Μια νέα σύγκρουση για τον έλεγχο της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, με τους εκδότες ψηφιακού περιεχομένου να στρέφονται κατά της Meta και να ζητούν την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών σε Βρυξέλλες και Λονδίνο.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι νέοι όροι της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας για υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι προκαλούν ανησυχίες για τον ανταγωνισμό και τη δυνατότητα τρίτων επιχειρήσεων να αναπτύσσουν και να προσφέρουν τα δικά τους εργαλεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του POLITICO, οι εκδότες πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) να εξετάσουν τους περιορισμούς που προωθεί η Meta.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι η εταιρεία οφείλει να συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ η βρετανική αρχή ανταγωνισμού έχει ζητήσει από τη Meta να εξηγήσει την πολιτική της.
Η διαμάχη δεν αφορά μόνο τους όρους χρήσης μιας ψηφιακής πλατφόρμας. Αγγίζει ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα: ποιος θα ελέγχει την πρόσβαση στους χρήστες της τεχνητής νοημοσύνης και με ποιους κανόνες θα μπορούν να ανταγωνίζονται οι επιχειρήσεις σε αυτή τη νέα αγορά.
Γιατί οι εκδότες στρέφονται κατά της Meta
Η ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης έχει μεταβάλει τη σχέση ανάμεσα στις πλατφόρμες, τους δημιουργούς περιεχομένου και τους χρήστες.
Τα συστήματα AI μπορούν πλέον να απαντούν σε ερωτήσεις, να συνοψίζουν πληροφορίες και να προσφέρουν υπηρεσίες που προηγουμένως απαιτούσαν επίσκεψη σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες ή εφαρμογές.
Για τους εκδότες, αυτή η εξέλιξη δημιουργεί δύο διαφορετικές προκλήσεις.
Η πρώτη αφορά τη χρήση του δημοσιογραφικού και εκδοτικού περιεχομένου από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Η δεύτερη αφορά την πρόσβαση στην αγορά: κατά πόσο οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες μπορούν να καθορίζουν ποιες ανταγωνιστικές υπηρεσίες AI θα έχουν πρόσβαση στους χρήστες τους.
Η νέα αντιπαράθεση με τη Meta επικεντρώνεται κυρίως στο δεύτερο ζήτημα.
Οι εκδότες ανησυχούν ότι περιοριστικοί όροι μπορούν να μειώσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης ανεξάρτητων υπηρεσιών και να ενισχύσουν τη θέση των τεχνολογικών ομίλων που διαθέτουν ήδη τεράστια δίκτυα χρηστών.
Η Meta και το πλεονέκτημα των δισεκατομμυρίων χρηστών
Η Meta ελέγχει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.
Η τεράστια βάση χρηστών των εφαρμογών της αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Μια εταιρεία που διαθέτει ήδη το περιβάλλον επικοινωνίας εκατομμυρίων επιχειρήσεων και καταναλωτών μπορεί να ενσωματώσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσει από την αρχή ένα νέο δίκτυο διανομής.
Αντίθετα, οι ανεξάρτητοι πάροχοι AI πρέπει να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε χρήστες, συνεργάτες και κανάλια επικοινωνίας.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι νέοι όροι της Meta περιορίζουν αυτή την πρόσβαση και εάν οι περιορισμοί είναι συμβατοί με το δίκαιο ανταγωνισμού.
Η ύπαρξη μιας ισχυρής θέσης στην αγορά δεν συνιστά από μόνη της παραβίαση της νομοθεσίας.
Ωστόσο, όταν μια εταιρεία διαθέτει σημαντική ισχύ, οι κανόνες που επιβάλλει σε τρίτους μπορούν να αποκτήσουν ιδιαίτερη σημασία για τον ανταγωνισμό.
Η Κομισιόν στέλνει μήνυμα συμμόρφωσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη τοποθετηθεί επί της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι η Meta πρέπει να τηρεί το εφαρμοστέο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.
Η παρέμβαση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της προσπάθειας της ΕΕ να διαμορφώσει σαφείς κανόνες για τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ανταγωνισμού απαγορεύει συγκεκριμένες καταχρηστικές πρακτικές επιχειρήσεων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση.
Παράλληλα, ο Κανονισμός για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act) επιβάλλει πρόσθετες υποχρεώσεις στις πλατφόρμες που έχουν χαρακτηριστεί πυλωροί πρόσβασης σε ορισμένες βασικές ψηφιακές υπηρεσίες.
Η εφαρμογή αυτών των κανόνων εξαρτάται από τη συγκεκριμένη υπηρεσία και τη συμπεριφορά που εξετάζεται.
Δεν σημαίνει ότι κάθε νέος εμπορικός όρος μιας μεγάλης πλατφόρμας παραβιάζει αυτομάτως τον κανονισμό.
Οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν την πραγματική λειτουργία των περιορισμών, τις επιπτώσεις τους στον ανταγωνισμό και τις εξηγήσεις της Meta.
Το Λονδίνο ζητά απαντήσεις
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ενδιαφέρον και στη Βρετανία.
Η Competition and Markets Authority (CMA) έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη Meta σχετικά με τους νέους όρους.
Η κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο ενδιαφέρον της βρετανικής αρχής για τη λειτουργία των αγορών ψηφιακής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης.
Η Βρετανία επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών δεν θα οδηγήσει σε περιορισμό των επιλογών των καταναλωτών ή σε αποκλεισμό καινοτόμων επιχειρήσεων.
Για τις εταιρείες που προσφέρουν εφαρμογές AI, οι όροι πρόσβασης στις μεγάλες πλατφόρμες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το επιχειρηματικό τους μοντέλο.
Η παρέμβαση της CMA δεν ισοδυναμεί με διαπίστωση παράβασης.
Δείχνει, ωστόσο, ότι οι νέοι όροι της Meta αποτελούν αντικείμενο ρυθμιστικού ελέγχου και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιος ελέγχει την αγορά της τεχνητής νοημοσύνης;
Η διαμάχη αναδεικνύει ένα βασικό πρόβλημα της νέας ψηφιακής οικονομίας.
Η ανάπτυξη ενός προηγμένου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης δεν αρκεί για την εμπορική επιτυχία του.
Εξίσου σημαντική είναι η δυνατότητα να φτάσει στους τελικούς χρήστες.
Οι μεγάλες πλατφόρμες διαθέτουν ήδη συστήματα επικοινωνίας, εφαρμογές, λογαριασμούς χρηστών και εμπορικές σχέσεις με επιχειρήσεις.
Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν ταυτόχρονα ως πάροχοι υπηρεσιών AI και ως διαχειριστές των καναλιών μέσω των οποίων τρίτοι πάροχοι προσεγγίζουν το κοινό.
Οι επικριτές τέτοιων επιχειρηματικών μοντέλων υποστηρίζουν ότι δημιουργείται κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων.
Μια πλατφόρμα θα μπορούσε να έχει κίνητρο να προωθεί τις δικές της υπηρεσίες έναντι ανταγωνιστικών προϊόντων.
Από την άλλη πλευρά, οι πλατφόρμες μπορούν να επικαλούνται την ανάγκη προστασίας της ασφάλειας, της ιδιωτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών τους.
Η ουσία της ρυθμιστικής συζήτησης είναι να διαπιστωθεί ποιοι περιορισμοί είναι αναγκαίοι και αναλογικοί και ποιοι ενδέχεται να λειτουργούν ως εμπόδια στον ανταγωνισμό.
Η επόμενη σύγκρουση αφορά τα επιχειρηματικά μοντέλα των εκδοτών
Για τον εκδοτικό κλάδο, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία και πρόκληση.
Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί αναπτύσσουν νέες μορφές διανομής περιεχομένου, εξατομικευμένες ενημερωτικές υπηρεσίες και ψηφιακά εργαλεία που αξιοποιούν συστήματα AI.
Παράλληλα, επιδιώκουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα επί του περιεχομένου τους και να διατηρήσουν βιώσιμες πηγές εσόδων.
Η εξάρτηση από μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για τον κλάδο.
Στο παρελθόν, οι εκδότες βρέθηκαν αντιμέτωποι με αλλαγές στους αλγορίθμους αναζήτησης και στα κοινωνικά δίκτυα που επηρέασαν σημαντικά την επισκεψιμότητά τους.
Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο αβεβαιότητας.
Οι πλατφόρμες μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους διαύλους διανομής, αλλά οι εκδότες ανησυχούν για την εξάρτηση από κανόνες που δεν καθορίζουν οι ίδιοι.
Η νέα διαμάχη με τη Meta αναδεικνύει την ανάγκη να εξεταστεί πώς θα διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός σε ένα περιβάλλον όπου οι υπηρεσίες ενημέρωσης, επικοινωνίας και τεχνητής νοημοσύνης συγκλίνουν.
Οι νέοι όροι της 30ής Οκτωβρίου προκαλούν την αντίδραση των εκδοτών
Η αντιπαράθεση έχει συγκεκριμένη αφετηρία: τους αναθεωρημένους εμπορικούς όρους της Meta, οι οποίοι προγραμματίζεται να τεθούν σε ισχύ στις 30 Οκτωβρίου 2026.
Η αρχική διατύπωση έδινε στην εταιρεία ευρεία εξουσιοδότηση να χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα εργαλεία για την πρόσβαση, την ευρετηρίαση και τη συλλογή περιεχομένου από ιστοσελίδες συνδεδεμένες με επαγγελματικούς λογαριασμούς.
Περιλάμβανε μάλιστα ρητή αναφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του περιεχομένου για την εκπαίδευση προϊόντων της Meta.
Για τους εκδότες, αυτό δημιουργούσε τον κίνδυνο δημοσιογραφικό υλικό να χρησιμοποιείται χωρίς ξεχωριστή συμφωνία αδειοδότησης.
Η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη επειδή σχεδόν κάθε ενημερωτικός οργανισμός διατηρεί επαγγελματική παρουσία στο Facebook ή στο Instagram.
Η άρνηση των όρων θα μπορούσε να συνεπάγεται διακοπή χρήσης των σχετικών επιχειρηματικών υπηρεσιών.
Οι εκδότες καταγγέλλουν πιθανή παράκαμψη των πνευματικών δικαιωμάτων
Το European Publishers Council (EPC) παρενέβη στις 16 Οκτωβρίου, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τις αλλαγές.
Η εκτελεστική διευθύντρια του EPC, Άντζελα Μιλς Γουέιντ, κατηγόρησε τη Meta ότι επιχειρεί να εξασφαλίσει υπερβολικά εκτεταμένα δικαιώματα επί του περιεχομένου των εκδοτών.
«Η Meta φαίνεται να χρησιμοποιεί τους εμπορικούς της όρους για να διεκδικήσει εκτεταμένη άδεια συλλογής περιεχομένου από τις ιστοσελίδες των εκδοτών και χρήσης της δημοσιογραφίας τους για την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε.
Και υπογράμμισε:
«Η διατήρηση ενός επαγγελματικού λογαριασμού ή η κοινοποίηση ενός συνδέσμου από αναγνώστη δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται γενική άδεια εκμετάλλευσης του περιεχομένου ενός εκδότη».
Η παρέμβαση αναδεικνύει τη βασική διεκδίκηση του κλάδου: οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί να διατηρούν τον έλεγχο του περιεχομένου τους και να μπορούν να διαπραγματεύονται αμοιβές για την εμπορική αξιοποίησή του.
Η Meta άλλαξε τη διατύπωση, αλλά οι αντιδράσεις συνεχίζονται
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, η Meta τροποποίησε τους επίμαχους όρους.
Αφαίρεσε τη ρητή λέξη «εκπαίδευση» από το σχετικό κείμενο και περιόρισε τη διατύπωση ώστε να αναφέρεται κυρίως σε διαφημιστικά και επιχειρηματικά προϊόντα.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε δημοσιογραφικό περιεχόμενο.
Ο αντιπρόεδρος Επικοινωνίας της Meta, Άντι Στόουν, εξήγησε ότι η αλλαγή αποσκοπεί στην άντληση ακριβών πληροφοριών για προϊόντα που πωλούνται σε εξωτερικές ιστοσελίδες, ώστε να βελτιώνονται οι διαφημίσεις και οι προτάσεις περιεχομένου.
Η Meta επισημαίνει επίσης ότι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνικά εργαλεία, όπως το robots.txt, για να διαχειρίζονται την πρόσβαση αυτοματοποιημένων συστημάτων.
Ωστόσο, νομικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αφαίρεση συγκεκριμένων λέξεων δεν επιλύει απαραίτητα όλα τα ζητήματα.
Η δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας περιεχομένου παραμένει αντικείμενο ερμηνείας, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πώς αλληλεπιδρούν οι συμβατικοί όροι με τις τεχνικές επιλογές αποκλεισμού των εκδοτών.
Γερμανοί εκδότες ζητούν έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
Στις 20 Οκτωβρίου, γερμανικές ενώσεις ψηφιακών εκδοτών ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τους νέους όρους υπό το πρίσμα της νομοθεσίας ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την καταγγελία τους, η αναθεώρηση ενδέχεται να επεκτείνει την πρόσβαση της Meta από περιεχόμενο που δημοσιεύεται μέσα στις πλατφόρμες της σε ιστοσελίδες που συνδέονται μέσω κοινοποιημένων συνδέσμων.
Οι ενώσεις θεωρούν ότι αυτό μπορεί να συνιστά επιβολή μη δίκαιων όρων σε επιχειρηματικούς χρήστες και ενδεχόμενη κατάχρηση ισχύος στην αγορά.
Οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν αντικείμενο της καταγγελίας και όχι διαπιστωμένη παράβαση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει εάν οι συγκεκριμένες συμβατικές διατάξεις παραβιάζουν τους εφαρμοστέους κανόνες.
Το μεγάλο διακύβευμα για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης
Η υπόθεση έχει άμεσο ενδιαφέρον και για τις ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες.
Τα περισσότερα ψηφιακά μέσα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Meta για την προώθηση άρθρων, τη διαχείριση κοινωνικών δικτύων και τη διαφημιστική τους δραστηριότητα.
Η νέα διαμάχη αναδεικνύει την ανάγκη να γνωρίζουν με ακρίβεια ποιες άδειες παραχωρούν μέσω των επαγγελματικών τους λογαριασμών.
Για έναν εκδότη, η δυνατότητα ελέγχου της πρόσβασης στο περιεχόμενό του συνδέεται με τη βιωσιμότητα της δημοσιογραφικής παραγωγής.
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης καθιστά το ζήτημα ακόμη πιο σημαντικό, καθώς το δημοσιογραφικό περιεχόμενο αποκτά νέα οικονομική αξία ως πηγή δεδομένων και πληροφόρησης.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε Βρυξέλλες και Λονδίνο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες πλατφόρμες διαμορφώνουν τις εμπορικές σχέσεις τους με τους εκδότες.
Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι εάν η χρήση μιας ψηφιακής πλατφόρμας μπορεί να συνεπάγεται τόσο ευρεία εξουσιοδότηση επί περιεχομένου που δημιουργείται και φιλοξενείται εκτός αυτής.
Με τους νέους όρους να προγραμματίζεται να τεθούν σε ισχύ στις 30 Οκτωβρίου, οι εκδότες ζητούν άμεση ρυθμιστική παρέμβαση, ενώ η Meta υποστηρίζει ότι έχει ήδη αποσαφηνίσει τον σκοπό των αλλαγών.
Η έκβαση της υπόθεσης θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για τη σχέση ανάμεσα στην τεχνητή νοημοσύνη, τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες και τα δικαιώματα των δημιουργών περιεχομένου στην Ευρώπη.
Πηγή: pagenews.gr
