Διεθνής Οικονομία

Γερμανία: Η AfD «παγώνει» τους επενδυτές – Στον αέρα το σχέδιο Μερτς για 4,1 τρισ. ευρώ

Γερμανία: Η AfD «παγώνει» τους επενδυτές – Στον αέρα το σχέδιο Μερτς για 4,1 τρισ. ευρώ
Πολιτικός σεισμός μετά την ενίσχυση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις περιφερειακές εκλογές. Κορυφαίοι επιχειρηματίες προειδοποιούν για τον κίνδυνο πολιτικής παράλυσης, ενώ ο Φρίντριχ Μερτς υποδέχεται στο Βερολίνο τους επικεφαλής διεθνών επενδυτικών κολοσσών, επιχειρώντας να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πολιτικοοικονομική δοκιμασία, καθώς η ενίσχυση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στις περιφερειακές εκλογές προκαλεί ανησυχία στους διεθνείς επενδυτές και δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στην κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς.

Την ώρα που το Βερολίνο επιχειρεί να προσελκύσει επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας, των υποδομών και της ενεργειακής του βάσης, κορυφαία στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας προειδοποιούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να επιβραδύνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της επενδυτικής συνόδου Invest in Germany, που πραγματοποιείται στις 19 και 20 Οκτωβρίου στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η άνοδος της AfD ενισχύει τις αμφιβολίες για το κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο: η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται επενδύσεις έως 4,1 τρισ. ευρώ μέχρι το 2035.

Η AfD ανατρέπει τους πολιτικούς συσχετισμούς

Οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ και στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία ανέδειξαν την AfD σε ισχυρότερη πολιτική δύναμη.

Για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) του Φρίντριχ Μερτς, τα αποτελέσματα αποτέλεσαν σημαντικό πολιτικό πλήγμα.

Στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, το CDU δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, για πρώτη φορά σε περιφερειακό κοινοβούλιο από την ίδρυση του κόμματος το 1945.

Οι εξελίξεις εντείνουν τις εσωκομματικές πιέσεις προς τον καγκελάριο, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές εκλογικές απώλειες.

Η πολιτική αναταραχή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η γερμανική οικονομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές αδυναμίες, υψηλό ενεργειακό κόστος και πιέσεις στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.

Η AfD έχει διατυπώσει θέσεις για ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής της Γερμανίας, αυστηρότερους περιορισμούς στη μετανάστευση και αναθεώρηση σημαντικών επιλογών εξωτερικής πολιτικής.

Αυτές οι θέσεις προκαλούν επιφυλάξεις σε επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και τη διεθνή προσέλκυση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Commerzbank: Οι επενδυτές ρωτούν αν η κυβέρνηση έχει παραλύσει

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις της Bettina Orlopp, διευθύνουσας συμβούλου της Commerzbank.

Η επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας περιέγραψε στους Financial Times τις ανησυχίες που καταγράφει στις επαφές της με διεθνείς επενδυτές.

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τη Γερμανία. Αλλά συνοδεύεται πάντα από έναν σκεπτικισμό σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί», ανέφερε.

Η Orlopp εξήγησε ότι οι πρόσφατες εκλογικές εξελίξεις έχουν μεταβάλει το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους επενδυτές.

«Οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε ακινησία ή εάν θα επιταχύνει πραγματικά τις αποφάσεις», επισήμανε.

Οι δηλώσεις της αποτυπώνουν ένα κεντρικό πρόβλημα της γερμανικής οικονομίας.

Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό, αλλά η υλοποίηση των σχεδίων εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτητα των κυβερνητικών αποφάσεων.

Η προειδοποίηση της AXA: Μια αδύναμη Γερμανία παρασύρει την Ευρώπη

Ακόμη πιο έντονη ήταν η προειδοποίηση του Thomas Buberl, διευθύνοντος συμβούλου του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου AXA.

Ο Buberl ανέφερε ότι η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία έχει εξελιχθεί σε βασικό θέμα των συζητήσεών του με επενδυτές.

Τα ερωτήματα που του θέτουν αφορούν την αντοχή της κυβέρνησης, το ενδεχόμενο νέων εκλογών και την πιθανότητα μελλοντικής συμμετοχής της AfD στην εξουσία.

Ο επικεφαλής της AXA συνόψισε τις ανησυχίες του με μια χαρακτηριστική προειδοποίηση:

«Μια αδύναμη Γερμανία θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη».

Η τοποθέτηση αναδεικνύει τον συστημικό ρόλο της γερμανικής οικονομίας.

Η Γερμανία αποτελεί βασικό βιομηχανικό και εξαγωγικό κέντρο της Ευρώπης, ενώ οι γερμανικές επιχειρήσεις συνδέονται με εκτεταμένες αλυσίδες παραγωγής σε δεκάδες κράτη.

Μια παρατεταμένη περίοδος επενδυτικής στασιμότητας θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο τη γερμανική βιομηχανία, αλλά και τις οικονομίες που εξαρτώνται από τη ζήτησή της.

Το σχέδιο των 4,1 τρισ. ευρώ – Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το Βερολίνο είναι η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού της οικονομίας.

Σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε με τη συμμετοχή οικονομολόγων από τη McKinsey και την Deutsche Bank για την επιχειρηματική πρωτοβουλία Made for Germany, οι συνολικές επενδυτικές ανάγκες της χώρας έως το 2035 μπορεί να φτάσουν τα 4,1 τρισ. ευρώ.

Οι ανάγκες αυτές κατανέμονται σε κρίσιμους τομείς:

  • Έως 1 τρισ. ευρώ για την ενέργεια και τα ενεργειακά συστήματα.
  • Έως 1 τρισ. ευρώ για τις υποδομές.
  • Περίπου 700 δισ. ευρώ για την άμυνα.
  • Περίπου 600 δισ. ευρώ για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το μέγεθος των απαιτούμενων επενδύσεων αποκαλύπτει την έκταση του μετασχηματισμού που επιδιώκει η Γερμανία.

Η χώρα χρειάζεται να αναβαθμίσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, να εκσυγχρονίσει τις μεταφορές, να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και να επιταχύνει την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών.

Η ανάγκη αυτή συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια διατήρησης της ανταγωνιστικότητας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Siemens και BMW δεσμεύονται για επενδύσεις 850 δισ. ευρώ

Η πρωτοβουλία Made for Germany περιλαμβάνει 147 μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Siemens και η BMW.

Τα μέλη της έχουν ανακοινώσει επενδυτικές δεσμεύσεις συνολικού ύψους 850 δισ. ευρώ έως το 2028.

Πρόκειται για σημαντικό ποσό, το οποίο όμως υπολείπεται των συνολικών επενδυτικών αναγκών της επόμενης δεκαετίας.

Η διαφορά καθιστά αναγκαία την κινητοποίηση πρόσθετων ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η προσέλκυση ξένων επενδυτών, οι οποίοι καλούνται να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει υψηλό κόστος ενέργειας, γραφειοκρατικά εμπόδια και δημογραφικές πιέσεις.

Η πολιτική αβεβαιότητα προστίθεται πλέον στους παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις.

Μερτς: Στο Βερολίνο οι επικεφαλής Goldman Sachs και BlackRock

Η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες μέσω της επενδυτικής συνόδου Invest in Germany.

Ο Φρίντριχ Μερτς υποδέχεται στο Βερολίνο περίπου 200 κορυφαίους εκπροσώπους επιχειρήσεων και επενδυτικών οργανισμών.

Μεταξύ των προσκεκλημένων περιλαμβάνονται ο David Solomon, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, και ο Larry Fink, επικεφαλής της BlackRock.

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει προσωπική επαγγελματική σχέση με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο, καθώς στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της BlackRock στη Γερμανία.

Η παρουσία διεθνών επενδυτικών στελεχών αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει συγκεκριμένες ευκαιρίες στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας.

Ωστόσο, η πραγματική επιτυχία της πρωτοβουλίας θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι επενδυτικές συζητήσεις θα μετατραπούν σε υλοποιήσιμα έργα.

Thyssenkrupp: Η πολιτική αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά

Ο Miguel López, διευθύνων σύμβουλος της Thyssenkrupp, έθεσε το ζήτημα της επενδυτικής εμπιστοσύνης με ιδιαίτερη σαφήνεια.

«Η αβεβαιότητα είναι ο ακριβότερος παράγοντας για έναν επενδυτικό προορισμό», ανέφερε.

Ο επικεφαλής του γερμανικού βιομηχανικού ομίλου προειδοποίησε ότι οι θέσεις της AfD για μαζικές απελάσεις και ριζική αναθεώρηση της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να επηρεάσουν την ελκυστικότητα της Γερμανίας για τις διεθνείς επιχειρήσεις.

Οι μεγάλες βιομηχανίες εξαρτώνται από την πρόσβαση σε εξειδικευμένο προσωπικό και από την απρόσκοπτη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί ήδη σημαντική πρόκληση για αρκετούς παραγωγικούς κλάδους.

Επομένως, οι αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική και στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελούν μόνο πολιτικά ζητήματα.

Συνδέονται άμεσα με το κόστος παραγωγής, τις δυνατότητες επέκτασης των επιχειρήσεων και τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις.

Roland Berger: Κίνδυνος να χαθεί η μεταρρυθμιστική δυναμική

Ο Stefan Schaible, στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας Roland Berger, εξέφρασε την ανησυχία ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να επιβραδύνουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

«Φοβάμαι ότι η διάθεση για μεταρρυθμίσεις θα χαθεί», δήλωσε.

Η προειδοποίησή του συνοδεύτηκε από την εκτίμηση ότι η Γερμανία χρειάζεται να επιταχύνει τις αλλαγές, διαφορετικά κινδυνεύει να παραμείνει σε μια διαρκή διαδικασία οικονομικής αναδιάρθρωσης.

Η Roland Berger καταγράφει αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι ζητούν διευκρινίσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και τις δυνατότητες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Οι επενδυτές δεν εξετάζουν μόνο τα οικονομικά μεγέθη.

Αξιολογούν επίσης τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης να διατηρήσει σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενδύουν 40 δισ. ευρώ

Παρά τις ανησυχίες, η Γερμανία εξακολουθεί να προσελκύει σημαντικά διεθνή κεφάλαια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τον προηγούμενο μήνα επενδυτικές δεσμεύσεις ύψους 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη της γερμανικής βιομηχανίας.

Η εξέλιξη ακολουθεί την εξαγορά της γερμανικής χημικής εταιρείας Covestro από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Adnoc, σε συμφωνία ύψους 14,7 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι ξένες επενδύσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 50% το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 86 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική επενδυτική ελκυστικότητα.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο αυτή η δυναμική μπορεί να διατηρηθεί σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο Μερτς αρνείται να παραιτηθεί – Η σύγκρουση για τις μεταρρυθμίσεις

Ο Φρίντριχ Μερτς βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό του CDU.

Οι εκλογικές απώλειες έχουν ενισχύσει τη δυσαρέσκεια, ενώ οι διαφωνίες με τους Σοσιαλδημοκράτες δυσκολεύουν την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, ο καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει.

«Δεν πρόκειται να το κάνω», απάντησε όταν ρωτήθηκε εάν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης.

Ο Μερτς υποστήριξε ότι παραμένει αποφασισμένος να προωθήσει αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφαση χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επενδύσεις που εκτιμώνται σε περίπου 1 τρισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία για υποδομές και άμυνα.

Ωστόσο, η εφαρμογή των σχεδίων απαιτεί πολιτικές συμφωνίες, νομοθετικές παρεμβάσεις και διοικητική αποτελεσματικότητα.

Η AfD και το πολιτικό δίλημμα της γερμανικής οικονομίας

Η ενίσχυση της AfD αποτελεί πλέον κεντρικό στοιχείο του γερμανικού πολιτικού περιβάλλοντος.

Το κόμμα συγκεντρώνει σημαντική υποστήριξη, ιδιαίτερα στην ανατολική Γερμανία, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση, τη μετανάστευση και τις κυβερνητικές πολιτικές.

Από την πλευρά του, ο Μερτς έχει επαναλάβει ότι το CDU δεν πρόκειται να συνεργαστεί κυβερνητικά με την AfD.

Η θέση αυτή διατηρεί τη λεγόμενη πολιτική «υγειονομική ζώνη» μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων και της γερμανικής ακροδεξιάς.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εκλογικές εξελίξεις δημιουργούν νέα ερωτήματα για τη σταθερότητα των κυβερνητικών συνασπισμών και τη δυνατότητα προώθησης δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Για τους διεθνείς επενδυτές, το βασικό ζήτημα δεν είναι μόνο η εκλογική άνοδος ενός κόμματος, αλλά οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη λειτουργία της κυβέρνησης και στη συνέπεια της οικονομικής πολιτικής.

Ενέργεια, άμυνα και τεχνητή νοημοσύνη: Η Γερμανία αναζητά νέο παραγωγικό μοντέλο

Η επενδυτική στρατηγική του Βερολίνου αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα, υποδομές και νέες τεχνολογίες.

Η άμυνα αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ανάγκης ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση της βιομηχανίας αποτελούν βασικούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας.

Η Γερμανία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη βιομηχανική της βάση για να δημιουργήσει νέες παραγωγικές δυνατότητες.

Όμως, η επιτυχία αυτής της στρατηγικής εξαρτάται από τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών.

Τι σημαίνει η γερμανική αβεβαιότητα για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Οι εξελίξεις στη Γερμανία έχουν ιδιαίτερη σημασία για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επηρεάζει τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Για την Ελλάδα, οι γερμανικές εξελίξεις έχουν άμεση και έμμεση σημασία.

Η Γερμανία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και μία από τις βασικές αγορές προέλευσης τουριστών.

Παράλληλα, η γερμανική ζήτηση επηρεάζει ευρύτερα την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Μια παρατεταμένη επιβράδυνση των γερμανικών επενδύσεων θα μπορούσε να περιορίσει τη δυναμική της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Αντίθετα, η υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων υποδομών, ενέργειας και τεχνολογίας θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και για εταιρείες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το Βερολίνο μπροστά σε μια κρίσιμη δοκιμασία

Η σύνοδος Invest in Germany πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται να αποδείξει ότι μπορεί να μετατρέψει τις εξαγγελίες σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Οι επενδυτικές ανάγκες των 4,1 τρισ. ευρώ αποτυπώνουν το μέγεθος της πρόκλησης.

Η άνοδος της AfD, οι πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας δημιουργούν ένα σύνθετο περιβάλλον.

Παράλληλα, η ισχυρή βιομηχανική βάση, η τεχνογνωσία και η πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα της Γερμανίας.

Η μεγάλη πρόκληση για τον Φρίντριχ Μερτς είναι να πείσει ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις παρά τις πολιτικές αναταράξεις.

Όπως επισήμανε ο Stefan Hoops, επικεφαλής της DWS, το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν η Γερμανία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

«Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να τις εφαρμόσει με την απαιτούμενη ταχύτητα».

Η απάντηση θα επηρεάσει όχι μόνο τη γερμανική οικονομία, αλλά και τις προοπτικές επενδύσεων και ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο