Άσπα Τσίνα

Άσπα Τσίνα
Η Άσπα Τσίνα είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια.

Σπούδασε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη έκανε και τα πρώτα της βήματα ως τραγουδίστρια σε νυχτερινά κέντρα της πόλης. Παίρνοντας το πτυχίο της το 1998 δεν ακολούθησε καριέρα πάνω στο αντικείμενο των σπουδών της, αλλά συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία με εμφανίσεις σε μουσικά μαγαζιά των Τρικάλων. Έχει κάνει επίσης σπουδές πιάνου και σολφέζ.

Η Άσπα Τσίνα έγινε ευρέως γνωστή από τη συμμετοχή της στον πρώτο κύκλο του ριάλιτι σόου ταλέντων Fame Story το 2002. Θεωρήθηκε από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα μεταξύ των συμπαικτών της, τόσο για το ταλέντο της στο τραγούδι όσο και για τον εκρηκτικό της χαρακτήρα και τις κόντρες της με τους συμπαίκτες της και κάποια από τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Τα πρώτα της ηχογραφημένα τραγούδια ήταν τα «Έλα Λάμψε» και «Νιώσε το φιλί», τα οποία περιέχονται στο χρυσό cd-single με τίτλο «Έλα λάμψε» που κυκλοφόρησε το 2003 από τη Heaven. Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά της Άσπας Τσίνα είχε τον τίτλο Γυάλινα Όνειρα και κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2004 από τη Heaven. Στο πρώτο προσωπικό της άλμπουμ συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Κοντόπουλο, ο οποίος υπογράφει τα 11 από τα 14 τραγούδια αλλά και τη διεύθυνση παραγωγής. Μουσική σ’ ένα τραγούδι υπογράφει ο Μιχάλης Παπαθανασίου, ενώ ένα τραγούδι, μουσική και στίχους, έχει γράψει ο Σπύρος Κοντάκης.

Σημαντική η συμβολή της πένας της γνωστής στιχουργού Ναταλίας Γερμανού σε 3 τραγούδια, του νέου στιχουργικού ταλέντου Γιάννη Ρεντούμη σε 8 τραγούδια, αλλά και του συνεργάτη του Δημήτρη Κοντόπουλου, Μιχάλη Σφήκα, στο «Ασε με λίγο να σ’ αγαπήσω».Το ομότιτλο «Γυάλινα Όνειρα» υπάρχει στο cd και σε dance remix. Ο επόμενος δίσκος της κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2005 με τίτλο Εκτός Σχεδίου.

Από το 2011 η Άσπα Τσίνα αποτελεί μία από τις βασικές τραγουδίστριες της πολύ γνωστής και σημαντικής Ορχήστρας «Βασίλης Τσιτσάνης», η οποία πραγματοποιεί διάφορα μουσικά αφιερώματα στη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη και άλλων σημαντικών δημιουργών του λαϊκού τραγουδιού. Με τελευταίες συμμετοχές της Ορχήστρας στα Τσιτσάνεια 2012 στα Τρίκαλα, αλλά και στο θέατρο του πάρκου Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον της Αθήνας, η Άσπα Τσίνα απέσπασε θετικά σχόλια για τις ερμηνείες της. Σημαντική υπήρξε και η σύμπραξη της Άσπας Τσίνα επί σκηνής με το Βασίλη Λέκκα στην Καλαμπάκα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Μετέωρα Τέχνης”. Η Άσπα Τσίνα το 2012 εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή “Απαρχές” στα Τρίκαλα μαζί με τη Λιζέτα Καλημέρη.

Το 2013 πολλές και σημαντικές ήταν οι εμφανίσεις της Άσπας Τσίνα πότε μαζί με την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης σε μεγάλα αφιερώματα Ελλήνων συνθετών και πότε μόνη της, με πιο ουσιαστική την εμφάνισή της στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ σε συναυλία στήριξης των απολυμένων τον Ιούλιο του 2013. Την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013 η Άσπα Τσίνα παρουσίασε στα Τρίκαλα τη μουσική παράσταση με τον τίτλο “Youkali”, μία παράσταση με φάντος και τζαζ μουσική.

  • Στα τέλη Ιουλίου του 2014 η Άσπα Τσίνα κυκλοφόρησε ένα νέο τραγούδι με τίτλο «Ο Θάνατος του Δον Κιχώτη».
  • Η μουσική και οι στίχοι του τραγουδιού είναι του K.P.Faber, με τον οποίο η Άσπα Τσίνα συνεργάστηκε για δεύτερη φορά μετά το τραγούδι “Αυτά που δεν είπαμε” που της έδωσε το Νοέμβριο του 2011.
  • Τον Μάρτιο του 2018 η Άσπα Τσίνα, μετά από πολυετή απουσία της από τα μουσικά πράγματα, αιφνιδιάζει με μια διασκευή που προκάλεσε αίσθηση.
  • Σε συνεργασία με τον καταξιωμένο μουσικό και phenomenal drummer Kostas Milonas, ο οποίος ανέλαβε την ενορχήστρωση και παραγωγή, διασκευάζουν τη γνωστή μπαλάντα «Αυτή τη φορά» σε μουσική και στίχους Νίκου Καρβέλα, που πρώτη ερμήνευσε πριν από χρόνια η Άννα Βίσση.
  • Ιδιαίτερα σημαντική στην εν λόγω συνεργασία είναι η συμμετοχή του γνωστού Δανού παραγωγού Jacob Hansen, που υπογράφει τη μίξη και το mastering του κομματιού.
  • Τον Ιούλιο του 2018 η Άσπα Τσίνα ανέβασε στο YouTube τη διασκευή της στο τραγούδι «Μαύρο σε μαύρο» σε μουσική και στίχους Νίκου Καρβέλα.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο συνθέτης των μεγάλων επιτυχιών Φοίβος υπογράφει τη μουσική και τους στίχους του νέου της τραγουδιού με τίτλο «ΆΚΟΥ» που κυκλοφορεί από τη Spicy.

Άσπα Τσίνα σχετικές ειδήσεις: