Τεχνολογία

Οι ΗΠΑ βάζουν όπλα σε τροχιά: Το νέο μέτωπο του διαστήματος απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ βάζουν όπλα σε τροχιά: Το νέο μέτωπο του διαστήματος απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay//Οι ΗΠΑ βάζουν όπλα σε τροχιά: Το νέο μέτωπο του διαστήματος απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον παραδέχεται δημοσίως ότι διαθέτει «space control weapons» σε τροχιά. Η αποκάλυψη του υπουργού Αεροπορίας Τρόι Μάινκ σηματοδοτεί αλλαγή εποχής στη στρατηγική αποτροπής των ΗΠΑ και στέλνει ευθεία προειδοποίηση σε Πεκίνο και Μόσχα, την ώρα που το Golden Dome, τα αντιδορυφορικά όπλα και η κατάρρευση του πλαισίου ελέγχου εξοπλισμών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα.

Η φράση ήταν σύντομη, αλλά το στρατηγικό της βάρος τεράστιο.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, στο Air, Space & Cyber Conference στο National Harbor του Maryland, ο υπουργός Αεροπορίας των ΗΠΑ Τρόι Μάινκ επιβεβαίωσε δημοσίως κάτι που επί χρόνια θεωρούνταν πιθανό αλλά παρέμενε επισήμως ασαφές: οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πλέον όπλα σε τροχιά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πλέον on-orbit space control weapons ικανά να υπερασπιστούν τη Joint Force απέναντι σε εχθρική δράση», δήλωσε.

Το Πεντάγωνο δεν αποκάλυψε ούτε τον αριθμό ούτε τον τύπο των συστημάτων, ούτε εάν πρόκειται για κινητικά ή μη κινητικά όπλα.

Και ακριβώς αυτή η ασάφεια είναι μέρος του μηνύματος.

«Landmark moment» για την αμερικανική αποτροπή

Μία ημέρα αργότερα, ανώτατος αξιωματούχος της US Space Command χαρακτήρισε τη δημόσια παραδοχή «ορόσημο».

Ο Richard Palmer, διευθυντής Capability and Resource Integration της Space Command, εξήγησε ότι η δημοσιοποίηση αποσκοπεί στη διατήρηση της αποτροπής και στην προετοιμασία των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αυτή να αποτύχει.

«Η αναγνώριση αυτών των δυνατοτήτων space control είναι θεμελιώδης για να διασφαλίσουμε ότι αποτρέπουμε την αποτυχία της αποτροπής και ότι είμαστε έτοιμοι, εάν αυτή αποτύχει, να τις χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά», είπε.

Το μήνυμα απευθύνεται κυρίως σε δύο πρωτεύουσες:

Πεκίνο και Μόσχα.

Τι ακριβώς είναι τα «space control weapons»;

Εδώ χρειάζεται προσοχή.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει τι ακριβώς έχουν τοποθετήσει σε τροχιά.

Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για σύστημα που μπορεί να καταστρέψει φυσικά άλλον δορυφόρο, για ηλεκτρονικό jammer, για cyber capability, για laser ή για άλλο μη κινητικό σύστημα.

Η Washington Post αναφέρει ότι Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε πως η έννοια του «space control» θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης εχθρικού δορυφόρου όταν αυτός χρησιμοποιείται για να στοχοποιήσει αμερικανικές δυνάμεις ή αμερικανικό διαστημικό σύστημα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει επιβεβαιωθεί συγκεκριμένος μηχανισμός καταστροφής.

Η ίδια η αμερικανική πλευρά κρατά το τεχνικό σκέλος διαβαθμισμένο.

Το σημαντικό δεν είναι μόνο τι βρίσκεται εκεί πάνω

Η ουσιαστική αλλαγή είναι πολιτική.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εδώ και χρόνια μιλήσει για το Διάστημα ως «warfighting domain».

Μέχρι τώρα όμως η συζήτηση αφορούσε περισσότερο:

  • προστασία δορυφόρων,
  • ηλεκτρονικό πόλεμο,
  • anti-satellite δυνατότητες από το έδαφος,
  • tracking,
  • reconnaissance,
  • early warning.

Η δήλωση Μάινκ μεταφέρει για πρώτη φορά δημόσια την αμερικανική αποτροπή μέσα στην ίδια την τροχιά.

Όπως σημείωσε εύστοχα το Defense Briefing, αυτό που άλλαξε στις 14 Σεπτεμβρίου δεν είναι απαραίτητα τι υπάρχει στο Διάστημα, αλλά τι είναι πλέον διατεθειμένη να παραδεχθεί δημόσια η Ουάσιγκτον.

Γιατί τώρα;

Ο ίδιος ο Μάινκ αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί έγινε αυτή τη στιγμή η αποκάλυψη.

Όταν πιέστηκε για περισσότερες λεπτομέρειες, σημείωσε ότι η διατύπωση είχε επιλεγεί πολύ προσεκτικά.

Αυτό υποδηλώνει ότι δεν επρόκειτο για λεκτικό ατύχημα αλλά για ελεγχόμενο στρατηγικό σήμα.

Η πιθανότερη ανάγνωση πολλών αναλυτών είναι ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ενισχύσει την αποτροπή απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες έχουν αναπτύξει επί χρόνια counter-space δυνατότητες.

Η Κίνα βλέπει το Διάστημα ως «νέο στρατηγικό σύνορο»

Για το Πεκίνο, το Διάστημα δεν είναι απλώς τεχνολογικό πεδίο.

Εντάσσεται σε αυτό που η κινεζική στρατηγική αντιμετωπίζει ως νέα σύνορα ισχύος, μαζί με τον κυβερνοχώρο, τις πολικές περιοχές και τις υποθαλάσσιες υποδομές.

Η Κίνα έχει ήδη:

  • αναπτύξει αντιδορυφορικές δυνατότητες,
  • επιδείξει σύνθετους ελιγμούς δορυφόρων,
  • επενδύσει σε ηλεκτρονικό πόλεμο,
  • επεκτείνει δραστικά τις στρατιωτικές της διαστημικές υποδομές.

Η κινεζική αντίδραση στην αμερικανική ανακοίνωση ήταν αρνητική, με το Πεκίνο να καλεί την Ουάσιγκτον να σταματήσει την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος.

Ρωσία: Το ίδιο επιχείρημα, αλλά με διαφορετικό ιστορικό

Η Μόσχα επίσης κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιταχύνουν την οπλοποίηση του Διαστήματος.

Το ρωσικό επιχείρημα, ωστόσο, έρχεται σε ένα περιβάλλον όπου και η ίδια η Ρωσία διαθέτει εδώ και χρόνια σημαντικές counter-space δυνατότητες και έχει πραγματοποιήσει δοκιμές αντιδορυφορικών όπλων.

Το 2021, ρωσική δοκιμή direct-ascent ASAT κατέστρεψε δικό της δορυφόρο και δημιούργησε χιλιάδες κομμάτια διαστημικών συντριμμιών, προκαλώντας διεθνή αντίδραση.

Άρα η νέα κούρσα δεν ξεκινά από μηδενική βάση.

Golden Dome: Η επόμενη μεγάλη αλλαγή

Η ανακοίνωση Μάινκ ήρθε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα Golden Dome, το οποίο αποτελεί βασική στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Lockheed Martin περιγράφει το Golden Dome ως πολυεπίπεδο σύστημα άμυνας που θα εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους, θα υπολογίζει την τροχιά τους και θα χρησιμοποιεί interceptors για την καταστροφή τους.

Και η εταιρεία μιλά ανοιχτά για space-based interceptors και άμυνα απέναντι σε hypersonic threats.

Η US Space Force έχει ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα Space Based Interceptor για constellation σε χαμηλή γήινη τροχιά, ικανό να πραγματοποιεί εμπλοκές σε boost, midcourse και glide phase. Έχουν δοθεί συμβάσεις δυνητικής αξίας έως 3,2 δισ. δολάρια σε 12 εταιρείες.

Προσοχή: Δεν ξέρουμε αν τα όπλα που αποκάλυψε ο Μάινκ είναι Golden Dome

Εδώ πρέπει να γίνει μία σημαντική διάκριση.

Δεν υπάρχει δημόσια επιβεβαίωση ότι τα «on-orbit space control weapons» που αποκάλυψε ο Μάινκ είναι τα ίδια με τους μελλοντικούς space-based interceptors του Golden Dome.

Το Golden Dome αναπτύσσεται ακόμη.

Τα ήδη ανεπτυγμένα orbital weapons μπορεί να είναι διαφορετικής φύσης και πιθανώς να αφορούν πρωτίστως counter-space επιχειρήσεις.

Άρα η σύνδεση είναι στρατηγική, όχι ακόμη τεχνικά αποδεδειγμένη.

Το μεγάλο στοίχημα: Boost-phase interception

Εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν μελλοντικά να τοποθετήσουν αποτελεσματικούς interceptors στο Διάστημα, τότε ανοίγει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην πυραυλική άμυνα.

Η πιο ελκυστική αλλά τεχνικά δύσκολη επιλογή είναι η αναχαίτιση ενός πυραύλου στη φάση της αρχικής επιτάχυνσης — boost phase.

Εκεί ο πύραυλος:

  • κινείται ακόμη σχετικά αργά,
  • είναι έντονα ορατός από τη θερμική υπογραφή,
  • δεν έχει απελευθερώσει κεφαλές και decoys.

Όμως η χρονική περίοδος είναι εξαιρετικά μικρή.

Χρειάζεται πολύ πυκνή constellation, σχεδόν στιγμιαία αναγνώριση απειλής και interceptors με τεράστια ταχύτητα.

Γι’ αυτό η Space Force μιλά ήδη για proliferated Low Earth Orbit constellation και AI-driven tracking.

Και τα hypersonic μπαίνουν στο στόχαστρο

Η μεγάλη φιλοδοξία δεν αφορά μόνο τους παραδοσιακούς ICBM.

Αφορά και τα hypersonic glide vehicles, τα οποία αλλάζουν πορεία και είναι πολύ δυσκολότερο να παρακολουθηθούν από σταθερά επίγεια συστήματα.

Η Lockheed Martin αναφέρει ρητά ότι το Golden Dome σχεδιάζεται ώστε να περιλαμβάνει τεχνολογίες αντιμετώπισης hypersonic threats.

Αν ένα space-based σύστημα μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς ένα τέτοιο όπλο από ψηλά, τότε μειώνεται ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του: η αβεβαιότητα ως προς την τροχιά.

Οι δορυφόροι μπορούν να κινηθούν – αλλά όχι χωρίς κόστος

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των orbital systems είναι η δυνατότητα ελιγμών.

Οι δορυφόροι διαθέτουν propulsion και μπορούν να αλλάζουν τροχιά για να:

  • πλησιάζουν στόχους,
  • απομακρύνονται από απειλές,
  • αλλάζουν γεωμετρία προσβολής,
  • αποφεύγουν counter-space συστήματα.

Αλλά το orbital maneuver δεν είναι δωρεάν.

Κάθε αλλαγή τροχιάς καταναλώνει καύσιμο και επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του δορυφόρου.

Και σε στρατιωτικές συνθήκες, κάθε ελιγμός μπορεί να αποκαλύψει και πρόθεση.

Το νομικό κενό: Τι απαγορεύει πραγματικά το Outer Space Treaty

Εδώ βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις της συζήτησης.

Η Συνθήκη του 1967 για το Εξώτερο Διάστημα δεν απαγορεύει γενικά κάθε συμβατικό όπλο σε τροχιά.

Απαγορεύει την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής σε τροχιά, στη Σελήνη ή σε άλλα ουράνια σώματα.

Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, η αμερικανική ανακοίνωση δεν αποδεικνύει από μόνη της παραβίαση του Outer Space Treaty.

Και το PAROS; Δεν είναι δεσμευτική συνθήκη

Το ίδιο ισχύει για ένα ακόμη σημείο.

Το PAROS — Prevention of an Arms Race in Outer Space — παραμένει πρόταση και πλαίσιο διαπραγμάτευσης, όχι διεθνής συνθήκη σε ισχύ.

Ένα σχετικό σχέδιο που προώθησαν Ρωσία και Κίνα θα απαγόρευε γενικότερα την τοποθέτηση όπλων σε τροχιά, αλλά δεν έχει υιοθετηθεί ως δεσμευτικό καθεστώς.

Άρα δεν είναι ακριβές να λέγεται ότι η Ουάσιγκτον παραβιάζει σήμερα «υποχρεώσεις του PAROS».

Το πραγματικό πρόβλημα είναι διαφορετικό: το ισχύον διεθνές δίκαιο έχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά τα συμβατικά όπλα στο Διάστημα.

Και ενώ ανοίγει το Διάστημα, κλείνει το New START

Η συγκυρία είναι ακόμη πιο ανησυχητική επειδή το παραδοσιακό σύστημα ελέγχου εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει αποδυναμωθεί.

Το New START, η τελευταία μεγάλη διμερής συνθήκη που περιόριζε τα ανεπτυγμένα στρατηγικά πυρηνικά όπλα των δύο χωρών, είχε παραταθεί έως τις 4 Φεβρουαρίου 2026.

Η λήξη του αφαιρεί ένα από τα τελευταία θεσμικά πλαίσια προβλεψιμότητας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Και τώρα η στρατηγική αντιπαράθεση επεκτείνεται σε έναν χώρο όπου το νομικό πλαίσιο είναι ακόμη ασθενέστερο.

Η Κίνα γίνεται ο τρίτος πυρηνικός πόλος

Η εξίσωση δεν είναι πλέον μόνο ΗΠΑ–Ρωσία.

Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα διαθέτει περίπου 620 πυρηνικές κεφαλές το 2026, ενώ το Πεντάγωνο εξακολουθεί να προβλέπει περισσότερες από 1.000 έως το 2030 εφόσον συνεχιστεί η σημερινή πορεία.

Το Πεκίνο απορρίπτει μέρος αυτών των αμερικανικών εκτιμήσεων ως υπερβολικές.

Αλλά η γενική κατεύθυνση είναι σαφής: η παλιά διπολική πυρηνική ισορροπία μετατρέπεται σε πολύ πιο περίπλοκο τριγωνικό σύστημα.

Ο πραγματικός κίνδυνος: Μικρότερος χρόνος για απόφαση

Τα διαστημικά όπλα δεν είναι κατ’ ανάγκην «πιο καταστροφικά» από έναν ICBM.

Μπορούν όμως να δημιουργήσουν άλλο πρόβλημα:

πολύ μικρότερο χρόνο λήψης αποφάσεων.

Ένας διοικητής μπορεί να μην γνωρίζει αν ένας δορυφόρος που πλησιάζει έναν άλλον δορυφόρο:

  • πραγματοποιεί επιθεώρηση,
  • κάνει reconnaissance,
  • επιχειρεί ηλεκτρονική παρεμβολή,
  • προετοιμάζεται να επιτεθεί.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο λάθους υπολογισμού.

Και στο Διάστημα, όπου μία επίθεση μπορεί να αφαιρέσει early-warning, navigation ή nuclear command-and-control capability, το λάθος μπορεί να αποκτήσει στρατηγικές συνέπειες πολύ γρήγορα.

Το πρώτο βήμα μιας νέας κούρσας;

Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι εάν Κίνα και Ρωσία θα απαντήσουν με μία θεαματική ανακοίνωση αύριο.

Είναι εάν η αμερικανική παραδοχή θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο και οι τρεις δυνάμεις σχεδιάζουν πλέον τις δυνάμεις τους.

Αμερικανοί αναλυτές ήδη προειδοποιούν ότι η ασάφεια γύρω από τα νέα όπλα μπορεί να έχει διπλό αποτέλεσμα: να ενισχύσει την αποτροπή, αλλά και να δώσει στο Πεκίνο και στη Μόσχα πρόσθετο επιχείρημα για να επιταχύνουν τις δικές τους δυνατότητες.

Από την κυριαρχία στη Γη, στην κυριαρχία στην τροχιά

Η στρατιωτική αξία του Διαστήματος είναι τεράστια επειδή σχεδόν κάθε σύγχρονη πολεμική επιχείρηση εξαρτάται από αυτό.

GPS.

Επικοινωνίες.

Έγκαιρη προειδοποίηση πυραύλων.

ISR.

Στοχοποίηση.

Command and control.

Ένας στρατός που χάνει τις διαστημικές του υποδομές μπορεί να συνεχίσει να πολεμά — αλλά πολύ πιο αργά, πολύ πιο «τυφλά» και με πολύ μικρότερη ακρίβεια.

Γι’ αυτό η μάχη για το Διάστημα δεν αφορά επιστημονική φαντασία.

Αφορά τον έλεγχο των νευρικών απολήξεων κάθε σύγχρονου στρατού.

Και η δήλωση του Τρόι Μάινκ σημαίνει ότι η εποχή της σκόπιμης αμερικανικής σιωπής τελείωσε. Οι ΗΠΑ λένε πλέον δημοσίως ότι διαθέτουν όπλα σε τροχιά. Το επόμενο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα Κίνα και Ρωσία θα επιλέξουν να απαντήσουν — επιχειρησιακά, τεχνολογικά ή και πολιτικά.

Πηγή: pagenews.gr

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο