Γεωπολιτικά

«Ελλάδα και Τουρκία ιστορικά εχθροί, αν και μέλη του ΝΑΤΟ»

«Ελλάδα και Τουρκία ιστορικά εχθροί, αν και μέλη του ΝΑΤΟ»

Πηγή Φωτογραφίας: Εικόνα: Mustafa Ciftci/Anadolu Agency/picture alliance//Εικόνα: Mahmut Serdar Alakus/Anadolu Agency via picture alliance

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο για την ανακήρυξη από την Άγκυρα θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο αλλά και την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων από την Αθήνα σύμφωνα με την dw.com και τη Δήμητρα Κυρανούδη

Στην τουρκική ανακήρυξη «προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κατά παράβαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην άμεση αντίδραση της Ελλάδας αναφέρεται το γερμανικό δίκτυο n-tv, σημειώνοντας ότι οι περιοχές αυτές εκτείνονται και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, άρα είναι «παράνομες» και «χωρίς καμία νομική ισχύ», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το γερμανικό δημοσίευμα τονίζει ότι το «ελληνικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι τα τουρκικά σχέδια δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και ότι έτσι η Άγκυρα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προσπάθειες διατήρησης σχέσης αμοιβαίας κατανόησης των δύο χωρών».

Τουρκία Αιγαίο 2021 | Ψάρια κοντά στη Σμύρνη

Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το γερμανικό δίκτυο σημειώνει ότι «Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και καιρό για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, εν μέρει λόγω πιθανολογούμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Πολλά νησιά βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια» σύμφωνα με την dw.com και τη Δήμητρα Κυρανούδη

433 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

Και συνεχίζει σημειώνοντας: «Οι δύο χώρες είναι ιστορικά εχθροί, αλλά ταυτόχρονα ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Το 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν κοινή διακήρυξη, με την οποία δεσμεύθηκαν στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Πάντως, τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν προς το παρόν ανανέωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Τουρκία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο 433 φορές φέτος με drones και αεροσκάφη. Πέρυσι σημειώθηκαν 255 παραβιάσεις. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί παραμένουν σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με παλαιότερες, ιδιαίτερα τεταμένες περιόδους: το 2022 η Ελλάδα κατέγραψε 11.258 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της» σύμφωνα με την dw.com και τη Δήμητρα Κυρανούδη

Χρέος: Η Ελλάδα πλησιάζει την Ιταλία

Νόμισμα του ενός ευρώ πάνω από χάρτη της Ελλάδας

Στον νέο γύρο της πρόωρης αποπληρωμής χρέους από την Αθήνα αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα ποσό ύψους σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, εκ των οποίων 2,5 δισεκατομμύρια είναι από το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας του 2010, «που θα μπορούσαν να αποπληρωθούν έως το 2041», όπως επισημαίνει το δημοσίευμα. 2,2 δισεκατομμυρία επιπλέον θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση ενός κρατικού ομολόγου.

Όπως αναφέρει η ΗΒ, η Ελλάδα «θα εξοικονομήσει περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους ετησίως μέσω των πρόωρων αποπληρωμών, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια». Η χώρα αποπλήρωσε ήδη τον περασμένο Ιούνιο 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ από δάνεια, τα οποία απέρρεαν επίσης από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ «τα τελευταία χρόνια πολλές φορές έχει προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές».

Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 137% του ΑΕΠ φέτος, σημειώνει η ΗΒ, γεγονός που «θα σήμαινε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα μπορούσε να πέσει από τη διόλου αξιοζήλευτη θέση της χώρας με το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη. Η χώρα αυτή θα γινόταν τότε η Ιταλία».

Pagenews Editor
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Pagenews Editor Συντάκτης Ειδήσεων
Δημοσιογράφος με εμπειρία στη σύνταξη και επιμέλεια ειδησεογραφικού περιεχομένου, με έμφαση στη ροή της καθημερινής επικαιρότητας και την άμεση κάλυψη των σημαντικότερων εξελίξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολείται με πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και γενικού ενδιαφέροντος θέματα, διασφαλίζοντας την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού. Απόφοιτος Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με εξειδίκευση στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και τη σύγχρονη ειδησεογραφία. Διαθέτει εμπειρία στην συγγραφή  online περιεχομένου, τη διαχείριση ειδησεογραφικής ύλης και την παρακολούθηση της επικαιρότητας σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο