Κόσμος

11η Σεπτεμβρίου 2001: Οι θεωρίες συνωμοσίας για την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων

11η Σεπτεμβρίου 2001: Οι θεωρίες συνωμοσίας για την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων
11η Σεπτεμβρίου 2001: Έχουν περάσει 19 χρόνια αλλά οι θεωρίες για την κατάρρευση κυκλοφορούν ακόμη.
11η Σεπτεμβρίου 2001: Έχουν περάσει 19 χρόνια αλλά οι θεωρίες για την κατάρρευση κυκλοφορούν ακόμη.

Δεκαεννιά χρόνια κλείνουμε σήμερα από την ημέρα που ο κόσμος άλλαξε, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι δίδυμοι πύργοι, το σύμβολο δύναμης και εξουσίας των Αμερικανών πλέον δεν υπάρχουν, ενώ στη θέση τους, όποιος επισκεφθεί το σημείο μηδέν θα δει δυο τεράστιες τρύπες – με τρεχούμενο νερό και χαραγμένα σε μεταλλική πλάκα τα ονόματα των χιλιάδων αθώων νεκρών εκείνης της ημέρας. Είναι το μνημείο που έφτιαξαν στη μνήμη όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους, όταν δυο εμπορικά αεροπλάνα έπεσαν πάνω στους πύργους.

Η εικόνα των φλεγόμενων Δίδυμων Πύργων, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, μετά την πρόσκρουση πάνω τους δύο αεροσκαφών από χέρια αεροπειρατών, θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων, όπως και η κατάρρευσή τους. Όλα αυτά μέσα σε 102 λεπτά. Ένα τρίτο αεροσκάφος συνετρίβη στο Πεντάγωνο και ένα τέταρτο σε ανοικτή περιοχή στην Πενσιλβάνια. 2.973 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πιο κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, καθώς προκάλεσε πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο.

Από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχουν δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την τρομοκρατική επίθεση. Παρακάτω αναφέρουμε τις πιο δημοφιλείς.

Προσπάθεια παγκόσμιας κυριαρχίας

Το 2006 μια ομάδα συνωμοσιολόγων υποστήριξε πως μια ομάδα νεοσυντηρητικών Αμερικανών ήταν εκείνη που οργάνωσε την 11η Σεπτεμβρίου, ώστε να δοθεί αφορμή εισβολής στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και έπειτα το Ιράν. Το 2000 η ομάδα των νεοσυντηρητικών που κατηγορείται στη συγκεκριμένη θεωρία έδωσε στη δημοσιότητα μια μπροσούρα που ονομαζόταν «Ανοικοδομώντας τις άμυνες της Αμερικής». Μέσα σ’ αυτήν υπήρχε και η φράση: «Για τη διαδικασία της μεταμόρφωσης, ακόμα και αν φέρει επαναστατική αλλαγή, και θα είναι μακράς διάρκειας, λείπει ένα καταστροφικό όσο και καταλυτικό γεγονός, όπως ένα νέο Περλ Χάρμπορ».

Οι αεροπειρατές δεν σκοτώθηκαν

Κατά τη διάρκεια του χάους που ακολούθησε τις επιθέσεις, το BBC μετέδωσε τα ονόματα και τις ταυτότητες των θεωρούμενων ως αεροπειρατών. Μερικοί από αυτούς ανακαλύφθηκε αργότερα πως ήταν ζωντανοί και δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως οι αεροπειρατίες ήταν σκηνοθετημένες: ότι κάποιος άλλος ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις και κάποιοι είχαν δεχτεί να κατηγορηθούν γι’ αυτές. Το BBC προσπάθησε να εξηγήσει, όπως επιβεβαιώθηκε και από το FBI, πως τα ονόματα των αεροπειρατών ήταν πολύ κοινά αραβικά και ισλαμικά ονόματα. Δύο, μάλιστα, από τα μέλη της Αλ Κάιντα που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις ήταν γνωστά στη CIA, όμως η υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ ποτέ δεν πήρε τη σχετική πληροφορία, αφήνοντάς τους να μπουν στη χώρα.

Επενδυτές γνώριζαν για τις επιθέσεις

Κάποιοι άλλοι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν πως ορισμένοι επενδυτές ίσως να γνώριζαν για τις επιθέσεις και να κατηύθυναν ανάλογα τις επενδύσεις τους στο χρηματιστήριο. Κάποιες συναλλαγές στις μετοχές των εταιρειών American Airlines και United, δηλαδή των δύο εταιρειών των οποίων τα αεροπλάνα καταλήφθηκαν από τους τρομοκράτες, έγειραν υποψίες. Υπήρξαν εξονυχιστικές έρευνες από τις Αρχές Ασφαλείας αλλά και από την Επιτροπή Χρηματαγοράς και το FBI, χωρίς να προκύψει το παραμικρό σχετικό στοιχείο.

Οι Δίδυμοι Πύργοι έπεσαν από μέσα

Οι Δίδυμοι Πύργοι, δύο τεράστια κτίρια φτιαγμένα, μεταξύ άλλων, και με ενισχυμένο ατσάλι, κατέρρευσαν κάθετα από μια φωτιά που διήρκησε μόλις λίγες ώρες. Οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν βόμβες αυτές που προκάλεσαν την κατάρρευση. Ήταν γρήγορη, οι φωτιές ήταν σύντομες, ενώ φλόγες πετάγονταν από τα παράθυρα. Μια εκτενής αναφορά από το Εθνικό Ίδρυμα Τεχνολογίας υποστηρίζει πως τα αεροπλάνα προκάλεσαν ζημιές στη στατικότητα των κτιρίων ενώ κατέστρεψαν και την όποια αντιπυρική τους προστασία. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη εκρηκτικών ή κοψιμάτων στις κολώνες, τεχνική η οποία χρησιμοποιείται σε προγραμματισμένες κατεδαφίσεις.

Γιατί κανείς δεν ενημέρωσε το FBI;

Η πιο ισχυρή θεωρία συνωμοσίας που υπάρχει υποστηρίζει ότι η CIA δεν ενημέρωσε το FBI για τις πληροφορίες που είχε περί τρομοκρατικού χτυπήματος. «Είναι φρικτό, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τι έχει συμβεί», ανέφερε στο Newsweek ένας από τους επικεφαλής του FBI. «Είναι προφανές ότι οι επιθέσεις δεν ήταν απαραίτητο να συμβούν, θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί, καθώς και ότι δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη».

Η επίθεση οργανώθηκε από το Ισραήλ

Πολλές από τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου σχετίζονται με τους Εβραίους. Μια μεγάλη αντι-σημιτική κοινότητα στις ΗΠΑ επιμένει πως οι επιθέσεις οργανώθηκαν από τον Αριέλ Σαρόν ή τη Μοσάντ. Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, το να βοηθήσουν οι ΗΠΑ τους Ισραηλινούς ενάντια στους εχθρούς τους, να στρέψουν την προσοχή μακριά από την πολιτική τους απέναντι στους Παλαιστίνιους και μια σειρά άλλα. Διαδεδομένος μύθος της συγκεκριμένης θεωρίας ότι 4.000 Εβραίοι έλειπαν στις 11/9 από τις δουλειές τους στους Δίδυμους Πύργους. Κάτι, βέβαια, που δεν ισχύει.

Γιατί η κυβέρνηση αγνόησε την τελευταία προειδοποίηση;

Την παραμονή της 11ης Σεπτεμβρίου η NSA η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δέχθηκε δυο μηνύματα από το Αφγανιστάν και τη Σαουδική Αραβία. Το ένα έγραφε «Αύριο είναι η ώρα μηδέν». Το έτερο: «Ο αγώνας ξεκινάει αύριο». Δυστυχώς κανένα από τα δύο μηνύματα δεν είχαν μεταφραστεί καν μέχρι να γίνει το χτύπημα. Μεταφράστηκαν ακριβώς την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με το CNN.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments