Οικονομία

Μέλι Αττική: Ένας αιώνας γλυκιάς γεύσης

Μέλι Αττική: Ένας αιώνας γλυκιάς γεύσης
Μέλι Αττική: Η γλυκιά ιστορία που ξεκίνησε από το 1896.

Το 1896, ο Γεώργιος Πίττας, διαφημίζει στην εφημερίδα «Εστία» την επιχείρηση που διατηρούσε «Εδωδίμων Αποικιακών», στην οδό Σταδίου. Μεταξύ των προϊόντων που διαφημίζει είναι και το διάσημο, τότε, μέλι Υμηττού. Το 1928, τα παιδιά του Αλέξανδρος και Παναγιώτης Πίττας ιδρύουν την εταιρεία στην οδό Σωκράτους και προχωρούν σε μια πρωτοποριακή ενέργεια που άλλαξε ριζικά τον μέχρι τότε τρόπο εμπορίας και διακίνησης του μελιού προσφέροντας το ελληνικό μέλι σε μικρές συσκευασίες, με την επωνυμία μέλι Υμηττού AΤΤΙΚΗ. Όντας εξωστρεφείς και ευφυείς επιχειρηματίες αποφασίζουν να εξάγουν ένα μέρος της παραγωγής, ενώ συμμετέχουν στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις αποσπώντας αμέσως, από τη δεκαετία του ’30, διακρίσεις και βραβεία.

Τη δεκαετία του 1950 και μετά τον πόλεμο, ΑΤΤΙΚΗ Μελισσοκομική Εταιρεία μετακομίζει σε νέες εγκαταστάσεις στο Περιστέρι. Ξεφεύγει από τα στενά γεωγραφικά πλαίσια της Αθήνας και επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε νέες αγορές στο εξωτερικό όπως Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, αλλά και αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής. Μέσα σε μια δεκαετία, η εταιρεία αναπτύσσεσαι στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Η οικογένεια μεγαλώνει με το μέλι ΦΙΝΟ, στην χαρακτηριστική τότε, κίτρινη συσκευασία με το αγοράκι Φίνο, ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά της εποχής. Επίσης, νέα προϊόντα προστίθενται στη γκάμα όπως μαρμελάδα και παρκετίνη (από φυσικό κερί μέλισσας) αλλά και νέες πρωτοποριακές συσκευασίες, σωληνάριο και ατομική μερίδα, για τα μέλια.

Οταν τη δεκαετία του ’70 οι ιδρυτές της εταιρείας, Παναγιώτης και Αλέξανδρος Πίττας, έφυγαν από τη ζωή, τη συνέχεια της παράδοσής τους ανέλαβαν τα παιδιά τους. Σε μετεφηβική ηλικία οι Αλεξάνδρα και Γιώργος Πίττας, παιδιά του Παναγιώτη, μαζί με τη θεία τους Ελένη, χήρα του Αλέξανδρου, ανέλαβαν τη διοίκηση της εταιρείας. Στόχος τους να διατηρήσουν στην αγορά τα προϊόντα που ήταν ιδιαίτερα αγαπητά στους καταναλωτές. Επίσης, είναι η εποχή που εξελίσσεται και οργανώνεται το τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας και ξεκινούν να μπαίνουν οι βάσεις για τη νέα μορφή που έχει σήμερα.

Από το 2000 μέχρι και σήμερα, η εταιρεία είναι εγκατεστημένη σε νέες εξελιγμένες εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι. Διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια στην Ευρώπη για τον έλεγχο και τη διασφάλιση της ποιότητας του μελιού. Διατηρεί τμήμα Ανάπτυξης Μελισσοκομίας, που προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη και εκπαίδευση στους συνεργάτες μελισσοκόμους. Στηρίζει ιδιαιτέρως την έρευνα για το μέλι και τα προϊόντα της μέλισσας. Αναπτύσσει διαρκώς τις αγορές στο εξωτερικό.

Μαζί, ενεργά με τη διοίκηση ασχολείται και η τρίτη γενιά της εταιρείας, η κόρη του Γεώργιου Πίττα, Μαρία Πίττα, Χημικός στο τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας και η κόρη της Αλεξάνδρας Πίττα-Χαζάπη, Κατερίνα Χαζάπη, Διευθύντρια του τμήματος Ανάπτυξης. Με τα ίδια κριτήρια ποιότητας, με τις ίδιες αξίες και το μεράκι των ιδρυτών έχει αναπτύξει και συνεχώς εμπλουτίζει την γκάμα προϊόντων της με παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα όπως χαλβά (κλασσικό ή μόνο με ελληνικό μέλι), μαρμελάδες, υποβρύχια και λουκούμια.

Από το 1932 που ξεκίνησαν οι εξαγωγές, τα προϊόντα βρίσκονται σε περισσότερες από 37 χώρες και στις 5 ηπείρους όπου γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Τοποθετούνται στα καλύτερα καταστήματα και συμμετέχουν σε σημαντικές παγκόσμιες εκθέσεις, κάνοντας τα ελληνικά προϊόντα διάσημα παντού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments