Παύλος Πολάκης

Παύλος Πολάκης
Ο Παύλος Πολάκης είναι Έλληνας γιατρός, πολιτικός και βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης είναι Έλληνας γιατρός, πολιτικός και βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει διατελέσει δήμαρχος Σφακίων  (2011-2015), Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Ιουλ. 2015-Αυγ. 2015) και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας (Σεπ. 2015-Ιουλ. 2019). Η καταγωγή του είναι από το χωριό Αργουλές Χανίων. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου απέκτησε την ειδίκευση του γενικού χειρουργού-εντατικολόγου. Αρχικά, εντάχθηκε στην ΚΝΕ, από την οποία αποχώρησε το 1989 ύστερα από την συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη και, αργότερα, προσχώρησε στο ΝΑΡ.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής «Γρηγόρης Λαμπράκης» και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος. Μετά το πέρας των σπουδών του, ως ειδικευόμενος και ως εξειδικευμένος, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώ συμμετείχε σε επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος Σφακίων  από τον πρώτο γύρο, καταλαμβάνοντας το 60,97% των ψήφων, επικρατώντας του ανθυποψηφίου του Γιάννη Χιωτάκη που έλαβε το 39,03% των ψήφων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη ως ο μοναδικός υποψήφιος με 94%. Η περίοδος της δημαρχίας του χαρακτηρίστηκε από διάφορα δημόσια έργα, καθώς και από την αντίθεσή του στην καταστροφή των χημικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου  ανοιχτά της Μεσογείου.

Εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015  (οπότε διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), του Σεπτεμβρίου 2015  (οπότε διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας) και του Ιουλίου 2019.

  • Γέννηση: 11 Μαΐου 1965 (ηλικία 54 έτη), Σφακιά
  • Σύζυγος: Δώρα Τσούκα
  • Εκπαίδευση: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Κόμμα: Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
  • Παιδιά: Πέρσα Πολάκη, Σταυρούλα Πολάκη

Παύλος Πολάκης σχετικές ειδήσεις: