυτό το λόγο, η Βενεζουέλα αποκαλείται το 8ο νησί των Καναρίων. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η Βενεζουέλα, μαζί με την υπόλοιπη λατινική Αμερική, υποδέχτηκε εκατομμύρια Ευρωπαίους μετανάστες, ιδιαίτερα μεταπολεμικά.
  • Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 74,1 χρόνια (69,5 χρόνια οι άνδρες και 79 οι γυναίκες).

Βενεζουέλα σχετικές ειδήσεις:

  • Πομπέο κατηγορεί ΟΗΕ: Για το ψήφισμά κατά του ρατσισμού που εξέδωσε ο διεθνής οργανισμός

    Έξαλλος ο Πομπέο με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ- Τους κατηγορεί για υποκρισία, λόγω του αντιρατσιστικού ψηφίσματος που εξέδωσε ο διεθνής οργανισμός

    Πομπέο κατηγορεί ΟΗΕ: Για υποκρισία κατηγορεί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τον διεθνή οργανισμό επειδή υπερψήφισε ψήφισμα που καταδικάζει τον ρατσισμό.

    Πομπέο κατηγορεί ΟΗΕ: Για το ψήφισμά κατά του ρατσισμού που εξέδωσε ο διεθνής οργανισμός
  • Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ πρόσφυγες: Το 1% της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί

    Το 1% της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

    Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ πρόσφυγες: Προβληματίζουν οι αριθμοί της Έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες, σύμφωνα με την οποία 1 άτομο στα 97 έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του. Συνολικά, 79,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στα τέλη του 2019.

    Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ πρόσφυγες: Το 1% της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί
  • Βενεζουέλα Κίνημα Πέντε Αστέρων: Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τσάβες έστειλε 3,5 εκατ. ευρώ στο ιταλικό κόμμα

    Δημοσίευμα θέλει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να πήρε 3,5 εκατ. ευρώ από τον Τσάβες

    Βενεζουέλα Κίνημα Πέντε Αστέρων: Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας ABC επικαλείται έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, ο Τζιανρομπέρτο Κασαλέτζο συνιδρυτής με τον Μπέπε Γκρίλο του κόμματος, φέρεται να έλαβε 3,5 εκατ. ευρώ από τον τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

    Βενεζουέλα Κίνημα Πέντε Αστέρων: Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τσάβες έστειλε 3,5 εκατ. ευρώ στο ιταλικό κόμμα
  • Κορωνοϊός τώρα: Πάνω από 347.000 οι νεκροί παγκοσμίως

    Πάνω από 347.000 οι νεκροί του κορωνοϊού παγκοσμίως

    Κορωνοϊός τώρα:Στους 347.723 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα εξαιτίας του κορωνοϊού. Ξεπερνούν τα 5,5 εκατομμύρια τα κρούσματα.

    Κορωνοϊός τώρα: Πάνω από 347.000 οι νεκροί παγκοσμίως
  • Τι θα γινόταν αν ο Άκης Σκέρτσος…

    Τι θα γινόταν αν ο Άκης Σκέρτσος...

    Στην παρέμβαση για την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας στην δίκη Τοπαλούδη που έγινε από τον Άκη Σκέρτσο στέκεται στο σημερινό blog του στο pagenews.gr ο Σπύρος Γκουτζάνης, ο οποίος διερωτάται τι θα γινόταν αν αυτό είχε συμβεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Τι θα γινόταν αν ο Άκης Σκέρτσος…
  • Έχουμε μπλέξει άσχημα

    Έχουμε μπλέξει άσχημα

    Την αγωνία του ότι «έχουμε μπλέξει άσχημα» εκφράζει ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr. Από τη μία ο Ερντογάν κι ο Όρμπαν και από την άλλη οι Τραμπ και Νετανιάχου, καθώς κι άλλοι ηγέτες λένε και κάνουν παράλογα πράγματα. Ποιος μπορεί να τους σταματήσει;

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Έχουμε μπλέξει άσχημα
  • Βόλος εξαγορά: Ποιος επιχειρηματίας θέλει να αγοράσει την ομάδα της Μαγνησίας

    Ποιος επιχειρηματίας θέλει να αγοράσει τον Βόλο

    Βόλος εξαγορά: Γνωστός ομογενής επιχειρηματίας ενδιαφέρεται για την ομάδα του Βόλου, ενώ φαίνεται να έχει καλές σχέσεις και με τον Αχιλλέα Μπέο.

    Βόλος εξαγορά: Ποιος επιχειρηματίας θέλει να αγοράσει την ομάδα της Μαγνησίας
  • Άδωνις Γεωργιάδης για Αλέξη Τσίπρα: Δεν είναι καλή ιδέα να κάνουμε την οικονομία μας Βενεζουέλα

    Άδωνις Γεωργιάδης: Ευτυχώς κύριε Τσίπρα που δεν κάναμε την οικονομία μας Βενεζουέλα

    Άδωνις Γεωργιάδης για Αλέξη Τσίπρα: Απάντηση στο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Άδωνις Γεωργιάδης για Αλέξη Τσίπρα: Δεν είναι καλή ιδέα να κάνουμε την οικονομία μας Βενεζουέλα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι