ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κέρδη 34,6 εκατ. ευρώ και ανεκτέλεστο 8,8 δισ. στο α’ τρίμηνο 2026
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κέρδη 34,6 εκατ. ευρώ και ανεκτέλεστο 8,8 δισ. στο α’ τρίμηνο 2026
Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2026, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του στρατηγικού του σχεδιασμού σε ένα περιβάλλον αυξημένης οικονομικής μεταβλητότητας. Ο Όμιλος ανακοίνωσε έσοδα 992,6 εκατ. ευρώ, αυξημένη λειτουργική κερδοφορία και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη προς τους μετόχους ύψους 34,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 33,2%.
Η λειτουργική κερδοφορία, σε επίπεδο προσαρμοσμένου EBITDA, ανήλθε στα 165,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στο 16,7%, από 13,7% ένα χρόνο νωρίτερα, αποτυπώνοντας τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη θετική συμβολή των βασικών δραστηριοτήτων του Ομίλου.
Οι Παραχωρήσεις οδηγούν την κερδοφορία
Κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών διαδραμάτισε ο τομέας των Παραχωρήσεων, ο οποίος παρουσίασε σημαντική αύξηση τόσο στα έσοδα όσο και στη λειτουργική κερδοφορία.
Τα έσοδα του τομέα αυξήθηκαν κατά 33,6%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 45%, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 65% της συνολικής λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου.
Η επίδοση αυτή συνδέεται με την αυξημένη κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους, τις συμβατικά προβλεπόμενες αναπροσαρμογές στις τιμές των διοδίων, αλλά και την έναρξη της περιόδου παραχώρησης και την πρώτη ενοποίηση της Εγνατίας Οδού.
Η συμβολή της Εγνατίας Οδού
Η Εγνατία Οδός είχε σημαντική συνεισφορά στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, με έσοδα 35,6 εκατ. ευρώ και αύξηση κυκλοφορίας κατά 4,5%.
Η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι η συνεισφορά του έργου θα ενισχυθεί περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα, καθώς θα προχωρά η σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών ανάταξης του αυτοκινητοδρόμου.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζει παραδοσιακά τον χαμηλότερο κυκλοφοριακό φόρτο, γεγονός που αφήνει περιθώρια υψηλότερης συνεισφοράς στη συνέχεια της χρήσης.
Θετική εικόνα στην Αττική Οδό
Στην Αττική Οδό, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,8%, με την κυκλοφορία να ενισχύεται κατά 2,6%. Η λειτουργική κερδοφορία κατέγραψε άνοδο 8,9%, αποτέλεσμα της λειτουργικής μόχλευσης που χαρακτηρίζει τα έργα παραχωρήσεων.
Η θετική τάση στην κίνηση συνεχίστηκε και κατά τους δύο πρώτους μήνες του δεύτερου τριμήνου, καθώς τον Απρίλιο και τον Μάιο καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση της κυκλοφορίας.
Αντίθετα, στους αυτοκινητοδρόμους της Νέας και Κεντρικής Οδού, η συνολική κίνηση μειώθηκε κατά 2,2%, κυρίως λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων που σημειώθηκαν στις αρχές του έτους.
Κατασκευές με ανεκτέλεστο 8,8 δισ. ευρώ
Ο κατασκευαστικός τομέας κινήθηκε επίσης ανοδικά, με αύξηση εσόδων κατά 8% και λειτουργικής κερδοφορίας κατά 9,7%.
Η ενίσχυση αυτή αποδίδεται στην επιτάχυνση υλοποίησης έργων που βρίσκονταν ήδη υπό κατασκευή, καθώς και στην έναρξη νέων έργων. Τα περιθώρια κέρδους διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, χάρη στο ποιοτικό μείγμα έργων, την εκτελεστική ικανότητα και τη στρατηγική προσήλωση του Ομίλου.
Το υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο στις 31 Μαρτίου 2026 ανήλθε σε 7,2 δισ. ευρώ, από 6,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2025. Μαζί με έργα προς υπογραφή ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το συνολικό ανεκτέλεστο διαμορφώνεται στα 8,8 δισ. ευρώ.
Ποιοτικό χαρτοφυλάκιο έργων
Ιδιαίτερη σημασία έχει η σύνθεση του ανεκτέλεστου έργων. Περίπου το 76% αφορά έργα ιδίων επενδύσεων του Ομίλου και ιδιωτικών επενδύσεων τρίτων, γεγονός που διαμορφώνει ένα χαρτοφυλάκιο υψηλής ποιότητας και χαμηλότερου ρίσκου.
Συγκεκριμένα, το 51% αφορά έργα ιδίων επενδύσεων του Ομίλου, ενώ το 25% αφορά ιδιωτικές επενδύσεις τρίτων. Επιπλέον, το 88% των έργων βρίσκεται στην Ελλάδα, ενισχύοντας την εγχώρια παρουσία και τη συμβολή του Ομίλου στις μεγάλες υποδομές της χώρας.
Ενέργεια και μονάδα Κομοτηνής
Στον τομέα ηλεκτρισμού από θερμικές πηγές, εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Όμιλος συνεχίζει να λειτουργεί σε περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας.
Παρά τις διακυμάνσεις της αγοράς, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πέτυχε ικανοποιητική κερδοφορία, αξιοποιώντας και τη συνεισφορά της νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή.
Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη συγχώνευση της συγκεκριμένης δραστηριότητας με την αντίστοιχη εταιρεία της Motor Oil, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής να αναμένεται εντός του έτους.
Αύξηση κερδών προ φόρων
Τα κέρδη προ φόρων για το πρώτο τρίμηνο του 2026 ανήλθαν σε 46,5 εκατ. ευρώ, έναντι 28,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η αύξηση αποδίδεται τόσο στην ενίσχυση των λειτουργικών κερδών όσο και στη συνεισφορά δραστηριοτήτων που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, η μονάδα της Κομοτηνής και η Ολυμπία Οδός.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου ανήλθαν σε 32,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 34,7 εκατ. ευρώ αναλογούν στους μετόχους της μητρικής εταιρείας. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,34 ευρώ, έναντι 21,1 εκατ. ευρώ κερδών την προηγούμενη συγκριτική περίοδο.
Σταθερή υλοποίηση στρατηγικού πλάνου
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2026 επιβεβαιώνουν τη σταθερή πορεία υλοποίησης του στρατηγικού πλάνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ο Όμιλος συνεχίζει να ενισχύει τη θέση του σε κρίσιμους τομείς όπως οι παραχωρήσεις, οι κατασκευές, οι ενεργειακές υποδομές και τα μεγάλα έργα, διατηρώντας παράλληλα ένα ισχυρό ανεκτέλεστο που προσφέρει ορατότητα για τα επόμενα χρόνια.
Η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, η ενίσχυση των καθαρών κερδών και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου έργων δείχνουν ότι ο Όμιλος παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης, παρά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο