ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα πρωτοστατεί για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων

Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα πρωτοστατεί για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα πρωτοστατεί για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων

Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη θέσπιση κοινών κανόνων στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, της διαφάνειας και της προστασίας των οικογενειών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε στο ΣΚΑΪ με αφορμή την υπόθεση δότη σπέρματος από τη Δανία, ο οποίος φέρεται να φέρει σπάνια γενετική μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Στην Ελλάδα, από το γενετικό υλικό του συγκεκριμένου δότη έχουν γεννηθεί 18 παιδιά σε 11 οικογένειες, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο τουλάχιστον 197 παιδιά έχουν προκύψει από τον ίδιο δότη. Ο υφυπουργός τόνισε ότι το περιστατικό αυτό δεν πρέπει να προκαλέσει πανικό, καθώς οι γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να συμβούν τόσο σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όσο και σε φυσιολογική κύηση.

Η ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των οικογενειών και των παιδιών. Το υφιστάμενο εθνικό πλαίσιο έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει όριο στον αριθμό παιδιών ή οικογενειών που μπορούν να προκύψουν από έναν δότη, τόσο σε σπέρμα όσο και σε ωάρια.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «χρειάζονται να γίνουν πολύ περισσότερα», ιδιαίτερα για τη διασυνοριακή διάσταση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σήμερα, για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν 12 οικογένειες από τον ίδιο δότη στην Ελλάδα, άλλες 10 σε διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα και 5 σε τρίτη, χωρίς να υπάρχει συνολικό όριο σε επίπεδο ΕΕ.

Η πρωτοβουλία της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου, ώστε να μην «αθροίζονται» ανεξέλεγκτα τα παιδιά από τον ίδιο δότη σε διαφορετικές χώρες. Η πρόταση στοχεύει σε ένα κοινό πλαίσιο κανόνων που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξασφαλίζοντας διαφάνεια, ασφάλεια και προστασία για όλους τους γονείς και τα παιδιά.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η ελληνική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη νομοθεσία, που έχει προκύψει από την αυξημένη κινητικότητα των δότη-οικογενειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, επισήμανε ότι η συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ θα είναι κρίσιμη, ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό και δίκαιο πλαίσιο που θα προστατεύει τα παιδιά από υπερβολική συγκέντρωση γενετικού υλικού από τον ίδιο δότη.

Με αυτή την κίνηση, η Ελλάδα προβάλλει τη δέσμευσή της για ασφάλεια, υπευθυνότητα και υψηλά πρότυπα στη ρυθμιστική πολιτική γύρω από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, θέτοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για μια πανευρωπαϊκή συνεννόηση σε ένα κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας και οικογενειακής προστασίας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments