Δίδυμοι πύργοι

Δίδυμοι πύργοι
Το πρώτο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ήταν ένα σύμπλεγμα επτά κτιρίων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στο σύμπλεγμα αυτό, συμπεριλαμβάνονται και δύο ουρανοξύστες-ορόσημα, τα Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 και 2 (1 World Trade Center, 2 World Trade Center) που ήταν ευρέως γνωστοί ως “Δίδυμοι Πύργοι” (Twin Towers), διότι επρόκειτο για δύο κτίρια με μεγάλες εξωτερικές ομοιότητες. Το σύμπλεγμα καταστράφηκε κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, με τους δύο πύργους και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 7 να καταρρέουν. Τα υπόλοιπα κτίρια του συμπλέγματος καταστράφηκαν μερικώς από από την κατάρρευση των πύργων και τελικά, κατεδαφίστηκαν.

Την στιγμή που ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους, το 1973, οι “Δίδυμοι Πύργοι” αποτέλεσαν τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου, με τον 1ο Πύργο να είναι 417 μέτρα (530 μέτρα με την κεραία του) και τον 2ο 415 μέτρα. Τα υπόλοιπα κτίρια του συμπλέγματος, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1975-1985, ήταν τα εξής: το ξενοδοχείο Marriott (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 3) και τα Παγκόσμια Κέντρα Εμπορίου 4, 5, 6 και 7. Η συνολική δαπάνη για την κατασκευή ολόκληρου του συμπλέγματος ήταν 400 εκατομμύρια δολάρια (τωρινά 2,3 δισ. δολάρια, δηλαδή 2,1 δισ. ευρώ περίπου).

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, μέλη της Αλ-Κάιντα συνέτριψαν δύο αεροπλάνα Boeing 767 στους ουρανοξύστες του συμπλέγματος (στις 8:46 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 και στις 9:03 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 2), προκαλώντας την ολοσχερή κατάρρευση τους μετά από 85 και 56 λεπτά φωτιάς αντίστοιχα. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 2.977 άτομα, συμπεριλαμβάνοντας τα 157 άτομα στα αεροσκάφη και τους πάνω από 250 νεκρούς πυροσβέστες. Συντρίμμια που έπεσαν από την κατάρρευση προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε κοντινά κτίρια, όπως στο Deutsche Bank Building και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 7, το οποίο και κατέρρευσε. Η διαδικασία καθαρισμού των συντριμμιών διήρκεσε 8 μήνες και ο αέρας στην περιοχή χρειάστηκε 9 μήνες για να επανέλθει στην προηγούμενη χημική του σύσταση.

Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (2001-Σήμερα)

Το δεύτερο Παγκόσμιο Κέντρο εμπορίου είναι ένα μερικώς ολοκληρωμένο σύμπλεγμα κτηρίων στην θέση του πρώτου, αντικαθιστώντας το μετά από τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου. Συμπεριλαμβάνει 6 νέους ουρανοξύστες, εκ των οποίων οι 3 έχουν ολοκληρωθεί (το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 (One World Trade Center) (πρώην “Πύργος της Ελευθερίας” (“Freedom Tower)), το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 4 (Four World Trade Center) και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 7 (Seven World Trade Center), το μνημείο και μουσείο για αυτούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και ένα κέντρο μεταφορών (Σταθμός “Path”). Το ψηλότερο και το κυρίως κτίριο στο σύμπλεγμα, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1, αποτελεί από τον Νοέμβριο του 2014 το ψηλότερο κτίριο στις Η.Π.Α, καθώς και στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Ιστορία

  • Η κατασκευή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ξεκίνησε το 1966, από τον βόρειο πύργο (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1), και συνεχίστηκε αργότερα με τον νότιο (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 2). Μέχρι το 1985 είχαν προστεθεί και τα πέντε μικρότερα κτίρια.
  • Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου υπέστη αρκετές φορές ζημιές ή καταστροφές. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1975 ξέσπασε πυρκαγιά στον 11ο όροφο του βόρειου πύργου και χρειάστηκαν τρεις ώρες για την κατάσβεσή της, ωστόσο η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύχθηκε εξαιτίας της πυρκαγιάς δεν επηρέασε τη σταθερότητα του κτιρίου.
  • Στις 26 Φεβρουαρίου του 1993 ο Νότιος Πύργος δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση, με την τοποθέτηση βομβών σε παρκαρισμένο όχημα στο γκαράζ του πύργου από τον τρομοκράτη Ραμζί Γιουσέφ (Ramzi Yousef).
  • Η χειρότερη επίθεση και ταυτόχρονα το τελειωτικό πλήγμα που δέχτηκε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ήταν αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν δύο επιβατηγά αεροπλάνα των αεροπορικών εταιρειών «United Airlines» και «American Airlines», τα οποία είχαν καταληφθεί από τρομοκράτες, έπεσαν επάνω στον Βόρειο και τον Νότιο πύργο, με μικρή σχετικά διαφορά χρόνου, προκαλώντας την κατάρρευσή του Βόρειου πύργου σε 1 ώρα και 42 λεπτά μετά την πρόσκρουση και του Νότιου πύργου σε 56 λεπτά μετά την πρόσκρουση, παρασύροντας στο θάνατο χιλιάδες πολίτες και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε πέντε γειτονικά κτίρια.

Δίδυμοι πύργοι σχετικές ειδήσεις: