Ακριβότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Πώς η κρίση στη Μέση Ανατολή πιέζει τις τιμές
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Ακριβότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Πώς η κρίση στη Μέση Ανατολή πιέζει τις τιμές
Η ελληνική ακτοπλοΐα βρίσκεται αντιμέτωπη με εντονότατη πίεση κόστους, η οποία – αν συνεχιστεί – θα αναγκάσει τις εταιρείες να αυξήσουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους επιβάτες και τις μεταφορές οχημάτων. Αυτό προκύπτει από έκθεση του Newmoney για την επιβάρυνση που προκαλεί η άνοδος των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων, μια συνέπεια των γεωπολιτικών αναταράξεων στη Μέση Ανατολή και της εκρηκτικής ανόδου των διεθνών τιμών ενέργειας.
Κεντρική διάσταση του προβλήματος: Στην ακτοπλοΐα, το κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων (Marine Gas Oil – MGO) αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνολικού λειτουργικού κόστους ενός πλοίου. Σε διάστημα λίγων μηνών, η τιμή του MGO εκτοξεύτηκε από €528 ανά τόνο στα τέλη του 2025 στα €959 την 9η Μαρτίου 2026 – δηλαδή κατά +50%, λόγω αναταράξεων στις διεθνείς αγορές και των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
- Οικονομικός αντίκτυπος: H αύξηση των καυσίμων επιβαρύνει τις εταιρείες κατά περίπου 14 εκατ. ευρώ τον μήνα και, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, θα ήταν αναπόφευκτο να εμφανιστεί αύξηση στα εισιτήρια (περίπου 25%) ως επίναυλος για να ισορροπηθεί η «εξίσωση» κόστους – εσόδων.
- Κυβερνητικές αντιδράσεις: Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής παρακολουθούν στενά τις διεθνείς αγορές καυσίμων και βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για μέτρα συγκράτησης των επιβαρύνσεων, ώστε να μην μετακυλιστούν πλήρως οι αυξήσεις στους επιβάτες. Σε συζήτηση βρίσκονται παλιότερα μέτρα όπως μείωση λιμενικών τελών και αξιοποίηση πόρων από ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία ενέργειας και πράσινης μετάβασης
- Ευρύτερο πλαίσιο: Η εξέλιξη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που τροφοδοτείται από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή — μεταξύ αυτών η επ’ αόριστον διακοπή σημαντικών διαδρομών πετρελαίου μέσω κρίσιμων σημείων όπως το Στενό του Ορμούζ, γεγονός που έχει εκτοξεύσει τις τιμές καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο και επηρεάζει επίσης τις τιμές στον τομέα των αερομεταφορών και των οδικών μεταφορών.
Συμπέρασμα: Οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν είναι «τυχαίο περιστατικό», αλλά απόρροια μιας ευρύτερης γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης που πλήττει το κόστος ενέργειας, με άμεσες συνέπειες στον τουρισμό, τις μεταφορές και το κόστος ζωής — ειδικά σε μια χώρα με έντονη νησιωτική δομή, όπου η ακτοπλοΐα αποτελεί κεντρική υποδομή.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας