Ο Μακρόν κρούει καμπανάκι: «Αν δεν μιλήσουμε με τη Μόσχα, η Ευρώπη τελειώνει»
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Ο Μακρόν κρούει καμπανάκι: «Αν δεν μιλήσουμε με τη Μόσχα, η Ευρώπη τελειώνει»
Σε μία ιδιαίτερα αιχμηρή και στρατηγικού χαρακτήρα παρέμβαση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του άμεσου ευρωπαϊκού διαλόγου με τη Ρωσία, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης. Σε συνέντευξή του στη γερμανική Süddeutsche Zeitung, ο Μακρόν δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Αν δεν κάνουμε τίποτα, η Ευρώπη θα έχει αφανιστεί σε πέντε χρόνια».
Ο Γάλλος πρόεδρος τοποθετεί τη συζήτηση σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, όπου η Ευρώπη –όπως λέει– κινδυνεύει να μετατραπεί σε παθητικό θεατή, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία. «Θέλουμε να είμαστε θεατές ή πρωταγωνιστές;» διερωτάται, προειδοποιώντας ότι η επιλογή της ουδετερότητας οδηγεί σε μια «γλυκιά υποταγή», χωρίς στρατηγική αυτονομία.
Ουκρανία, Ρωσία και ευρωπαϊκή αυτονομία
Αναφερόμενος ευθέως στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μακρόν επιμένει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει εξαρτημένη από τρίτους, ούτε να αφήνει άλλους να καθορίζουν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα τη δεσμεύσουν για δεκαετίες. «Η γεωγραφική μας θέση δεν αλλάζει. Η Ρωσία θα είναι και αύριο εκεί, είτε μας αρέσει είτε όχι», τονίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι ο διάλογος δεν σημαίνει αφέλεια, ούτε πίεση προς το Κίεβο.
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά για την ανάγκη επανεκκίνησης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής συζήτησης με τη Μόσχα, με στόχο όχι μόνο τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά και τη διασφάλιση ότι η ειρήνη –όταν έρθει– θα διαμορφωθεί και με ευρωπαϊκούς όρους.
«Θα μιλήσω εγώ με τον Πούτιν;»
Στο ερώτημα αν ο ίδιος θα αναλάβει προσωπικά τον διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μακρόν αποφεύγει τις απόλυτες απαντήσεις, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο.
«Θα δούμε πώς θα το οργανώσουμε, αλλά δεν μπορεί παρά να είναι εφικτό να αρχίσουμε και πάλι τον διάλογο με τη Ρωσία», σημειώνει, θέτοντας ένα καίριο δίλημμα:
Θέλει η Ευρώπη να διαπραγματεύεται για το μέλλον της Ουκρανίας μέσω Αμερικανών απεσταλμένων ή να μιλά με τη δική της φωνή;
Ευρω-ομόλογα και πολιτική εμβάθυνση
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος επαναφέρει τη συζήτηση για τα ευρω-ομόλογα, συνδέοντάς τα άμεσα με την ανάγκη οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ένωσης. Κατά τον Μακρόν, χωρίς κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία και χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική, η Ευρώπη κινδυνεύει να αποδυναμωθεί ανεπιστρεπτί.
Η παρέμβασή του έρχεται λίγες ημέρες πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ιδίως από χώρες που τηρούν σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα. Ωστόσο, ο Μακρόν φαίνεται αποφασισμένος να θέσει το δίλημμα ωμά: στρατηγική αυτονομία ή γεωπολιτική αφάνεια.
Πηγές
Με πληροφορίες από: Süddeutsche Zeitung,
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας