Απόστολος Γιάννου

Απόστολος Γιάννου
Ο Απόστολος Γιάννου είναι Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται ως επιθετικός.

Μετανάστευσε στην Αυστραλία σε μικρή ηλικία, μεγαλώνοντας στη Μελβούρνη της πολιτείας Βικτώρια, όπου ήταν γνωστός ως Παύλος Γιάννου. Αγωνίστηκε σε παιδικό επίπεδο στην Κάνονς Μελβούρνης και στην Ελλάς Μελβούρνης κι έπειτα στις ηλικίες κάτω των 14 και 15, επιλέχθηκε από την ομάδα της Βικτώρια (VIS), με την οποία συμμετείχε σε φιλικούς αγώνες πριν την περίοδο 2006-07 της αυστραλιανής λίγκας με την πρόθεση να υπογράψει συμβόλαιο. Στη συνέχεια δοκιμάστηκε με τις ρεζέρβες της ολλανδικής Αϊντχόφεν, δεν τα κατάφερε όμως, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη Μελβούρνη και να υπογράψει εξάμηνο συμβόλαιο με την Κάνονς Μελβούρνης.

Στα μέσα του 2007 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Απόλλωνα Καλαμαριάς που αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική, σημειώνοντας το πρώτο του τέρμα στα τέλη του 2008, όταν στο 81’ πέτυχε το μοναδικό γκολ στην ήττα από την Κέρκυρα με 3-1. Συνέχισε σκοράροντας πέντε ακόμα φορές στη Β΄ Εθνική την περίοδο 2008-09 πριν πάρει μεταγραφή για την Καβάλα, η οποία προβιβάστηκε στη Σούπερ Λίγκα για την περίοδο 2009-10, υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο. Στις 21 του Νοέμβρη το 2009 ο Γιάννου έκανε το ντεμπούτο του με τη νέα του ομάδα, περνώντας ως αλλαγή στο 79’ και σκοράροντας στο 88’, στη νίκη επί της ΑΕΚ με 2-1. Την εποχή εκείνη ο Γιάννου ήταν ένας από τους πέντε “Αυστραλούς” του συλλόγου, καθώς συνυπήρξε με τους: Ρόμπερτ Σταμπολζίεφ, Ζέλικο Κάλατς, Αντρέα Γκόβα και Γκρεγκ Μουρ.

Μετά τον υποβιβασμό του μακεδονικού συλλόγου έμεινε ελεύθερος και στις 30 του Σεπτέμβρη το 2011 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, πραγματοποιώντας την πρώτη του εμφάνιση για την περίοδο 2011-12 στην ισοπαλία με τον ΟΦΗ στις 16 του Οκτώβρη παίρνοντας τη θέση του Βλάντιμιρ Ίβιτς στο 78’. Το πρώτο του γκολ σημειώθηκε στην εκτός έδρας νίκη ξανά εναντίον του ΟΦΗ με 2-0 στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει αναδειχθεί δύο φορές ως πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της αγωνιστικής, μία με την Καβάλα και μία με τον ΠΑΟΚ.

Τον Ιανουάριο του 2013 παραχωρήθηκε ως δανεικός στον Πλατανιά, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς αποχώρησε ως ελεύθερος, για να συνεχίσει την καριέρα του στον Πανιώνιο. Έπειτα από δύο χρόνια παραμονής στην ομάδα της Νέας Σμύρνης το καλοκαίρι του 2015 ήρθε σε συμφωνία με τον Αστέρα Τρίπολης για την επόμενη τριετία. Τον Φεβρουάριο του 2016 πήρε μεταγραφή στην Γκουανγκζού, όντας ο δεύτερος Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί στο κινέζικο πρωτάθλημα μετά τον Αβραάμ Παπαδόπουλο.

Στις εθνικές ομάδες

  • Το 2006 ο Γιάννου συμμετείχε στην Κ-17 της Αυστραλίας στα προκριματικά του ασιατικού πρωταθλήματος Κ-17, όπου σκόραρε στη νίκη της με 3-1 επί της Ινδονησίας, όντας ο μοναδικός παίκτης της Βικτώρια ο οποίος συμμετείχε στη διοργάνωση που διεξήχθη στην Ιαπωνία.
  • Το 2008 αντιπροσώπευσε για πρώτη φορά την Ελλάδα αγωνιζόμενος με την εθνική Νέων στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2008, όπου η ελληνική ομάδα προκρίθηκε στη τελική φάση της διοργάνωσης.
  • Εκεί, με προπονητή τον Αλέξη Αλεξίου, πραγματοποίησε δύο εμφανίσεις, στην ισοπαλία (1-1) με την Ιταλία και στην ήττα με 3-0 από την Αγγλία. Στις 5 Σεπτέμβρη 2010 επιλέχθηκε με την Ελπίδων για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της εν λόγω κατηγορίας.
  • Τον Μάρτιο του 2015 κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Ανδρών από τον Σέρχιο Μαρκαριάν εν όψει του εκτός έδρας αγώνα με την Ουγγαρία, χωρίς όμως να αγωνιστεί.
  • Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε τελικά μερικούς μήνες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, όταν με προπονητή τον Μίχαελ Σκίμπε αγωνίστηκε στην εκτός έδρας φιλική αναμέτρηση εναντίον της Τουρκίας (0-0), αντικαθιστώντας στο 70′ τον Κώστα Μήτρογλου.
  • Τον Φεβρουάριο του 2016 έγινε γνωστό πως επέλεξε να αγωνιστεί με τα χρώματα της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας.

Απόστολος Γιάννου σχετικές ειδήσεις: