Άρης

Άρης
Ο Άρης είναι ο ομάδα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη ιστορία σε ποδόσφαιρο και Μπάσκετ.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Άρης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ελληνικά αθλητικά Σωματεία. Έμβλημα του συλλόγου είναι ο αρχαίος Θεός Άρης, Θεός του Πολέμου (εμπνευσμένο μέσα στο πανηγυρικό κλίμα των στρατιωτικών επιτυχιών της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους), και χρώματά του το κίτρινο και το μαύρο, που παραπέμπουν στη Βυζαντινή αυτοκρατορία (καθώς το 1914, έτος ίδρυσης της ομάδας και δύο μόλις χρόνια από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό κορμό, ήταν κυρίαρχο το όραμα της Μεγάλης Ιδέας).

Καρδιά της Θεσσαλονίκης των αρχών του προηγούμενου αιώνα, η περιοχή της Καμάρας, ήταν επίσης ο τόπος κατοικίας πολλών εκ των ιδρυτών του συλλόγου. Ως αρχική έδρα χρησιμοποιήθηκε το γήπεδο της εβραϊκής σχολής “Αλλιάνς” στην περιοχή Χιρς (σημερινό Ιπποκράτειο). Με επίκεντρο την Αγία Τριάδα, ο Άρης κατέστη σταδιακά κυρίαρχος σε ένα χώρο που ξεκινούσε από το Γ’ Σώμα Στρατού κι έφθανε ως το Ντεπώ, από το Παπάφειο μέχρι την παραλία, εξέφραζε δε πρωτίστως τα ανερχόμενα αστικά στρώματα, χωρίς ωστόσο κοινωνικούς αποκλεισμούς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε κύριο άρθρο του ιδρυτικού του καταστατικού αναφέρεται ότι σκοπός του συλλόγου είναι η “εκγύμνασις ισχυράς ομάδος αποτελουμένης εκ πασών των κοινωνικών τάξεων”, ενώ αποτελεί και τον πρώτο σύλλογο της πόλης με γυναικεία τμήματα, ήδη από τη δεκαετία του 1920, πολύ πριν τη θέσπιση ψήφου των γυναικών στην Ελλάδα.

Ως εκπρόσωπος της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης, εκτός από τους γηγενείς Μακεδόνες, ο Άρης εγκόλπωνε στις τάξεις του ευρύτερες κοινότητες όπως το πρώτο κύμα Ελλήνων προσφύγων, καθώς και πολλούς αρμενικής ή εβραϊκής καταγωγής κατοίκους της πόλης (με τα κιτρινόμαυρα χρώματα αγωνίστηκε και διακρίθηκε ο σπουδαίος στην εποχή του πυγμάχος Σολομόν Αρούχ). Μαζί με τον ΠΑΟΚ οι κιτρινόμαυροι συγκροτούν το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει μακρές ιστορικές ρίζες που ανάγονται στα μέσα της δεκαετίας του 1920, με τους ασπρόμαυρους να βασίζονται κυρίως στο (προσφυγικό) προλεταριακό στοιχείο.

  • Ο Άρης είναι ο σύλλογος ο οποίος κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην υδατοσφαίριση (το 1928), πρωταγωνίστησε δε στα περισσότερα σπορ, αποκτώντας έτσι φίλους σε όλη τη χώρα και αποτελώντας έναν από τους δυνατότερους συλλόγους κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.
  • Έχει, μαζί με τον ΠΑΟΚ, τα περισσότερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (τρία) από τους συλλόγους εκτός Αθήνας.
  • Ο Άρης είναι επίσης ο πρώτος σύλλογος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατέκτησε πρωτάθλημα Ελλάδος και στο ανδρικό βόλεϊ (1997), σπάζοντας την κυριαρχία των Αθηναϊκών σωματείων στο άθλημα.

Στο μπάσκετ, από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής την περίοδο 1963–64, ο Άρης είναι η μία από τις δύο ομάδες που συμμετέχουν ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα (η άλλη είναι ο Παναθηναϊκός). ‘Εχει κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους όσον αφορά τους εκτός πρωτεύουσας συλλόγου, μεταξύ των οποίων και τρία ευρωπαϊκά κύπελλα. Tη δεκαετία του ’80 ήταν κυρίαρχος στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω διάδοση του αθλήματος. Από τις τάξεις του αναδείχθηκαν δύο σημαντικότατες μορφές, οι Φαίδωνας Ματθαίου και Νίκος Γκάλης. Ο τελευταίος, το 2017, εντάχθηκε στο “Naismith Hall of Fame”, περνώντας έτσι στο πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ.

Άρης σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 42