Άνοιξε το Ορμούζ – ο Τραμπ μιλά για deal-σοκ και ναυτικό “έλεγχο” των ΗΠΑ
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Άνοιξε το Ορμούζ – ο Τραμπ μιλά για deal-σοκ και ναυτικό “έλεγχο” των ΗΠΑ
ΡΑΓΔΑΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΠΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Σε μια κίνηση με παγκόσμιο αποτύπωμα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ –ο πιο κρίσιμος ενεργειακός διάδρομος του κόσμου– ανοίγουν πλήρως για εμπορική ναυσιπλοΐα, στο πλαίσιο της εκεχειρίας που συνδέεται με τις εξελίξεις στον Λίβανο.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί ανέφερε ότι η διέλευση όλων των εμπορικών πλοίων επιτρέπεται «χωρίς περιορισμούς» στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκλιμάκωσης.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, η κίνηση αυτή έρχεται μετά από έντονες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν με τη διαμεσολάβηση περιφερειακών δυνάμεων, όπως το Πακιστάν, η Αίγυπτος και η Τουρκία.
ΤΡΑΜΠ: “ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ – ΑΛΛΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ”
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε το άνοιγμα του Ορμούζ, δηλώνοντας σε ανάρτησή του:«Το Ιράν ανακοίνωσε ότι το Ορμούζ είναι πλήρως ανοικτό. Ευχαριστούμε!»
Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι:«Ο ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών παραμένει σε πλήρη ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας κατά 100%»
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία των συνομιλιών έχει προχωρήσει «ταχύτερα από το αναμενόμενο», καθώς τα περισσότερα σημεία έχουν ήδη κλείσει.
ΠΥΡΗΝΙΚΟ DEAL ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πακέτο:
- αποδέσμευση περίπου 20 δισ. δολαρίων ιρανικών κεφαλαίων
- ανταλλαγή με περιορισμό ή παράδοση εμπλουτισμένου ουρανίου
- διεθνής επιτήρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων
Δημοσιεύματα (Axios & διεθνή δίκτυα) αναφέρουν ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αποτραπεί πλήρως η πρόσβαση του Ιράν σε περίπου 2.000 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, μέρος του οποίου βρίσκεται σε υπόγειες εγκαταστάσεις.
ΝΕΕΣ ΤΡΙΒΕΣ: ΝΑΤΟ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟΣ
Ο Τραμπ προκάλεσε νέα ένταση δηλώνοντας ότι:«Το ΝΑΤΟ ήταν άχρηστο όταν το χρειαστήκαμε»
ενώ επιβεβαίωσε ότι απέρριψε βοήθεια της Συμμαχίας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι:«Το Ισραήλ δεν θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο»
μια δήλωση που προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσο υπάρχει πλήρης συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ: ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ
Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα:
- το πετρέλαιο υποχώρησε έως και 10–11%
- οι ναύλοι μεταφοράς μειώθηκαν απότομα
- οι αγορές ενέργειας μπήκαν σε φάση “ανακούφισης αλλά αβεβαιότητας”
Η εξάρτηση της παγκόσμιας αγοράς από το Ορμούζ –από όπου περνά περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου– καθιστά κάθε εξέλιξη στρατηγικής σημασίας.
ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ Ή ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ;
Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση δεν είναι απλή “ειρήνη” αλλά:
- τακτική εκεχειρία με γεωπολιτικούς όρους
- προσπάθεια όλων των πλευρών να εμφανίσουν “νίκη”
- δημιουργία νέου status quo στον Περσικό Κόλπο
Όπως τονίζουν ειδικοί, η βασική αλλαγή είναι ότι το Ιράν φαίνεται πλέον να λειτουργεί ως “ρυθμιστής διέλευσης” στο Ορμούζ, αποκτώντας διαπραγματευτικό μοχλό έναντι Δύσης και συμμάχων.
Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν τη μοναδική θαλάσσια δίοδο από τον Περσικό Κόλπο προς τον Ινδικό Ωκεανό.
Από εκεί περνά:
- ~20% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου
- μεγάλο μέρος LNG από Κατάρ και ΗΑΕ
- κρίσιμες εμπορικές ροές προς Ασία και Ευρώπη
Οποιαδήποτε αστάθεια στο σημείο αυτό επηρεάζει άμεσα τιμές ενέργειας, πληθωρισμό και γεωπολιτικές ισορροπίες παγκοσμίως.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας