Πολιτική

Κεραμέως: Εντός Φεβρουαρίου νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις–Σε εφαρμογή νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Κεραμέως: Εντός Φεβρουαρίου νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις–Σε εφαρμογή νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Κεραμέως: Εντός Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις–Σε εφαρμογή νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως

Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο ΕΡΤnews. Το νομοσχέδιο – αποτέλεσμα συμφωνίας με κοινωνικούς εταίρους – στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θα ισχύσει άμεσα από τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ, χωρίς μεταβατική περίοδο. Η υπουργός τόνισε ότι η βελτίωση των θεσμικών πλαισίων για τις συλλογικές συμβάσεις θα διευκολύνει τη σύναψη και επέκταση συμβάσεων, θα διασφαλίζει την προστασία των εργαζομένων μετά τη λήξη μιας σύμβασης και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών.

Το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εντάσσεται στην Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ενώσεων, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο στα εργασιακά που, σύμφωνα με την Κεραμέως, υπερβαίνει διαχωρισμούς κομμάτων και ιδεολογιών και επιδιώκει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.

Παράλληλα, από 1η Απριλίου έχει επιβεβαιωθεί ότι θα τεθεί σε ισχύ νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως ανακοίνωσε η ίδια η υπουργός. Η αύξηση έρχεται στη συνέχεα διαδοχικών αναπροσαρμογών που έχουν ανεβάσει τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ το 2019 στα σημερινά επίπεδα, με δεσμευτικό στόχο να φτάσει στα 950 ευρώ έως το 2027.

Στο επίκεντρο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά εργασίας είναι επίσης η αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, με στόχο να αυξηθεί σημαντικά από τα χαμηλά σήμερα επίπεδα (περίπου 3 στους 10 εργαζόμενους υπό κάποια συλλογική σύμβαση). Το νομοσχέδιο προβλέπει ευκολότερη επέκταση των κλαδικών συμφωνιών και μειώνει κάποια από τα εμπόδια που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση προωθεί και δράσεις όπως η επιδότηση της απασχόλησης για 10.000 γυναίκες, με σημαντικά ποσοστά μισθολογικής επιδότησης για έναν χρόνο, ενισχύοντας την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Συνολικά, οι παρεμβάσεις για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό εντάσσονται στις ευρύτερες πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments