Αμβούργο

Αμβούργο
Το Αμβούργο είναι γνωστός αθλητικός σύλλογος από την ομώνυμη πόλη της βόρειας Γερμανίας.

Οι ρίζες του συλλόγου ανάγονται στις 29 Σεπτεμβρίου 1887. Τότε συγχωνεύτηκαν οι σύλλογοι Ντερ Χόενφελντερ ΣΚ (Der Hohenfelder Sportclub) και Βάντσμπεκ-Μάριεντχαλ ΣΚ (Wandsbek-Marienthaler Sportclub) και δημιούργησαν τη ΣΚ Γκερμάνια (Sports Club Germania). Το 1888 ιδρύθηκε στην πόλη η Αμβούργο ΦΚ (Hamburg FC) και το 1906 η ΦΚ Φάλκε (FC Falke). Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε και τις τρεις ομάδες αποδυναμωμένες. Έτσι αποφάσισαν να συνενωθούν, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή ομάδα που να αντιπροσωπεύει την πόλη. Η συνένωση έγινε το 1919 και ο νέος σύλλογος ονομάστηκε Αμβούργο ΣΦ (Hamburg Sport-Verein).

Έτσι μέσω της προδρόμου ομάδας Γκερμάνια, το Αμβούργο μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ο αρχαιότερος γερμανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος. Σε αυτό υπάρχουν αντιρρήσεις, διότι η Γκερμάνια ήταν αρχικά μόνο αθλητικό σωματείο. Ποδοσφαιρικό τμήμα ίδρυσε το 1891, έπειτα από την ένταξη στο σύλλογο έξι Άγγλων ποδοσφαιρόφιλων.

Τα πρώτα χρόνια

Το Αμβούργο ΣΦ σύντομα άρχισε να διακρίνεται σε παγγερμανικό επίπεδο. Το 1922 έφτασε στον τελικό του πρωταθλήματος με αντίπαλο τη Νυρεμβέργη ΦΚ. Ο αγώνας διακόπηκε λόγω σκότους. Έπειτα από συνολικά τρεις ώρες και δέκα λεπτά ήταν ακόμα ισόπαλος 2-2. Ο επαναληπτικός έληξε επίσης ισόπαλος 1-1. Την εποχή εκείνη δεν γίνονταν αλλαγές. Έτσι στην παράταση η Νυρεμβέργη έμεινε κάποια στιγμή με επτά παίκτες και ο διαιτητής αποφάσισε να διακόψει τον αγώνα. Η ομοσπονδία ανακήρυξε νικήτρια του αγώνα την ομάδα του Αμβούργου αλλά υπέδειξε στο σύλλογο να αρνηθεί τον τίτλο του πρωταθλητή στο όνομα του «ευ αγωνίζεσθαι». Έτσι το έτος αυτό δεν απονεμήθηκε τίτλος πρωταθλήματος.

Το Αμβούργο επανήλθε δριμύτερο το επόμενο έτος και κέρδισε το Πρωτάθλημα Γερμανίας. Στον τελικό επικράτησε της Union Oberschöneweide. Το 1924 ηττήθηκε στον τελικό αλλά το κατέκτησε και πάλι το 1928. Έτσι ο σύλλογος καθιερώθηκε στο γερμανικό βορρά, στην κατηγόρια Oberliga Nord, ως πρωταγωνιστής.

Μεταπολεμικά σε 16 περιόδους, από το 1947 ως το 1963 που ιδρύθηκε η Μπουντεσλίγκα, κατέκτησε τον τίτλο της κατηγορίας 14 φορές ενώ άλλη μια φορά έχασε τον τίτλο από τη ΦΚ Ζανκτ Πάουλι λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, τέσσερις φορές σημείωσε πάνω από 100 γκολ τη σεζόν (1951, 1955, 1961, 1962). Όμως, η κυριαρχία του στο βορά δε συνοδεύτηκε από εθνικούς τίτλους. Μόλις μια φορά πήρε το πρωτάθλημα, το 1960, ενώ άλλες δυο φορές ηττήθηκε στον τελικό (1957, 1958).

Το Αμβούργο ήταν μία από τις 16 ομάδες που ίδρυσαν την Μπουντεσλίγκα, την επαγγελματική ποδοσφαιρική ένωση της Γερμανίας, το 1963. Εκτός από ένα Κύπελλο Γερμανίας, το 1963, τη δεκαετία αυτή το Αμβούργο δεν κατέκτησε άλλον τίτλο παρά την παρουσία ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή του Ούβε Ζέελερ. Όμως, τις επόμενες δύο δεκαετίες έμελλε να γνωρίσει μεγάλες διακρίσεις, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη.

  • Το 1976 κερδίζει το γερμανικό κύπελλο και την επόμενη περίοδο το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης νικώντας στον τελικό τη βελγική ΡΣΚ Άντερλεχτ.
  • Το 1979 κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα από ιδρύσεως Μπουντεσλίγκα με ηγέτη τον Άγγλο διεθνή Κέβιν Κίγκαν, στον οποίο απονεμήθηκε δυο φορές η Χρυσή Μπάλα, το 1978 και το 1979.
  • Έπονται δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, το 1982 και το 1983, με ηγέτη το διεθνή Φέλιξ Μάγκατ. Παράλληλα, κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.
  • Έφτασε στον τελικό του 1980 και το κατέκτησε το 1983 νικώντας στον τελικό την Γιουβέντους με 1-0, στην Αθήνα, με προπονητή τον Ερνστ Χάπελ.
  • Ενδιάμεσα, το 1982, έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η περίοδος των επιτυχιών ολοκληρώνεται με ένα ακόμα Κύπελλο Γερμανίας το 1987.
  • Ακολουθούν χρονιές μετριότητας, που αποφέρουν μόνον ένα Λίγκ Καπ, το 2003, και μερικές μέτριες παρουσίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εξαιρουμένης αυτής των ημιτελικών του Γιουρόπα Λιγκ το 2010 (η Ατλέτικο κατέκτησε το τρόπαιο στον τελικό που διεξήχθη στην έδρα του Αμβούργου) .
  • Αξίζει ωστόσο να αναφερθούν οι δυο παρουσίες του συλλόγου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τις περιόδους, 2000-01 και 2006-07.

Αμβούργο σχετικές ειδήσεις: