Nέα της αγοράς

Χρυσός: Δεν υπάρχει ακόμη κύμα πωλήσεων από τις κεντρικές τράπεζες

Χρυσός: Δεν υπάρχει ακόμη κύμα πωλήσεων από τις κεντρικές τράπεζες
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση των αγορών, όχι μαζική έξοδο από τον χρυσό, καθώς η αγορά αναζητά νέα ισορροπία μέσα σε γεωπολιτική ένταση και ισχυρό δολάριο

Η Κίνα και οι μεγάλοι παίκτες παραμένουν καθοριστικοί

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η στάση των μεγάλων αγοραστών. Η Κίνα, αλλά και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επίσημης ζήτησης τα προηγούμενα χρόνια. Η συμπεριφορά τους το 2026 θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν η τρέχουσα επιβράδυνση θα αποδειχθεί προσωρινή ή αν η αγορά θα μπει σε μια νέα περίοδο χαμηλότερης ορμής. Το βασικό σενάριο που προκρίνουν αρκετοί αναλυτές είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν εγκαταλείπουν τον χρυσό, αλλά απλώς προσαρμόζουν τον ρυθμό και τον χρόνο των κινήσεών τους σε ένα πιο ασταθές περιβάλλον τιμών.

Το νέο πρόσωπο του χρυσού στη διεθνή οικονομία

Η τρέχουσα εικόνα αποκαλύπτει ότι ο χρυσός δεν έχει πάψει να αποτελεί κεντρικό εργαλείο διεθνούς οικονομικής πολιτικής. Αντιθέτως, ο ρόλος του γίνεται ακόμη πιο σύνθετος. Παραμένει ασφαλές καταφύγιο, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μέτρο ευελιξίας, ισχύος και διαχείρισης αποθεμάτων σε μια εποχή που η αβεβαιότητα δεν υποχωρεί.

Η μεγάλη αλλαγή, λοιπόν, δεν είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες εγκαταλείπουν τον χρυσό, αλλά ότι η αγορά περνά από την εποχή της σχεδόν αυτόματης επίσημης στήριξης σε μια φάση πιο προσεκτικών κινήσεων και μεγαλύτερης ευαισθησίας στις μακροοικονομικές πιέσεις. Και αυτό, από μόνο του, αρκεί για να αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου.

Πηγή: Pagenews.gr