Πολιτική

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, Ρούμπιο στην Αθήνα – Η Τουρκία στο φόντο της νέας διπλωματικής εξίσωσης

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, Ρούμπιο στην Αθήνα – Η Τουρκία στο φόντο της νέας διπλωματικής εξίσωσης
Δύο διαδοχικές κινήσεις βάζουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο προσκήνιο: το ταξίδι Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η επικείμενη επίσκεψη Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα. Στο φόντο, η νέα ένταση με την Τουρκία, τα 12 ναυτικά μίλια, η Ανατολική Μεσόγειος και η περιφερειακή ασφάλεια.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική μπαίνει σε μία από τις πυκνότερες διπλωματικές περιόδους του φθινοπώρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρώτο σταθμό το Σαν Φρανσίσκο και στη συνέχεια τη Νέα Υόρκη για την 81η Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Και ακολουθεί η αναμενόμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα.

Δύο γεγονότα που αποκτούν μεγαλύτερη σημασία επειδή συμπίπτουν με νέα επιβάρυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκία ξανά στην εξίσωση

Το κλίμα Αθήνας–Άγκυρας έχει γίνει βαρύτερο.

Στις 17 Σεπτεμβρίου δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, χωρίς αυτό να αποκλείει τη δυνατότητα μιας τελευταίας στιγμής διπλωματικής επαφής.

Οι σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί από τις τουρκικές αντιδράσεις στην ελληνική αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ και από τις διαφωνίες για ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, επιμένει σε μια διπλή γραμμή: διατήρηση του διαλόγου αλλά χωρίς υπαναχώρηση από τις θέσεις της για το διεθνές δίκαιο.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανεβάσει τον τόνο απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις για τους ελληνικούς εξοπλισμούς.

«Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για το πώς θα εξοπλιζόμαστε», ήταν το μήνυμα που έστειλε στη ΔΕΘ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, είχε επίσης αναφερθεί στην αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και είχε συνδέσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ρούμπιο στην Αθήνα

Σε αυτό το περιβάλλον αποκτά ιδιαίτερο βάρος η επικείμενη παρουσία του Μάρκο Ρούμπιο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου επιβεβαίωσε σήμερα ότι η επίσκεψη βρίσκεται στην ατζέντα, συνδέοντάς την με το εύρος της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας–ΗΠΑ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στην Ουάσιγκτον τις θέσεις της για την περιφερειακή σταθερότητα, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται ανάμεσα σε πολλαπλές εστίες έντασης.

Τα 12 μίλια παραμένουν στο τραπέζι

Ο Χατζηβασιλείου επανέλαβε σήμερα ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας και ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε θα το ασκήσει με βάση το εθνικό συμφέρον.

Η θέση αυτή έχει επαναληφθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν επιδιώκει μια νέα κρίση με την Τουρκία.

Η βασική διαφορά που αναγνωρίζει επισήμως η Αθήνα με την Άγκυρα παραμένει η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τον Μητσοτάκη να δηλώνει τον Ιούλιο ότι το πλαίσιο επίλυσης είναι το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά μεγαλύτερο βάρος

Το ευρύτερο περιβάλλον κάνει τη χρονική συγκυρία ιδιαίτερα σημαντική.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή, η ενεργειακή ασφάλεια, η ναυσιπλοΐα, η κατάσταση στο Ορμούζ και την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και οι εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας δημιουργούν ένα πολύ πυκνότερο γεωπολιτικό πεδίο.

Για την Αθήνα, η ελληνοαμερικανική σχέση λειτουργεί μέσα σε αυτή την ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Νέα Υόρκη πρώτα, Αθήνα μετά

Το επόμενο διάστημα σχηματίζει έτσι μια ενδιαφέρουσα διπλωματική ακολουθία.

Πρώτα ο Μητσοτάκης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέχεια ο Ρούμπιο στην Αθήνα.

Και ανάμεσα στα δύο, ένα ανοιχτό ελληνοτουρκικό μέτωπο, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει προγραμματισμένο τετ α τετ Μητσοτάκη–Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Η ελληνική στρατηγική, όπως έχει διατυπωθεί δημόσια, συνδυάζει τον διάλογο με την Τουρκία, την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και την προβολή των ελληνικών θέσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πώς αυτά τα τρία επίπεδα θα συνυπάρξουν σε μια περίοδο κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος επιστρέφει στο κέντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο