Πολιτική

Τσουκαλάς κατά Πιερρακάκη: «Πυροτεχνήματα τα πρόστιμα» – Μάχη στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια

Τσουκαλάς κατά Πιερρακάκη: «Πυροτεχνήματα τα πρόστιμα» – Μάχη στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια
Μετωπική σύγκρουση ΠΑΣΟΚ–κυβέρνησης για τους servicers, το αποσυρθέν άρθρο 23 και το κόστος των ρυθμίσεων. Ο Κώστας Τσουκαλάς καταγγέλλει κυβερνητική αδράνεια και ζητά εξηγήσεις για το επιτόκιο 3%, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης απαντά με αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας σε 18 άρθρα και μία τροπολογία.

Σε νέα φάση έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης εισέρχεται η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και την προστασία των δανειοληπτών, με το ΠΑΣΟΚ να εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για το περιεχόμενο και τους χειρισμούς γύρω από το νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, χαρακτήρισε τις νέες εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, «πυροτεχνήματα», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εμφανίζεται τώρα αυστηρή απέναντι στους servicers, ενώ προηγουμένως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είχε ασκήσει την αναγκαία πίεση για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων.

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ο κ. Πιερρακάκης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για 18 άρθρα του νομοσχεδίου και μία τροπολογία, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν δημόσια για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Στο επίκεντρο παραμένει το άρθρο 23, η επίμαχη διάταξη που αποσύρθηκε έπειτα από αντιδράσεις, καθώς και το ερώτημα εάν οι νέες ρυθμίσεις προσφέρουν ουσιαστική προστασία στους οφειλέτες ή αφήνουν εκτός σημαντικές κατηγορίες νοικοκυριών.

Τσουκαλάς: «Πυροτεχνήματα από μια κυβέρνηση που σιώπησε όταν έπρεπε να μιλήσει»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέλεξε ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα για να σχολιάσει τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών.

«Πυροτεχνήματα από μια κυβέρνηση που σιώπησε όταν έπρεπε να μιλήσει και κουνά το δάχτυλο όταν θα έπρεπε να σιωπά», ανέφερε.

Η κριτική του επικεντρώνεται στη χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακοινώσει πρόστιμα και αυστηρότερες παρεμβάσεις απέναντι στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Κατά τον κ. Τσουκαλά, η αλλαγή στάσης δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις αντιδράσεις που προκάλεσε το άρθρο 23.

«Ο κ. Πιερρακάκης ανακάλυψε χθες στη Βουλή την αυστηρότητα απέναντι στους servicers και μας ανακοινώνει πρόστιμα», δήλωσε.

Με αυτή την τοποθέτηση, το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί όχι μόνο την επάρκεια των μέτρων, αλλά και την πολιτική συνέπεια της κυβέρνησης στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Η απόφαση 6/2026 του Αρείου Πάγου και οι δανειολήπτες που περιμένουν

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Κώστα Τσουκαλά αφορά την εφαρμογή της απόφασης 6/2026 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ασκήσει επαρκή δημόσια πίεση στους servicers για τη συμμόρφωσή τους.

«Από τον Ιούνιο δεν έχει απευθύνει ούτε μία αυστηρή δημόσια έκκληση στους servicers να εφαρμόσουν την απόφαση 6/2026 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου», υποστήριξε.

Και πρόσθεσε:

«Χιλιάδες δανειολήπτες περιμένουν ακόμη να δουν την εφαρμογή της στις δόσεις τους. Από την κυβέρνηση, σιωπή».

Το ζήτημα της συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις έχει άμεση οικονομική σημασία για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης.

Η πολιτική καταγγελία του ΠΑΣΟΚ θέτει δύο ερωτήματα: κατά πόσο οι εταιρείες διαχείρισης εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους και ποια μέτρα λαμβάνει η Πολιτεία όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.

Για να αξιολογηθεί πλήρως η καταγγελία, απαιτείται η εξέταση του ακριβούς διατακτικού της απόφασης, των κατηγοριών δανείων που καλύπτει και των στοιχείων συμμόρφωσης των εταιρειών.

Το άρθρο 23 που αποσύρθηκε και η καταγγελία περί «αρπαγής περιουσιών»

Το πλέον συγκρουσιακό σημείο παραμένει το αποσυρθέν άρθρο 23 του νομοσχεδίου.

Ο Κώστας Τσουκαλάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να εισαγάγει μια διάταξη που θα ενίσχυε τη δυνατότητα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος οφειλετών.

«Δεν έχει στεγνώσει ακόμη το blanco από την “επιχείρηση αρπαγής περιουσιών” που οργανώθηκε με το άρθρο 23», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του ΠΑΣΟΚ, η διάταξη θα μπορούσε να μετατρέψει τις ρυθμίσεις με τους servicers σε εκτελεστούς τίτλους, επηρεάζοντας τη νομική θέση των δανειοληπτών.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος υποστήριξε ότι επρόκειτο για ρύθμιση που θα αποτελούσε «θηλιά στον λαιμό των δανειοληπτών».

Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει την απόσυρσή της στις δικές του κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και στις αντιδράσεις του νομικού κόσμου.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει απορρίψει την κατηγορία ότι νομοθετούσε προς όφελος των servicers.

Το ουσιαστικό νομικό ζήτημα αφορά το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις μια συμφωνία ρύθμισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έναρξη διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς και ποιες εγγυήσεις διαθέτει ο οφειλέτης.

Το επιτόκιο 3% και το ερώτημα του ΠΑΣΟΚ: Γιατί όχι για όλους;

Πέρα από το άρθρο 23, ο Κώστας Τσουκαλάς έθεσε συγκεκριμένο οικονομικό ζήτημα σχετικά με το εύρος εφαρμογής του σταθερού επιτοκίου 3% που παρουσίασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το μέτρο περιορίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών και δεν καλύπτει όλους όσοι έχουν ενταχθεί σε διαδικασίες ρύθμισης.

«Μας διαφήμισε χθες το σταθερό επιτόκιο 3%. Γιατί αφορά μόνο τους ευάλωτους και επιλέξιμους οφειλέτες του εξωδικαστικού και όχι το σύνολο των ενταχθέντων στον εξωδικαστικό ή στις ρυθμίσεις οφειλών στον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ;», διερωτήθηκε.

Στη συνέχεια αντιπαρέβαλε το 3% με το επιτόκιο που, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Όποιος ρυθμίσει χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία στις 120 δόσεις που φέρνει η ίδια κυβέρνηση θα πληρώσει επιτόκιο 5,84%», ανέφερε.

Η διαφορά των δύο επιτοκίων είναι σημαντική, εφόσον εφαρμόζονται στους αντίστοιχους οφειλέτες με τους όρους που περιγράφει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Η αριθμητική της διαφοράς:

3% έναντι 5,84% σημαίνει απόκλιση 2,84 ποσοστιαίων μονάδων.

Ωστόσο, οι δύο ρυθμίσεις δεν είναι κατ’ ανάγκην άμεσα συγκρίσιμες, καθώς μπορεί να αφορούν διαφορετικά είδη οφειλών, προϋποθέσεις ένταξης και διάρκειες αποπληρωμής.

Το ερώτημα του ΠΑΣΟΚ αφορά πρωτίστως το γιατί η ευνοϊκότερη επιτοκιακή μεταχείριση δεν επεκτείνεται σε περισσότερες κατηγορίες οφειλετών.

Πιερρακάκης: Ονομαστική ψηφοφορία για 18 άρθρα – «Κάθε ναι και κάθε όχι θα έχει ονοματεπώνυμο»

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήρθε από το βήμα της Βουλής.

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για 18 άρθρα του νομοσχεδίου και για μία τροπολογία.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ανέφερε:

«Ακούμε επί μέρες να καταγγέλλετε τους servicers. Μας εγκαλείτε, μας κατηγορείτε και διεκδικείτε για τον εαυτό σας το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας».

Στη συνέχεια κάλεσε τους βουλευτές να τοποθετηθούν επί των συγκεκριμένων διατάξεων.

«Η ονομαστική ψηφοφορία είναι δοκιμασία συνέπειας, για να δούμε ποιος εννοεί όσα λέει, ποιος κάνει όσα εννοεί και ποιος κάνει πράξη την προστασία των δανειοληπτών», υποστήριξε.

Ο υπουργός ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με μια φράση που προσδίδει έντονο πολιτικό χαρακτήρα στην κοινοβουλευτική διαδικασία:

«Κάθε ναι και κάθε όχι θα έχει ονοματεπώνυμο και κάθε παρών θα είναι υπεκφυγή που δεν παραγράφεται».

Η επιλογή της ονομαστικής ψηφοφορίας επιτρέπει να καταγραφεί αναλυτικά η στάση κάθε βουλευτή στις διατάξεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία.

Δεν αίρει, ωστόσο, τη δυνατότητα των κομμάτων να υποστηρίζουν επιμέρους μέτρα και ταυτόχρονα να διαφωνούν με τη συνολική κατεύθυνση ενός νομοσχεδίου.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς

Το αίτημα Πιερρακάκη προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στην ονομαστική καταγραφή των ψήφων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης έκανε λόγο για «βρώμικα πολιτικά κόλπα», επικρίνοντας τον υπουργό επειδή προανήγγειλε ο ίδιος την ονομαστική ψηφοφορία.

Η αντιπολίτευση διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τη συνολική κατεύθυνση του νομοσχεδίου και εξετάζει την καταψήφισή του επί της αρχής.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται η απόσυρση του άρθρου 23, η οποία αντιμετωπίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης και όχι ως απλή νομοτεχνική διόρθωση.

Η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση αναμένεται να επικεντρωθεί τόσο στις προβλέψεις των νέων μέτρων όσο και στις ρυθμίσεις που η κυβέρνηση τελικώς απέσυρε.

Ανδρουλάκης προς Μητσοτάκη: Να έρθει στη Βουλή για το άρθρο 23

Στην πολιτική σύγκρουση έχει παρέμβει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει για τους χειρισμούς γύρω από το άρθρο 23.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η απόσυρση της διάταξης δεν κλείνει το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης για την αρχική κατάθεσή της.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία, η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει ποια ανάγκη εξυπηρετούσε η διάταξη, ποιος εισηγήθηκε το περιεχόμενό της και για ποιον λόγο κρίθηκε τελικώς αναγκαία η απόσυρσή της.

Η κυβερνητική πλευρά απορρίπτει την κατηγορία ότι η διάταξη είχε υπαγορευθεί από τις εταιρείες διαχείρισης.

Η πολιτική σύγκρουση επομένως δεν αφορά μόνο τα μέτρα που παραμένουν στο νομοσχέδιο, αλλά και τη διαδικασία νομοθέτησης και ελέγχου των επιπτώσεων στους οφειλέτες.

«Οι δανειολήπτες δεν τρώνε σανό» – Η τελική αιχμή Τσουκαλά

Ο Κώστας Τσουκαλάς ολοκλήρωσε τη δήλωσή του με νέα επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οι δανειολήπτες μπορούν να αξιολογήσουν τόσο τις αρχικές νομοθετικές επιλογές όσο και τις μεταγενέστερες διορθώσεις.

«Οι δανειολήπτες δεν τρώνε σανό», ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι οι πολίτες «γνωρίζουν πια καλά ποιους εξυπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του».

Το ΠΑΣΟΚ συνδέει τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση με τη συνολικότερη πολιτική του πρόταση για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται ουσιαστικότερες εγγυήσεις για τους δανειολήπτες και αποτελεσματικότερη εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση να αποδείξει στην ψηφοφορία εάν στηρίζει τις επιμέρους παρεμβάσεις που παρουσιάζει ως προστατευτικές.

Η απάντηση για την πρακτική αποτελεσματικότητα των μέτρων θα εξαρτηθεί από το τελικό περιεχόμενο των διατάξεων, την εφαρμογή τους και τις συνέπειές τους για τους οφειλέτες.

Προς το παρόν, ο Κώστας Τσουκαλάς επιμένει στο ερώτημα που έθεσε προς τον υπουργό:

«Γιατί το σταθερό επιτόκιο 3% αφορά μόνο τους ευάλωτους και επιλέξιμους οφειλέτες και όχι το σύνολο των ενταχθέντων στον εξωδικαστικό;»

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο