Ηλεκτρική ενέργεια: Άλμα 204,8% στις εξαγωγές τον Μάρτιο
Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK/Ηλεκτρική ενέργεια: Άλμα 204,8% στις εξαγωγές τον Μάρτιο
Ισχυρή άνοδο στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε τον Μάρτιο το ελληνικό σύστημα, με τις ΑΠΕ να διατηρούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα και την παραγωγή να αυξάνεται θεαματικά. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, οι εξαγωγές ρεύματος αυξήθηκαν κατά 204,83%, φτάνοντας τις 1.184 GWh, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 72,26%, στις μόλις 98 GWh.
Η εικόνα αυτή δείχνει ότι η Ελλάδα, τουλάχιστον για τον συγκεκριμένο μήνα, λειτούργησε με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό στην ηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιώντας την αυξημένη παραγωγή και κυρίως τη μεγάλη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών.
Οι ΑΠΕ στην κορυφή του μείγματος
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 5,84%, φτάνοντας τις 4.270 GWh. Ωστόσο, η παραγωγή αυξήθηκε πολύ περισσότερο, κατά 31,58%, αγγίζοντας τις 5.356 GWh.
Στο ενεργειακό μείγμα του Μαρτίου, οι ΑΠΕ κατέλαβαν την πρώτη θέση με συνολικό ποσοστό 47,7%. Από αυτό, το 29,6% προήλθε από μεγάλες μονάδες ΑΠΕ συνδεδεμένες στο δίκτυο μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, ενώ το 18,1% προήλθε από μικρότερες μονάδες, κυρίως φωτοβολταϊκά, που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Η συμβατική παραγωγή από θερμικές μονάδες ακολούθησε με 39,1%, εκ των οποίων το 34,2% προήλθε από φυσικό αέριο και το 4,9% από λιγνίτη. Σημαντική ήταν και η συμβολή των μεγάλων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, που κάλυψαν το 13,2% του μείγματος, χάρη στις ευνοϊκές υδρολογικές συνθήκες.
Σταθερές ισορροπίες στην αγορά προμήθειας
Στη λιανική αγορά ρεύματος, οι ανακατατάξεις ήταν περιορισμένες. Η ΔΕΗ παραμένει πρώτη, με μερίδιο 48,9%, ελαφρώς μειωμένο από το 49,36% του Φεβρουαρίου.
Η Metlen ακολουθεί με 21,77%, ενισχύοντας ελαφρώς τη θέση της, ενώ η Ήρων βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,58%. Η Enerwave, πρώην Elpedison, διαμορφώθηκε στο 5,98%, η NRG στο 3,93%, η Φυσικό Αέριο στο 3,36%, η Ζενίθ στο 3,1%, η Volton στο 1,16%, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες μοιράζονται το 2,22% της αγοράς.
Η εικόνα δείχνει ότι η σειρά των βασικών παικτών παραμένει σταθερή εδώ και μήνες, με μικρές μόνο μεταβολές στα ποσοστά.
Οι τρεις τάσεις της αγοράς
Στη Χαμηλή Τάση, η ΔΕΗ διατηρεί ισχυρή πρωτοκαθεδρία με 60,8%, ενώ η Metlen ακολουθεί με 13,7% και η Ήρων με 6,7%. Η Enerwave κατέχει 5,5%, η Ζενίθ 4,5%, η NRG 3,8%, ενώ οι μικρότεροι προμηθευτές μοιράζονται το υπόλοιπο 5%.
Στη Μέση Τάση, η ΔΕΗ βρίσκεται στο 33,8%, η Metlen στο 23,9%, η Ήρων στο 16,7%, η Φυσικό Αέριο στο 9,5%, η NRG στο 6,4% και η Enerwave στο 5,5%.
Στην Υψηλή Τάση, η Metlen έχει καθαρό προβάδισμα με 52,4%, ενισχύοντας τη θέση της έναντι του προηγούμενου μήνα. Ακολουθούν η ΔΕΗ με 19,8%, η Ήρων με 12%, η Enerwave με 8,5% και η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ με 6%.
Ανακατατάξεις στη συμβατική παραγωγή
Στη συμβατική παραγωγή, η ΔΕΗ παραμένει πρώτη, αλλά με μειωμένο ποσοστό. Το μερίδιό της υποχώρησε στο 50,96%, από 57,69% τον Φεβρουάριο.
Η Metlen διαμορφώθηκε στο 22,97%, ενώ σημαντική παρουσία καταγράφει η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, η νέα μονάδα των Motor Oil και ΤΕΡΝΑ, που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και έφτασε το 10,44%. Ακολουθούν η Enerwave με 8,97%, η Κόρινθος Power με 3,64% και η Ήρων με 3,19%.
Τι δείχνει η εικόνα του Μαρτίου
Ο Μάρτιος επιβεβαίωσε τρεις βασικές τάσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πρώτον, οι ΑΠΕ έχουν πλέον καθοριστικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα. Δεύτερον, η χώρα μπορεί, σε περιόδους υψηλής παραγωγής, να λειτουργήσει ως καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Τρίτον, η αγορά προμήθειας δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, με τους μεγάλους παίκτες να κρατούν τις θέσεις τους.
Η αύξηση των εξαγωγών κατά 204,8% δεν είναι απλώς εντυπωσιακός αριθμός. Είναι ένδειξη ότι το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα αλλάζει ρόλο στην περιοχή, με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις να γίνονται όλο και πιο κρίσιμες για την επόμενη ημέρα της αγοράς.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο