ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Το ρουά ματ του Νίκολιτς που την έφερε αγκαλιά με τον τίτλο
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Το ρουά ματ του Νίκολιτς που την έφερε αγκαλιά με τον τίτλο
Η ΑΕΚ έκανε ένα από τα πιο αποφασιστικά της βήματα στη φετινή μάχη του τίτλου, επικρατώντας του ΠΑΟΚ σε ένα ντέρμπι που δεν είχε μόνο βαθμολογική σημασία, αλλά και έντονο χαρακτήρα ποδοσφαιρικής επιβεβαίωσης. Η ομάδα του Μάρκο Νίκολιτς όχι μόνο πήρε ένα τεράστιο τρίποντο που τη διατηρεί στο +5 από τον Ολυμπιακό, αλλά ταυτόχρονα έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: ότι στην παρούσα φάση μοιάζει να είναι η πιο έτοιμη, η πιο ισορροπημένη και η πιο «δουλεμένη» ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος.
Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτή η νίκη κάνει το αποτέλεσμα ακόμη πιο εντυπωσιακό. Η ΑΕΚ εμφανίστηκε απόλυτα διαβασμένη, πειθαρχημένη και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του αγώνα, με τον Μάρκο Νίκολιτς να βγαίνει ξεκάθαρα νικητής από τη μάχη της τακτικής απέναντι στον Ραζβάν Λουτσέσκου. Το πλάνο της Ένωσης λειτούργησε σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι παίκτες της το υπηρέτησαν με απόλυτη συνέπεια και ο ΠΑΟΚ δεν βρήκε σχεδόν ποτέ καθαρές απαντήσεις.
Η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο και το καθαρότερο πλάνο
Αν κάποιος έβλεπε μόνο το τελευταίο κομμάτι του αγώνα, χωρίς να γνωρίζει ποια ομάδα είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα σε απαιτητικό ευρωπαϊκό προημιτελικό, πολύ δύσκολα θα πίστευε ότι αυτή ήταν η ΑΕΚ. Η εικόνα της στο φινάλε έδειχνε μια ομάδα φρέσκια, οργανωμένη και απόλυτα κυρίαρχη απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που έμοιαζε να μην έχει καθαρό μυαλό, λύσεις και ένταση στο κατάλληλο επίπεδο.
Η αρμάδα του Νίκολιτς είχε σχεδόν ολοκληρωτικό έλεγχο του αγώνα, τόσο στο τακτικό όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι. Η ΑΕΚ κατάφερε να επιβάλει τον δικό της ρυθμό, να ελέγξει τα μέτρα του γηπέδου και να οδηγήσει τον αντίπαλό της ακριβώς εκεί όπου ήθελε. Το σημαντικότερο είναι πως αυτό δεν έγινε αποσπασματικά, αλλά με συνέπεια σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του ντέρμπι.
Η νίκη αυτή, πέρα από το ότι κρατά την Ένωση σε θέση ισχύος στη μάχη του τίτλου, ουσιαστικά βγάζει τον ΠΑΟΚ από την πραγματική διεκδίκηση της κορυφής, έστω κι αν μαθηματικά εξακολουθεί να διατηρεί πιθανότητες. Κυρίως όμως, ενισχύει την πεποίθηση ότι η ΑΕΚ βρίσκεται σε ένα επίπεδο αγωνιστικής ωριμότητας που αυτή τη στιγμή την ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές της.
Το πρώτο ημίχρονο και η σταδιακή επιβολή της ΑΕΚ
Στο πρώτο μέρος, οι δύο ομάδες μπήκαν με διάθεση να κρατήσουν την μπάλα και να χτίσουν τις επιθέσεις τους από χαμηλά, χωρίς να επιλέξουν σε μεγάλο βαθμό το άμεσο ποδόσφαιρο. Η διαφορά, ωστόσο, ήταν εμφανής στον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζαν την ανάπτυξη. Η ΑΕΚ είχε πιο ξεκάθαρο προσανατολισμό, μεγαλύτερη ηρεμία στις αποφάσεις της και πιο σαφή στόχευση στον τρόπο με τον οποίο ήθελε να απειλήσει.
Η Ένωση προσπάθησε να αξιοποιήσει και τις στατικές φάσεις, ένα κομμάτι του παιχνιδιού στο οποίο παρουσιάζεται δυνατή, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που δεν βρήκε αντίστοιχο τρόπο να δημιουργήσει απειλή. Το γκολ του πρώτου ημιχρόνου μπορεί να προήλθε από αυτογκόλ του Κεντζιόρα, όμως η φάση δεν ήταν τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα πίεσης, σωστής τοποθέτησης και έντασης από πλευράς ΑΕΚ, που ανάγκασε τον αμυντικό του ΠΑΟΚ σε λάθος υπό πίεση.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ΑΕΚ δεν περιορίστηκε μόνο στη φάση του γκολ. Είχε ήδη δημιουργήσει σημαντικές προϋποθέσεις, με μεγάλη ευκαιρία του Βάργκα από κοντά και ακόμη αρκετές τελικές μέσα από την περιοχή του Τσιφτσή. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο ήταν φτωχός σε ουσία, με ελάχιστες τελικές και καμία πραγματικά απειλητική προς την εστία.
Η εικόνα αυτή ανέδειξε ήδη από το πρώτο 45λεπτο τη βασική αλήθεια του ματς: η ΑΕΚ ήξερε πολύ καλύτερα τι ζητούσε από το παιχνίδι και πώς να το πάρει.
Η μεγάλη παγίδα του Νίκολιτς στο δεύτερο ημίχρονο
Αν το πρώτο μέρος έδειξε ότι η ΑΕΚ είχε καλύτερη οργάνωση, το δεύτερο επιβεβαίωσε απόλυτα την τακτική ανωτερότητα του Μάρκο Νίκολιτς. Η Ένωση επέλεξε να δώσει την μπάλα στον ΠΑΟΚ, αλλά όχι επειδή πιέστηκε ή έχασε τον έλεγχο. Το έκανε συνειδητά, στήνοντας ένα εξαιρετικά καλά οργανωμένο πλάνο αναμονής και παγίδευσης του αντιπάλου.
Η ΑΕΚ τοποθετήθηκε κατά βάση πίσω από τη μεσαία γραμμή, με τους Βάργκα και Ζίνι να αποτελούν το πρώτο σημείο πίεσης στα στόπερ του ΠΑΟΚ, συχνά με βοήθειες, ώστε να αναγκάζουν τους φιλοξενούμενους είτε σε λάθος επιλογές είτε σε ανάπτυξη χωρίς ουσία. Μέχρι περίπου το 60ό λεπτό, ο ΠΑΟΚ είχε την κατοχή, αλλά όχι και τον έλεγχο. Κυκλοφορούσε την μπάλα, όμως δεν μπορούσε να διασπάσει τις γραμμές της ΑΕΚ ούτε να παράξει πραγματικό κίνδυνο.
Από εκεί και πέρα, με την είσοδο του Κοϊτά, η ΑΕΚ έγινε ακόμη πιο επικίνδυνη στις μεταβάσεις. Η πίεση ψηλά, τα κλεψίματα και η άμεση εκμετάλλευση των λαθών του αντιπάλου άρχισαν να δημιουργούν συνεχείς καταστάσεις απειλής. Δεν ήταν μόνο τα γκολ που ξεκίνησαν από κλεμμένες μπάλες σε προωθημένες ζώνες, αλλά και μια σειρά από φάσεις που έδειχναν ότι η Ένωση μπορούσε να χτυπήσει σχεδόν κάθε φορά που έβγαινε στον χώρο.
Εδώ ακριβώς φάνηκε και το μεγάλο ρουά ματ του Νίκολιτς. Άφησε επίτηδες τον ΠΑΟΚ να νομίζει ότι ελέγχει το παιχνίδι μέσω κατοχής, ενώ στην πραγματικότητα τον οδήγησε σε μια κατάσταση όπου κάθε κατοχή του ήταν μια πιθανή παγίδα.
Ο ΠΑΟΚ είχε την μπάλα, αλλά όχι την απειλή
Το στατιστικό της κατοχής στο δεύτερο ημίχρονο μπορεί να έδειχνε 29-71%, όμως η πραγματικότητα του αγώνα ήταν πολύ διαφορετική από αυτό που πιθανώς θα υπέθετε κανείς διαβάζοντας μόνο τους αριθμούς. Ο ΠΑΟΚ είχε την κατοχή, αλλά αδυνατούσε να τη μετατρέψει σε ουσιαστική πίεση ή σε καθαρές φάσεις.
Η ΑΕΚ, αντίθετα, αξιοποίησε πολύ καλύτερα τις μονομαχίες που κέρδισε και εκμεταλλεύτηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα και καθαρότητα τις μεταβάσεις της. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου οι κιτρινόμαυροι απείλησαν άμεσα, είτε με τους Ζίνι και Περέιρα, είτε με τη φάση που ο Βάργκα βρέθηκε σε θέση για γκολ, έστω κι αν αυτή δεν μέτρησε τελικά.
Η μοναδική πραγματικά κλασική ευκαιρία του ΠΑΟΚ ήρθε πολύ αργά, στο 87ο λεπτό, όταν ουσιαστικά το παιχνίδι είχε ήδη κριθεί. Αυτό από μόνο του αποτυπώνει τη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η ΑΕΚ είχε τον τρόπο να ελέγχει τον αγώνα ακόμη και χωρίς την μπάλα, ενώ ο ΠΑΟΚ έδειχνε ανήμπορος να βρει λύσεις ακόμη και όταν την κρατούσε για μεγάλα διαστήματα.
Η ΑΕΚ του Νίκολιτς δείχνει πιο έτοιμη από όλους
Μετά το τέλος του αγώνα, ακόμη και ο ίδιος ο Ραζβάν Λουτσέσκου παραδέχθηκε ότι η ΑΕΚ μπήκε σε αυτή τη διαδικασία όντας στην καλύτερη κατάσταση από την ομάδα του. Και πράγματι, αυτή είναι ίσως η πιο ουσιαστική διαπίστωση της παρούσας φάσης του πρωταθλήματος.
Η ΑΕΚ όχι μόνο δείχνει να έχει βρει ρυθμό, ένταση και σαφή ταυτότητα, αλλά το καταφέρνει σε μια περίοδο που οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και τα παιχνίδια διαδοχικά. Το γεγονός ότι λίγες ημέρες μετά από μια πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια απέναντι στη Ράγιο Βαγιεκάνο εμφανίστηκε τόσο έτοιμη, τόσο καθαρή τακτικά και τόσο αποτελεσματική απέναντι στον ΠΑΟΚ, λέει πολλά για το επίπεδο συγκέντρωσης και δουλειάς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της ομάδας.
Αυτό δεν είναι κάτι μικρό. Σε αυτό το σημείο της σεζόν, η κούραση, η πίεση και οι λεπτομέρειες συχνά καθορίζουν τα πάντα. Κι όμως, η ΑΕΚ δείχνει να έχει όχι μόνο τις αντοχές, αλλά και την πνευματική σταθερότητα για να συνεχίσει μέχρι τέλους.
Το προβάδισμα τίτλου και η ανάγκη προσοχής
Η Ένωση έχει πλέον ένα ισχυρό προβάδισμα και, με βάση την παρούσα εικόνα, μοιάζει έτοιμη να το υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Ωστόσο, η υπόθεση τίτλος δεν έχει κλείσει. Για να το πετύχει, η ΑΕΚ θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού και να διαχειριστεί σωστά τα παιχνίδια που απομένουν, χωρίς εφησυχασμό.
Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης ημέρας. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση και το βαθμολογικό του κίνητρο να δείχνει περιορισμένο, όμως ακριβώς εκεί κρύβεται και ο κίνδυνος. Τα παιχνίδια που θεωρητικά φαίνονται πιο βατά είναι συχνά εκείνα που δοκιμάζουν περισσότερο τη συγκέντρωση και την ωριμότητα μιας ομάδας που κυνηγά τον τίτλο.
Η ΑΕΚ, λοιπόν, δεν έχει μόνο να διαχειριστεί την ανωτερότητά της, αλλά και να προστατεύσει τον εαυτό της από την πιθανότητα χαλάρωσης. Αν το καταφέρει, τότε θα έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον μεγάλο στόχο.
Η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή
Το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ λειτούργησε σαν μια καθαρή επιβεβαίωση. Η ΑΕΚ δεν κέρδισε απλώς έναν άμεσο ανταγωνιστή. Τον νίκησε με τρόπο που ανέδειξε όλες τις αρετές της: οργάνωση, πειθαρχία, ένταση, σωστή διαχείριση του ρυθμού, τακτική ευελιξία και αποφασιστικότητα.
Ο Μάρκο Νίκολιτς κέρδισε καθαρά τη μάχη των πάγκων, η ομάδα του ακολούθησε απόλυτα το πλάνο και το αποτέλεσμα ήρθε ως φυσική συνέπεια αυτής της συνολικής υπεροχής. Σε μια περίοδο όπου όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες, η ΑΕΚ δείχνει πως διαθέτει αυτή τη στιγμή το πιο πειστικό ποδοσφαιρικό πακέτο στην Ελλάδα.
Και αν συνεχίσει έτσι, δεν θα αρκείται απλώς στο να θεωρείται η καλύτερη ομάδα της στιγμής. Θα είναι και εκείνη που θα φτάσει πρώτη στον τίτλο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας