Διεθνή

Στάρμερ από Μόναχο: «Να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο» – Αεροπλανοφόρο στην Αρκτική

Στάρμερ από Μόναχο: «Να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο» – Αεροπλανοφόρο στην Αρκτική

Πηγή Φωτογραφίας: 1British Prime Minister Keir Starmer takes part in a panel discussion with President of the European Commission Ursula von der Leyen and moderated by Christine Amanpour during the Munich Security...Reuters

Το Λονδίνο στέλνει το HMS Prince of Wales στον Βόρειο Ατλαντικό – Μήνυμα ισχύος σε Ρωσία και ΝΑΤΟ

Με μια ομιλία υψηλού συμβολισμού στη Munich Security Conference, ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ έστειλε σαφές μήνυμα επανεξοπλισμού και στρατηγικής ετοιμότητας, προειδοποιώντας ότι η Βρετανία και η Ευρώπη οφείλουν να είναι «έτοιμες για πόλεμο, αν χρειαστεί».

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Η σκληρή ισχύς είναι το νόμισμα της εποχής», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η αποτροπή δεν μπορεί να βασίζεται πλέον αποκλειστικά στη διπλωματία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στα δικά της πόδια αμυντικά, ενισχύοντας τις στρατιωτικές της δυνατότητες σε μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας, πολέμου στην Ουκρανία και αυξανόμενης έντασης στον Βορρά.

Αεροπλανοφόρο στην Αρκτική – Στρατηγική κίνηση υψηλού ρίσκου

Ο Στάρμερ ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει φέτος ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Απώτατο Βορρά, με επίκεντρο το αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και συμμάχους του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας στην Αρκτική – μια περιοχή που μετατρέπεται σε νέο πεδίο γεωστρατηγικού ανταγωνισμού λόγω ενεργειακών πόρων και νέων θαλάσσιων οδών.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επίθεση και, αν χρειαστεί, να πολεμήσουμε για να προστατεύσουμε τον λαό μας, τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα προς Μόσχα και Ουάσινγκτον

Η κίνηση ερμηνεύεται ως διπλό μήνυμα:

  • Προς τη Μόσχα, ότι η Βρετανία παραμένει πυλώνας αποτροπής στο βόρειο μέτωπο.
  • Προς τις ΗΠΑ, ότι το Λονδίνο αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στην ευρωατλαντική ασφάλεια, ενισχύοντας το βάρος της Ευρώπης εντός ΝΑΤΟ.

Η Αρκτική εξελίσσεται σε κρίσιμο γεωπολιτικό κόμβο, με τη Ρωσία να έχει ήδη ενισχύσει στρατιωτικές βάσεις και παγοθραυστικά στον Βορρά, ενώ η Κίνα αυτοπροσδιορίζεται ως «κράτος σχεδόν αρκτικό», διεκδικώντας ρόλο στις νέες εμπορικές διαδρομές.

 Η νέα στρατηγική της Ευρώπης

Η τοποθέτηση Στάρμερ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό αφήγημα περί «στρατηγικής αυτονομίας» και ενίσχυσης της άμυνας. Η συζήτηση περί αύξησης αμυντικών δαπανών και κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων εξοπλισμών επανέρχεται δυναμικά, ενώ αρκετές χώρες εξετάζουν επαναφορά στρατιωτικών δομών που είχαν αποδυναμωθεί μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η ανάπτυξη της βρετανικής ομάδας κρούσης δεν αποτελεί απλώς στρατιωτική άσκηση, αλλά πολιτική δήλωση: η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να θεωρεί δεδομένη την ασφάλειά της.

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η επίδειξη ισχύος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ή αν εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στρατιωτικής κλιμάκωσης στον Βορρά.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments