Πολιτική

«Το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό στην ιστορία του»–Απάντηση Άδωνι για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας

«Το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό στην ιστορία του»–Απάντηση Άδωνι για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας
Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε αριθμούς, προσλήψεις και κίνητρα για γιατρούς στα νησιά – «Η κατάσταση γίνεται διαρκώς καλύτερη»

Μετωπική σύγκρουση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και την αντιπολίτευση για τις συνθήκες λειτουργίας στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, με τον υπουργό Υγείας να περνά στην αντεπίθεση, απορρίπτοντας το αφήγημα περί «κατάρρευσης» του ΕΣΥ και παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για στελέχωση, προσλήψεις και οικονομικά κίνητρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην καλύτερη στελεχωτική του κατάσταση εδώ και δεκαετίες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις παρεμβάσεις που έγιναν στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και των νησιωτικών περιοχών.

«Σήμερα το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό της ιστορίας του σε απόλυτο αριθμό και τα λιγότερα κενά των τελευταίων δεκαετιών», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τα μεγάλα κίνητρα για τα άγονα έκαναν τη διαφορά»

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η καθοριστική αλλαγή ήρθε μέσα από τα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές Α και Β, τα οποία –όπως είπε– άρχισαν ήδη να αποδίδουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

«Η θέσπιση των μεγάλων κινήτρων για τα άγονα Α και Β έκανε τη μεγάλη διαφορά», δήλωσε.

Μάλιστα, επικαλέστηκε συγκεκριμένα παραδείγματα από περιοχές που μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζαν σοβαρές ελλείψεις:

  • Η Δράμα, όπου είχαν σημειωθεί αντιδράσεις για την απουσία παθολόγου, πλέον διαθέτει παθολόγο.
  • Στη Σάμο, προκηρύχθηκαν 14 θέσεις γιατρών πέρσι και ακόμη 13 φέτος, με τις περισσότερες να έχουν ήδη καλυφθεί.

«Κάποιες έχουν μείνει άγονες και επαναπροκηρύσσονται. Ναι, κενά υπήρχαν και υπάρχουν. Αλλά η κατάσταση γίνεται διαρκώς καλύτερη», ανέφερε.

«Το ΕΣΥ δεν είναι επικίνδυνο – Παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες»

Απαντώντας στις καταγγελίες περί εξοντωτικών εφημεριών και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης απέρριψε κατηγορηματικά την εικόνα ενός «επικίνδυνου» δημόσιου συστήματος υγείας.

«Το ΕΣΥ όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά παρέχει πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας», είπε με έμφαση.

Ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα και επιχειρεί να παρουσιάσει μια στρεβλή εικόνα της δημόσιας υγείας.

Από τα €50 στα €600 για τους γιατρούς της Περιφέρειας

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη της Περιφέρειας, θυμίζοντας ότι το επίδομα άγονων περιοχών αυξήθηκε από €50 σε €600 τον μήνα.

«Μα γιατί το πήγα από τα 50 στα 600 ευρώ; Επειδή θεωρώ ότι μόνο η Αθήνα είναι Ελλάδα;», απάντησε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ενεργοποίησε και νέα επιπλέον οικονομικά κίνητρα για γιατρούς σε μικρά νησιά, μέσω ειδικής χορηγίας του Στέλιου Χατζηιωάννου.

«Προσθέτουμε συν 1.500 ευρώ καθαρά τον μήνα σε κάθε γιατρό που θα πάει σε μικρά νησιά», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο αναμένεται να καλύψει οριστικά πολλές από τις άγονες θέσεις που παρέμεναν κενές επί δεκαετίες.

«Καμία κυβέρνηση δεν έκανε όσα εμείς για την Περιφέρεια»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να εμφανίσει την κυβέρνηση ως τη μοναδική που έδωσε πραγματική έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Αναφέρθηκε:

  • στις συνεχείς επισκέψεις του σε νοσοκομεία της Περιφέρειας,
  • στις νέες προκηρύξεις προσωπικού,
  • αλλά και στην κατασκευή κατοικιών για γιατρούς στα Ψαρά.

«Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν και κανένας υπουργός δεν έκανε τη διαφορά στην Περιφέρεια όσο εγώ», δήλωσε.

Το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης

Η σημερινή παρέμβαση του υπουργού Υγείας είχε σαφή στόχο: να αναδείξει ότι, παρά τα υπαρκτά προβλήματα και τις δυσκολίες στελέχωσης, η κυβέρνηση θεωρεί πως το ΕΣΥ βρίσκεται σε τροχιά σταθερής βελτίωσης.

Το βασικό μήνυμα που επιχείρησε να περάσει ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ότι:

  • τα κενά μειώνονται,
  • οι προσλήψεις αυξάνονται,
  • τα οικονομικά κίνητρα αποδίδουν,
  • και η Περιφέρεια βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής υγείας.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Περιφέρειας σήμερα είναι πολύ καλύτερη από ποτέ», κατέληξε. Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο