Αίγιο

Αίγιο
Το Αίγιο είναι παράκτια πόλη της βόρειας Πελοποννήσου και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας.

Η ονομασία του, κατά τον Στράβωνα, προήλθε από την ιερή αίγα, που έθρεψε τον Δία στη βρεφική του ηλικία, που φυλαγόταν για να προστατευθεί από την παιδοφάγο μανία του πατέρα του Κρόνου. Μια άλλη άποψη είναι πως παράγεται από το ομηρικό ρήμα «ἀΐσσω», που σημαίνει κινούμαι ορμητικά, επειδή η πόλη βρίσκεται δίπλα σε ορμητικά κινούμενη θάλασσα ή γιατί το έδαφός της είναι σεισμοπαθές.

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Μιστριώτη, το Αίγιον που παράγεται από το «ἀΐσσω» (συνηρ. «ᾄσσω»), σημαίνει πόλις τῶν κυμάτων, λόγω του Κορινθιακού κόλπου που βρέχει με ορμή τα ακρογιάλια του: Κυρίως σημαίνει πόλιν κυμάτων, ὡς ὄντως εἶναι τὸ Αἴγιον (σχόλια σελ. 194, Ὁμήρου ‘Ἰλιάς, Α΄ τόμος, β’ ἔκδοσις, 1895). Πάντως είναι βέβαιο ότι και η αἴξ (=γίδα) με τη σειρά της παράγεται από το ρήμα ἀΐσσω επειδή τινάσσεται. Η ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αχαΐας, εξάλλου, ονομάζεται Αιγιάλεια, από τη λέξη αἰγιαλός = γιαλός. Η μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, Βοστίτσα, πιο πιθανό είναι πως παράγεται από τη σλαβική λέξη «Βόστα» – «Βοστάν» και σημαίνει πόλη των Κήπων – Κηπούπολη, όπως πράγματι είναι το Αίγιο, με τα τόσα περιβόλια του, μέσα και έξω από την πόλη.

Tο Αίγιο είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στο νομαρχιακό διαμέρισμα της Αχαΐας. Είναι κτισμένο παραθαλάσσια. Οι τομείς ειδικού ενδιαφέροντος των τουριστών είναι το παλαιό τμήμα της πόλης (με στοιχεία της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα) και η παραλία από το σιδηροδρομικό σταθμό (που παρέχει ένα παράδειγμα της αρχιτεκτονικής σιδηροδρόμων των αρχών του 20ου αιώνα) ως την εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής, όπου διακρίνονται οι παλαιές σταφιδαποθήκες (όλες τώρα εσωτερικά μετασχηματισμένες σε πολυτελή καφέ) αλλά και του παλαιού εργοστασίου χαρτοποιίας (που παρέχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής από την αρχή του προηγούμενου αιώνα).

Τα ευρήματα από την αρχαιότητα δεν είναι πολλά και είναι μάλλον διάσπαρτα γύρω από την πόλη. Προς την περιοχή της Δεξαμενής οι ανασκαφές αποκάλυψαν δύο ορθογώνια κτήρια του 500 π.Χ. και 400 π.Χ. αντίστοιχα. Η ίδια ανασκαφή επιβεβαίωσε επίσης την ύπαρξη ενός νεκροταφείου των κλασσικών χρόνων βορειοδυτικά του ίδιου σημείου, ενώ στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων (την κεντρική πλατεία της πόλης) ανακαλύφθηκαν τάφοι από την μυκηναϊκή εποχή. Προς τη θάλασσα δύο ακόμη νεκροταφεία (ένα ελληνιστικό και ένα ρωμαϊκό) ήρθαν επίσης στο φως. Τα σημαντικά αρχαία κτίσματα της πόλης, που αναφέρει λεπτομερειακά ο Παυσανίας, καταστράφηκαν από τους αλλεπάλληλους σεισμούς, αλλά και από τους Ρωμαίους και τους λοιπούς κατακτητές. Αρχαιολογικά ευρήματα από το Αίγιο και την Αιγιάλεια φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

 • Στο Αίγιο εξαιτίας της ανθηρής οικονομικής κατάστασης, που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο εμπόριο της περίφημης κορινθιακής σταφίδας, που παρήγαγε η περιοχή, οικοδομήθηκαν πολλά όμορφα νεοκλασικά κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά και ναοί κατά το τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου.
 • Το μεγαλύτερο μέρος από τα αξιολογότερα οικοδομήματα αυτού του είδους διασώθηκε από τους καταστρεπτικούς σεισμούς και ιδίως απ’ αυτόν της 15ης Ιουνίου του 1995.
 • Κάποια ωστόσο κατεδαφίστηκαν στα τέλη του 1960 και στη δεκαετία του 1970, πριν προλάβουν να χαρακτηριστούν διατηρητέα.

Αίγιο σχετικές ειδήσεις:

 • Σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Αίγιο: Έγιναν τα εγκαίνια – Για «έργο – σταθμό» μίλησε ο υπουργός Μεταφορών

  Εγκαινιάστηκε η διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Αίγιο: «Έργο - σταθμό» το χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών

  Σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Αίγιο: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής. Για «έργο - σταθμό» μίλησε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

  Σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Αίγιο: Έγιναν τα εγκαίνια – Για «έργο – σταθμό» μίλησε ο υπουργός Μεταφορών
 • Μάριος Παπαγεωργίου: Παραπέμπονται άλλα 9 άτομα για τη δολοφονία του

  Συγκλονίζει η μητέρα του αδικοχαμένου Μάριου Παπαγεωργίου

  Μάριος Παπαγεωργίου: Καταιγιστικές εξελίξεις δρομολογεί στην υπόθεση της απαγωγής και της δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου η εφετειακή απόφαση.

  Μάριος Παπαγεωργίου: Παραπέμπονται άλλα 9 άτομα για τη δολοφονία του
 • Προαστιακός νεκρός: Συρμός παρέσυρε και σκότωσε πεζό

  Συρμός του προαστιακού παρέσυρε και σκότωσε πεζό

  Προαστιακός νεκρός: Σύμφωνα με την Τραινοσέ το θλιβερό συμβάν, έγινε λίγο μετά τις 11.00 π.μ., όταν το άτομο κινούνταν εντός της γραμμής και η αμαξοστοιχία 1313 εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο Πειραιά.

  Προαστιακός νεκρός: Συρμός παρέσυρε και σκότωσε πεζό
 • Αλεξανδρούπολη: Πατέρας τράκαρε με τον γιο του και σκοτώθηκε

  Πατέρας τράκαρε με τον γιο του και σκοτώθηκε στην Αλεξανδρούπολη

  Αλεξανδρούπολη: Οικογενειακή τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη. Πατέρας άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο ύστερα από μετωπική σύγκρουση με τον γιο του.

  Αλεξανδρούπολη: Πατέρας τράκαρε με τον γιο του και σκοτώθηκε
 • Αίγιο κορωνοϊός: Κομμωτής συνελήφθη να κουρεύει πελάτες εν μέσω πανδημίας

  Αίγιο: Συνελήφθη κομμωτής που κούρευε πελάτες του εν μέσω πανδημίας

  Αίγιο κορωνοϊός: Χειροπέδες σε ιδιοκτήτη κομμωτηρίου πέρασαν οι αστυνομικές αρχές του Αιγίου, καθώς όπως αναφέρεται συνελήφθη να κουρεύει κανονικά πελάτες του παραβλέποντας τα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  Αίγιο κορωνοϊός: Κομμωτής συνελήφθη να κουρεύει πελάτες εν μέσω πανδημίας
 • Σεισμός τώρα στην Άμφισσα

  Σεισμός τώρα στην Άμφισσα

  Σεισμός τώρα: Σεισμική δόνηση ταρακούνησε το μεσημέρι του Σαββάτου αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με το επίκεντρο να σημειώνεται 14 χιλιόμετρα δυτικά του Γαλαξιδίου.

  Σεισμός τώρα στην Άμφισσα
 • 25η Μαρτίου 1821: Η μεγάλη διπλή γιορτή του ελληνισμού

  25η Μαρτίου 1821: Η μεγάλη διπλή γιορτή του ελληνισμού

  25η Μαρτίου 1821: Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία.

  25η Μαρτίου 1821: Η μεγάλη διπλή γιορτή του ελληνισμού