Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών σε Δυτική Αττική και Βοιωτία εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, αποδίδοντας σοβαρές πολιτικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κάνοντας λόγο για διαχρονικές παραλείψεις στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.
Στο επίκεντρο τα εναέρια μέσα και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός
Ο κ. Πολάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει κρίσιμα επιχειρησιακά εργαλεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα συντονιστικά αεροσκάφη Diamond, τα οποία – όπως επισημαίνει – παρέμειναν καθηλωμένα, στερώντας πολύτιμες δυνατότητες έγκαιρου συντονισμού των επιχειρήσεων κατάσβεσης.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος ανέδειξε αδυναμίες τόσο στην πρόληψη όσο και στην επιχειρησιακή διαχείριση των μεγάλων μετώπων.
«Οι ευθύνες είναι πολιτικές»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κυβερνητικές επιλογές που, κατά την εκτίμησή του, συνέβαλαν στην έκταση των καταστροφών, ζητώντας ουσιαστικό απολογισμό για τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες πυρκαγιές επιβεβαιώνουν την ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάμενου μοντέλου πολιτικής προστασίας και καλύτερης αξιοποίησης των διαθέσιμων μέσων.
Νέα πολιτική αντιπαράθεση για τις φωτιές
Η παρέμβαση Πολάκη έρχεται σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από τη διαχείριση των πυρκαγιών, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν απαντήσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, αλλά και τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει ότι ενεργοποιήθηκαν όλοι οι διαθέσιμοι μηχανισμοί, ενώ έχει ανακοινώσει πακέτο μέτρων στήριξης για τις πληγείσες περιοχές και πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών.
Πηγή: pagenews.gr
