Γεωπολιτικά

«Από τη Βενεζουέλα στην Κούβα: Η νέα γεωπολιτική σκακιέρα του Τραμπ».

«Από τη Βενεζουέλα στην Κούβα: Η νέα γεωπολιτική σκακιέρα του Τραμπ».
Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο Axios, ένα πιθανό αμερικανικό σχέδιο για την Κούβα θα μπορούσε να ακολουθήσει το μοντέλο της Βενεζουέλας. Ο Αμερικανός πρόεδρος εντείνει την πίεση προς την Αβάνα, ενώ η Ουάσιγκτον εξετάζει όλα τα σενάρια για το μέλλον του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο ρόλος του Μάρκο Ρούμπιο

Κεντρικό ρόλο στη στρατηγική αυτή φέρεται να διαδραματίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Ο κουβανικής καταγωγής επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θεωρείται από τους βασικούς υποστηρικτές της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» προς την Αβάνα, με στόχο την πολιτική αλλαγή στο νησί.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση, οι ελλείψεις καυσίμων και οι συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης έχουν δημιουργήσει συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης για το καθεστώς Ντίας-Κανέλ.

Η νέα αμερικανική στρατηγική στην ήπειρο

Οι δηλώσεις Τραμπ εντάσσονται σε ένα ευρύτερο δόγμα επαναφοράς της αμερικανικής επιρροής στη Δυτική Ημισφαίρια.

Μετά τη Βενεζουέλα, την αυξημένη πίεση προς την Κούβα και τις πρωτοβουλίες ασφαλείας στη Λατινική Αμερική, η Ουάσιγκτον δείχνει αποφασισμένη να επανακαθορίσει τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή.

Το αν οι δηλώσεις Τραμπ αποτελούν απλώς μέσο πίεσης ή προάγγελο πιο δραστικών εξελίξεων παραμένει ανοιχτό ερώτημα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η προοπτική μιας αμερικανικής επιχείρησης στην Κούβα συζητείται πλέον δημόσια από τον ίδιο τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: Pagenews.gr